 Czym są przeciwutleniacze?  Funkcje przeciwutleniaczy  Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym  Naturalne przeciwutleniacze.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
Poznajemy składniki żywności !
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Suplement diety.
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
ZAPOBIEGAĆ Zapobiegać oznakom przedwczesnego starzenia związanym z procesem oksydacji skóry CE FERULIC PHLORETIN.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Czarnym Dunajcu PROFILAKTYKA CHORÓB KRĘGOSŁUPA mgr Roman Giełczyńśki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
"Pies jest jedynym stworzeniem na ziemi, które kocha cię więcej niż siebie samego" Josh Billings.
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Jedz żółte owoce i warzywa
SKUTKI PALENIA TYTONIU
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Zdrowe Odżywianie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
CZYNNIKI RYZYKA Spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i siedzący tryb życia doprowadziły do wzrostu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Witamina C Co to jest?.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Zdrowy tryb życia.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Substancje dodatkowe w żywności
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Czym są kwasy tłuszczowe? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - substancje, które biorą czynny udział w procesach metabolicznych, zachodzących w naszym.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Zasady zdrowego odżywiania!
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
NINGXIA RED Odżywcza mieszanka dla całego ciała.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

 Czym są przeciwutleniacze?  Funkcje przeciwutleniaczy  Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym  Naturalne przeciwutleniacze  Flawonoidy  Podział flawonoidów  Wolne rodniki

Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) – grupa związków chemicznych, które są stosowane w zapobieganiu niepożądanym procesom utleniania, przez co przedłużają trwałość produktów. Przeciwutleniacze to substancje chemiczne, wytwarzane przez organizmy. Działają jako pewien rodzaj tarczy obronnej, chroniąc nasz organizm przed molekułami wytwarzanymi przez tlen, czyli inaczej mówiąc: przed wolnymi rodnikami. Według naukowców przeciwutleniacze dostarczone organizmowi mogą pomóc w zapobieganiu różnym chorobom oraz spowolnić proces starzenia. Działając odpowiednio, można ich szkodliwy wpływ zredukować do minimum. Owoce i warzywa zawierające naturalne przeciwutleniacze

Polegają na neutralizowaniu wolnych rodników tlenowych. Funkcję przeciwutleniaczy pełnią witaminy: A, C, E oraz betakaroten a z pierwiastków magnez i selen. Przeciwutleniające właściwości wykazują też występujące w owocach i ziołach bioflawonoidy. Funkcje niektórych przeciwutleniaczy w przemyśle spożywczym:  E-270 kwas mlekowy – regulator kwasowości  E-330 kwas cytrynowy – regulator kwasowości i stabilizator  E-300 kwas askorbinowy – witamina C; substancja klarująca, regulator kwasowości i stabilizator  E-301 askorbinian sodu – regulator kwasowości i stabilizator  E-302 askorbinian wapnia –regulator kwasowości i stabilizator  E-304 estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego – stabilizatory

 E-270 kwas mlekowy  E-330 kwas cytrynowy  E-300 kwas askorbinowy  E-301 askorbinian sodu  E-302 askorbinian wapnia  E-304 estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego  E-306 mieszanina tokoferoli  E-307 alfa-tokoferol  E-308 gamma-tokoferol  E-309 delta-tokoferol  E-310 galusan propylu  E-311 galusan oktylu  E-312 galusan dodecylu  E-315 kwas izoaskorbinowy  E-316 izoaskorbinian sodu  E-320 butylohydroksyanizol (BHA)  E-321 butylohydroksytoluen (BHT)  E-385 sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego

Organizm wytwarza przeciwutleniacze, które możemy również dostarczyć organizmowi z zewnątrz, za pomocą odpowiednio dobranych odżywek i suplementów odżywczych (Flavon Max i Flavon Kids). We współczesnym świecie pojawiło się szczególne zapotrzebowanie na tego typu suplementy, dodatki, ponieważ zatrute powietrze, siedzący tryb życia, zamknięcie się w biurze i jedzenie "w biegu" zwiększa wytwarzanie wolnych rodników. Nie jest jednak obojętne, jaki suplement odżywczy wybierzemy. W zapobieganiu chorobób mogą być skuteczne tylko suplementy bogate w fitoodżywki i przeciwutleniacze, naturalne (niesyntetyczne) i w odpowiedniej ilości oraz jakości. Rozmaite odmiany przeciwutleniaczy znaleźć można w różnych rodzajach żywności. Najbardziej znane naturalne przeciwutleniacze to: witamina E, witamina C, cynk, magnez, selen. Najnowsze badania wykazały, że warzywa i owoce zawierają oprócz nich inne substancje, które też przyczyniają się do wzmacniania zdolności przeciwutleniających organizmu. Takie są na przykład flawonoidy (naturalne barwniki) oraz inne związki fenolowe. Udowodniono, że przeciwutleniacze wspomagają się nawzajem, na przykład bioflawonoidy wzmagają działanie witaminy C i powstrzymują jej rozkład.

Flawonoidy są roślinnymi substancjami czynnymi o właściwościach przeciwutleniających. Flawonoidy są zawarte w większości żywności pochodzenia roślinnego, lecz w różnej ilości i stężeniu. Ciemne owoce z grupy jagodowych cechuje szczególnie znaczna zawartość barwników. Najważniejszymi cechami flawonoidów są: * działanie przeciwutleniające i wiązanie wolnych rodników, * działanie wzmacniające odporność i łagodzące zapalenia, * działanie przeciwastmatyczne i przeciwalergiczne, * modyfikacja aktywności innych enzymów, zazwyczaj jej hamowanie, * działanie antybakteryjne, * aktywność estrogenna, * wpływ na działanie i stan układu naczyń krwionośnych. Z tych powodów regularne spożywanie flawonoidów zawartych w żywności pochodzenia roślinnego jest szczególnie zalecane.

Dotąd rozpoznano ponad 8000 różnych flawonoidów, a 500 z nich zostało lepiej poznanych. Ze względu na budowę chemiczną dzieli się na:  flawonole: kwercetyna, kemferol, mircetyna, moryna i inne.  flawony: luteolina, apigenina  flawonony: hesperydyna, naringenina, eryodoctyol c.d.n.

 Flawanonole  izoflawony: daidzeina, genisteina, glicyteina  katechiny: katechina, galusan epigallokatechiny, tefalwin i pochodne  antocyjanidyny: cyjanidyna, delfinidyna, malwidyna, pelargonidyna, peonidyna, petunidyna

Wolne rodniki są wytwarzane w całym organizmie w wyniku utleniania, a dzieje się to na skutek działania hormonów, nieodpowiedniego trybu życia, nałogów, braku odpoczynku, niewłaściwego odżywiania. Są to cząsteczki lub atomy, które mają na zewnętrznej orbicie niesparowany elektron. Ten elektron stara się za wszelką cenę znaleźć sobie „parę” i stąd „kradzieże” wolnego rodnika z różnych miejsc organizmu: z błony komórkowej lub z łańcucha DNA. Jeżeli zbyt wiele wolnych rodników zaatakuje materiał genetyczny odpowiedzialny za podział komórek, mogą się one zacząć dzielić w sposób niekontrolowany, doprowadzając do powstania nowotworu. Uszkodzenie błony komórkowej zwiększa jej przepuszczalność, co ułatwia przenikanie do komórki wszelkich trucizn. Jeżeli wolne rodniki powstaną w naszych tętnicach i zetkną się z rozrzedzoną formą cholesterolu, spowodują odkładanie blaszek miażdżycowych w tętnicach. Najbardziej wrażliwe na działanie wolnych rodników są białka i aminokwasy, w szczególności metionina. Nasze komórki przez całe życie są narażone na szkodliwe działanie wolnych rodników, które niszczą tkankę skórną, tkanki, utrudniają autoregenerację komórek, powodując nie tylko starzenie się skóry, lecz także przyczyniając się do powstania nowotworów, zapaleń stawów, astmy, niektórych chorób serca, sklerozy, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, i zwyrodnieniowych chorób oka.

Wykonanie: Anna Włodarczyk Monika Frąckowiak Katarzyna Górka Remigiusz Bręczewski Marcin Kaczmarek