Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
[Aleksander Dziedzic]
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Odżywiaj się zdrowo.
Odżywianie.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
WITAMINY.
WITAMINY.
Olimpiada zdrowia.
WITAMINY.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Witamina C !!! W owocach i warzywach
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
dla chłopczyka i dziewczynki
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.
Witamina B.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Witamina A!!! W owocach i warzywach
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Jedz żółte owoce i warzywa
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Odżywiamy się zdrowo! W klasie 1b.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Znaczenie witamin i białek w organizmie człowieka.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witamina C Co to jest?.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WITAMINY.
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Owoce i warzywa w szkole
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, człowiek z pokarmu czerpie.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Witaminy. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Witaminowe opowieści.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
ZDROWE ODŻYWIANIE Joanna Dyka Id Oliwia Rogala Id.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
Zapis prezentacji:

Ich rola, występowanie, skutki niedoboru. Witaminy . Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.

Witamina A Rola witaminy A : Bierze udział w procesie widzenia Zapobiega zakażeniom skóry, przewodu pokarmowego Bierze udział w syntezie białek Wytwarza szkliwo zębów

Niedobór witaminy A powoduje : Kurzą ślepotę Stany zapalne spojówek i rogówki oka Nadmierne rogowacenie i suchość skóry Wysychanie błon śluzowych ze zmniejszeniem odporności górnych dróg oddechowych.

Źródła witaminy A w pożywieniu : Wątroba Pełnotłuste mleko Masło Śmietana Sery Żółtka jaj Margaryny wzbogacane Tran

Witamina B1 Skutki niedoboru witaminy B1 : Choroba beri-beri, która objawia się zaburzeniami w układzie nerwowo- mięśniowym. Gromadzenie dużej ilości kwasu pirogronowego sprzyja zaburzeniom sercowym.

Źródła witaminy B1 : Otręby zbożowe Płatki owsiane Kasza gryczana Groch Fasola Soja Orzechy

Rola witaminy B1 : odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

Witamina C Rola witaminy C : Zwiększa odporność organizmu Zapobiega miażdżycy i nowotworom przewodu pokarmowego

Źródła witaminy C : Owoce dzikiej róży Jagody Cytrusy jak pomarańcze, cytryny,  Agrest Porzeczki Maliny  Truskawki Zielona pietruszka Warzywa kapustne Papryka Pomidory Ziemniaki  Chrzan Pietruszka

Witamina D Rola witaminy D : Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego Wzmacnia system immunologiczny

Niedobór witaminy D powoduje : U dzieci i niemowląt powoduje krzywicę U osób starszych przyczynia się do powstania osteoporozy Niedobór może wystąpić w przypadku zaburzonego wchłaniania tłuszczów, kwasów tłuszczowych oraz u osób, które mają bardzo mały kontakt ze słońcem.

Źródła witaminy D : Ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki) Wątroba. Tran i oleje rybne. Jaja. Grzyby.

Witamina E Rola Witaminy E : Jako związek rozpuszczalny w tłuszczach zapobiega utlenianiu witaminy A Chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem Chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników  Zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia Razem z selenem zapobiega stłuszczaniu wątroby Przeciwdziała bezpłodności

Niedobór witaminy E powoduje : rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Występowanie Witaminy E : Olej słonecznikowy Margaryny wzbogacane Kiełki i zarodki Zielona pietruszka Szpinak  Sałata Kukurydza Żółtko jaja Masło Pełne mleko

Opracowanie i wykonanie : Kacper Gryglewicz .