Ich rola, występowanie, skutki niedoboru. Witaminy . Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Witamina A Rola witaminy A : Bierze udział w procesie widzenia Zapobiega zakażeniom skóry, przewodu pokarmowego Bierze udział w syntezie białek Wytwarza szkliwo zębów
Niedobór witaminy A powoduje : Kurzą ślepotę Stany zapalne spojówek i rogówki oka Nadmierne rogowacenie i suchość skóry Wysychanie błon śluzowych ze zmniejszeniem odporności górnych dróg oddechowych.
Źródła witaminy A w pożywieniu : Wątroba Pełnotłuste mleko Masło Śmietana Sery Żółtka jaj Margaryny wzbogacane Tran
Witamina B1 Skutki niedoboru witaminy B1 : Choroba beri-beri, która objawia się zaburzeniami w układzie nerwowo- mięśniowym. Gromadzenie dużej ilości kwasu pirogronowego sprzyja zaburzeniom sercowym.
Źródła witaminy B1 : Otręby zbożowe Płatki owsiane Kasza gryczana Groch Fasola Soja Orzechy
Rola witaminy B1 : odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.
Witamina C Rola witaminy C : Zwiększa odporność organizmu Zapobiega miażdżycy i nowotworom przewodu pokarmowego
Źródła witaminy C : Owoce dzikiej róży Jagody Cytrusy jak pomarańcze, cytryny, Agrest Porzeczki Maliny Truskawki Zielona pietruszka Warzywa kapustne Papryka Pomidory Ziemniaki Chrzan Pietruszka
Witamina D Rola witaminy D : Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego Wzmacnia system immunologiczny
Niedobór witaminy D powoduje : U dzieci i niemowląt powoduje krzywicę U osób starszych przyczynia się do powstania osteoporozy Niedobór może wystąpić w przypadku zaburzonego wchłaniania tłuszczów, kwasów tłuszczowych oraz u osób, które mają bardzo mały kontakt ze słońcem.
Źródła witaminy D : Ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki) Wątroba. Tran i oleje rybne. Jaja. Grzyby.
Witamina E Rola Witaminy E : Jako związek rozpuszczalny w tłuszczach zapobiega utlenianiu witaminy A Chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem Chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników Zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia Razem z selenem zapobiega stłuszczaniu wątroby Przeciwdziała bezpłodności
Niedobór witaminy E powoduje : rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Występowanie Witaminy E : Olej słonecznikowy Margaryny wzbogacane Kiełki i zarodki Zielona pietruszka Szpinak Sałata Kukurydza Żółtko jaja Masło Pełne mleko
Opracowanie i wykonanie : Kacper Gryglewicz .