Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PRĘDKOŚĆ, DROGA, CZAS SZKOŁA PODSTAWOWA NR 10 W GŁOGOWIE.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PRĘDKOŚĆ, DROGA, CZAS SZKOŁA PODSTAWOWA NR 10 W GŁOGOWIE."— Zapis prezentacji:

1 PRĘDKOŚĆ, DROGA, CZAS SZKOŁA PODSTAWOWA NR 10 W GŁOGOWIE

2 DROGA

3 Zapis km/h czytamy: kilometrów na godzinę h to międzynarodowy skrót godziny

4 Prędkość obiektu (samochodu, roweru, pieszego lub biegnącego zwierzęcia) wyraża, jaką odległość pokonuje ten obiekt w pewnej jednostce czasu. Gdy samochód jedzie ze stałą prędkością 60km/h, to znaczy, że pokonuje odległość 60km w ciągu 1 godziny. Pieszy idący z prędkością 50m/min pokonuje odległość 50m w ciągu 1 minuty. Jeśli pies biegnie z prędkością 8m/s, to w ciągu 1 sekundy pokonuje odległość 8m.

5 Prędkości mogą być podawane w różnych jednostkach km/h m/min m/s km/s cm/min

6 PRZYKŁAD 1 Załóżmy, że samochód jedzie z prędkością 70 km/h. Gdy będzie się poruszać z tą prędkością przez pewien czas, to długość przebytej drogi możemy obliczać w następujący sposób: CZAS PRZEJAZDU PRZEBYTE ODLEGŁOŚCI W ciągu 1h70km W ciągu 2h2x70km=140km (2 razy więcej niż w 1h) W ciągu 5h5x70km=350km (5 razy więcej niż w 1h) W ciągu 30min 0,5x70km=35km (2 razy mniej niż w 1h) W ciągu minuty 1/60 x70km= 1i 1/6km (1/60 tego co w 1h) 70km/h

7 PRZYKŁAD 2 Samochód wyścigowy porusza się ze stałą prędkością 240km/h. Oblicz, jaką odległość pokona w ciągu 5 minut. I SPOSÓB 5minut to 5/60godziny 5/60 x 240 = 20km II SPOSÓB w 1 godzinę: 240km w 1 minutę: 240/60 = 4km w 5 minut: 5 x 4 = 20km Odp.:Samochód wyścigowy w ciągu 5 minut pokona 20km

8 Spróbuj samodzielnie rozwiązać zadanie Oblicz, jaką odległość pokona samochód ciężarowy w czasie 1h 3h 30min 1,5h 50km/h

9 W ciągu 1 godziny samochód pokona 50km

10 3x50km=150km Samochód pokona odległość 3 razy dłuższą niż w godzinę, czyli 150km.

11 0,5 x 50km = 25km Samochód pokona odległość 2 razy krótszą niż w godzinę, czyli 25km.

12 1,5 x 50km = 75km Samochód pokona odległość 1,5 razy dłuższą niż w godzinę, czyli 75km.

13 ZADNIA DO SAMODZIELNEGO WYKONANIA ZADANIE A Który pojazd przebyłby dłuższą drogę: samochód ciężarowy jadący z prędkością 70km/h przez 4 godziny, czy samochód osobowy, jadący z prędkością 90km/h przez 3 godziny? ZADANIE B Prędkość światła wynosi około km/s. Mrugnięcie okiem trwa średnio 1/4s. Jaką drogę przebędzie w tym czasie światło?

14 PRĘDKOŚĆ Prędkość = długość drogi / czas

15 Gdy wiemy, jak długą drogę przejechał pojazd, i wiemy, w jakim czasie ją pokonał, to możemy obliczyć z jaką prędkością jechał-wystarczy podzielić długość drogi przez dany czas.

16 PRZYKŁAD 3 Jednym z najszybszych ptaków jest jerzyk igłosterny. Potrafi przelecieć odległość 700km w ciągu 5 godzin. Z jaką średnią prędkością wtedy leci? Prędkość = 700km/5h = 140km/h Odp.: Średnia prędkość jerzyka to 140km/h

17 Prędkość wyrażoną w m/s można zamieniać na prędkość wyrażoną w km/h. Samochód ciężarowy jedzie z prędkością 20m/s CZAS PRZEJAZDU PRZEBYTE ODLEGŁOŚCI W ciągu 1min60x20m=1200m W ciągu 1h60 x 1200m=72000m= =72km Zatem prędkość samochodu ciężarowego można wyrazić w różnych jednostkach: 20m/s = 1200m/min = 72km/h

18 Oblicz prędkości poniższych obiektów 14km w 2h Prędkość = km/h 9km w 15min Prędkość = km/h

19 Uzupełnij: 10m/s= m/min= m/h= km/h 120km/h= m/h= m/min= m/s

20 Przykład 4 Dom pana Kowalskiego i supermarket znajdują się na terenie zabudowanym. Dopuszczalna prędkość na tym terenie wynosi 50km/h. Pan Kowalski odległość z domu do supermarketu wynoszącą 10km pokonał w ciągu 10minut. Czy złamał przepisy ruchu drogowego? ODPOWIEDŹ

21 TAK

22 Przykład 5 Kierowca wyruszył z Gdańska o godzinie 6:15 i dotarł do Warszawy o 10:30. Przejechał w tym czasie 360km. Wracając z Warszawy jechał o pół godziny dłużej. W którą stronę jechał z większą średnią prędkością i o ile większą? odpowiedź

23 Z większą średnią prędkością jechał w pierwszą stronę, o około 9km/h

24 CZAS

25 Uzupełnij: prędkośćdrogaczas 60km/h240km m/min200m

26 Przykład 6 W jakim czasie samolot lecący z prędkością 600km/h pokonuje trasę 1800km? Rozwiązanie: 600km w 1 godzinę 1800=3x600, więc 1800km w 3 godziny. Odp.: Trasę 1800km samolot pokonuje w 3 godziny

27 ZADNIA DO SAMODZIELNEGO WYKONANIA ZADANIE A Rolnik jedzie z Masłowa z prędkością 12km/h, a rowerzysta do Kociełapek z prędkością 15km/h. Który z panów szybciej dojedzie do celu? Kociełapki – 24km Masłowo – 18km ZADANIE B Krasnoludki z domu do pracy muszą przejść 800m. Najmniejszy z nich chodzi z prędkością 40m/min. Największy krasnoludek chodzi dwa razy szybciej. Oblicz, o której godzinie musi wyruszyć najmniejszy, a o której największy krasnoludek, aby zdążyć do pracy na godzinę 6:00? odpowiedź

28 Rolnik szybciej dojedzie do celu.

29 Najmniejszy – o godzinie 5:40, a największy - o godzinie 5:50.

30 Koniec


Pobierz ppt "PRĘDKOŚĆ, DROGA, CZAS SZKOŁA PODSTAWOWA NR 10 W GŁOGOWIE."

Podobne prezentacje


Reklamy Google