Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PSSE w m. st. Warszawie Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Warszawa, 06-08 2010 Profilaktyka zatruć grzybami.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PSSE w m. st. Warszawie Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Warszawa, 06-08 2010 Profilaktyka zatruć grzybami."— Zapis prezentacji:

1 PSSE w m. st. Warszawie Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Warszawa, Profilaktyka zatruć grzybami

2 Zbiory grzybów Pierwsza fala grzybów zaczyna wyrastać wiosną. W czerwcu i lipcu zaczynają wyrastać gołąbki i kurki. W sierpniu i na początku września grzyby wyrastają po większych opadach deszczu i w wilgotnych siedliskach. W połowie lub w końcu września zaczyna się jesienny masowy wysyp grzybów. Wyrastają borowiki, podgrzybki, kozaki…

3 Najważniejsze zasady bezpiecznego zbierania grzybów Grzyby zbieraj do przewiewnych koszy, nigdy do plastikowych torebek, gdyż ulegają zaparzeniu i powstają w nich substancje trujące. Zbieraj tylko dobrze znane grzyby, delikatnie wykręcając z podłoża w całości. W ten sposób dostrzeżesz najbardziej charakterystyczne cechy występujące na trzonie grzyba Zbieraj tylko młode, dobrze wyrośnięte owocniki. Zbyt młode nie wykształciły jeszcze cech charakterystycznych do rozpoznania, zbyt stare zaś mogą spowodować zatrucie. Nie oceniaj grzybów po smaku. Nie spożywaj grzybów zbieranych wokół terenów przemysłowych lub szlaków komunikacyjnych gdyż łatwo wchłaniają zanieczyszczenia.

4 Zadady…cd Pamiętaj, aby potrawy z dobrych grzybów zjadać zaraz po przygotowaniu. Nie zostawiaj na dzień następny. Potrawy z grzybów psują się łatwo i szybko i powstają w nich substancje trujące. Nie niszcz grzybów niejadalnych, ponieważ wiele z nich żyje w symbiozie z różnymi gatunkami drzew i krzewów. Niszcząc grzyby negatywnie wpływasz na organizmy żyjące razem z nimi Nie zbieraj grzybów na terenach chronionych: tereny upraw leśnych i młodników, rezerwaty przyrody, parki narodowe Zachowaj rozwagę i zbieraj tylko grzyby dobrze Ci znane. Obejrzyj dokładnie cały owocnik i ustal przynależność gatunkową grzyba, w przypadku wątpliwości okaz wyrzuć!

5 Oto budowa grzyba …

6 Podział grzybów Grzyby jadalne Grzyby niejadalne Grzyby trujące Wytwarzające jadalne owocniki Owocniki nie nadają się do spożycia ze względu na nieprzyjemny smak, zapach, twardy miąższ i inne czynniki powodujące nieprzydatność spożywczą Zawierające substancje trujące w ilościach toksycznych dla ludzi Goryczak żółciowy – zwany nieprawidłowo Szatanem Muchomor sromotnikowy Gołąbek zielonawy

7 Grzyby trujące oraz niejadalne i podobne do nich jadalne występujące w sezonie wakacyjnym oraz wczesną jesienią

8 bez pierścienia i pochwy VI – X Lasy mieszane Muchomor sromotnikowy Ma wyraźny pierścień, Nasada trzonu jest otoczona wysoką odstającą pochwą Grzyby jadalne Grzyb trujący Gołąbek zielonawy VII - X Brązowe blaszki, bez pierścienia i pochwy Pieczarka Gąska zielonka Od IX Czubajka kania VI - XI Pierścień ruchomy Trzon bez pochwy bez pierścienia i pochwy

9 Objawy zatrucia Muchomor sromotnikowy Jest najsilniej trującym grzybem! 10 – 12 godzin po spożyciu : faza 1 – nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha; faza 2 – toksyczne uszkodzenie wątroby (żółtaczka, skaza krwotoczna); faza 3 – śpiączka wątrobowa, niewydolność nerek, zgon/ powolne zdrowienie

10 UWAGA! Należy pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Niezależnie od polepszenia stanu zdrowia osobę podejrzaną o zatrucie należy natychmiast przewieźć do szpitala !!!

11 Pieprznik jadalny Lisówka pomarańczowa IV – X IX – XI Lasy iglaste Kapelusz – pomarańczowożółty, istnieją też jego białe i ametystowe odmiany Rozszerzające i rozwidlające się listwy Rozwidlające i zbiegające się w trzon Kapelusz - od żółtego do pomarańczowożółtego. Istnieją też jego białawe odmiany Grzyb jadalny Grzyb trujący

12 Objawy zatrucia Lisówka pomarańczowa 3 – 5 godzin po spożyciu : - nudności, - wymioty, - bóle brzucha, - wzmożone pragnienie - biegunka

13 Od IX Borowik szlachetny Grzyb jadalny Grzyb niejadalny Goryczak żółciowy Lasy iglaste Spotykany zwłaszcza w górach, rzadko w okolicach wielkich miast Po dotknięciu brązowieje Nie zmienia swojej barwy Trzon ma barwę jasnożółtawą Pokryty wyraźną siateczką Trzon pokryty mniej wyraźną siateczką VI - X

14 Objawy po spożyciu Goryczak żółciowy - nawet niewielka ilość skutecznie psuje smak potrawy - może spowodować niedyspozycje żołądkowe

15 Gołąbek cukrówka Grzyb niejadalny Grzyb jadalny VIII – XVII – X Gołąbek wymiotny W LASACH ŚWIERKOWYCH I SOSNOWYCH, W ZAROŚLACH

16 Objawy zatrucia Gołąbek wymiotny 0,5 – 1 godziny po spożyciu : - nudności, - wymioty, - biegunka

17 Pamiętajmy! Trzeba zawsze sprawdzać swój zbiór dwukrotnie

18 Większość najbardziej niebezpiecznych grzybów to grzyby blaszkowe, które posiadają na spodniej stronie kapelusza blaszki (cienkie listewki). Najsmaczniejsze grzyby jadalne mają na spodniej stronie kapelusza rurki, tzn. warstwę ułożonych obok siebie rureczek, przypominającą gąbkę. Popularnie nazywamy je grzybami rurkowymi. W tej grupie nie spotyka się grzybów śmiertelnie trujących.

19 Przesądy dotyczące grzybów- znasz je? To nie prawda, że zjadają tylko grzyby jadalne To nieprawda, że sinieją i mają gorzki smak tylko grzyby ……… To nieprawda, ze na łąkach rosną tylko grzyby…………. Ciemnienie cebuli czy czarnienie srebrnej łyżki włożonej do potrawy z grzybów nie dowodzi, że są one gatunkami ………………

20 Postępowanie w przypadku zatrucia grzybami Powinniśmy natychmiast wezwać lekarza!!! Zanim przybędzie lekarz należy: wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów, (nie wolno podawać mleka ani alkoholu). zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej zabezpieczyć obierzyny z grzybów Wymienione zabiegi należy zastosować, do osób które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich jeszcze objawy zatrucia.

21 Sprawdź swoją wiedzę

22 Ważne elementy identyfikujące grzyby ………..………

23 ………

24 Zbierz grzyby jadalne

25 1. 2. P 3. N 4. W S T Hasło – NALEŻY ZBIERAĆ GRZYBY … 7 1. Ślimaki zjadają również grzyby … 2. Ma brązowe blaszki 3. Jeden z objawów zatrucia grzybami 4. Trzon Goryczaka żółciowego jest pokryty … siateczką 5. Większość najbardziej znanych grzybów niejadalnych ma na spodniej stronie kapelusza… 6. Goryczak żółciowy zwany jest nieprawidłowo… 7. Najbardziej charakterystyczne cechy występują w …grzyba

26 1. NI E JADALNE 2. PIE CZARK A 3. N UDNOŚC I 4. W Y R A ŹNĄ 5. B LASZKI 6. SZAT A NEM TRZO N I E Hasło – NALEŻY ZBIERAĆ GRZYBY … 7 1. Ślimaki zjadają również grzyby … 2. Ma brązowe blaszki 3. Jeden z objawów zatrucia grzybami 4. Trzon Goryczaka żółciowego jest pokryty … siateczką 5. Większość najbardziej znanych grzybów niejadalnych ma na spodniej stronie kapelusza… 6. Goryczak żółciowy zwany jest nieprawidłowo… 7. Najbardziej charakterystyczne cechy występują w …grzyba

27 Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w m. st. Warszawie Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Nasz kontakt: Warszawa ul. Kochanowskiego 21 tel. (022) do 36; fax : (022)


Pobierz ppt "PSSE w m. st. Warszawie Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Warszawa, 06-08 2010 Profilaktyka zatruć grzybami."

Podobne prezentacje


Reklamy Google