Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Agroturystycz ne słoneczka. Obiekty hotelarskie zaliczone do grupy innych obiektów turystycznych nie podlegają obowiązkowi kategoryzacji, mogą być oceniane.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Agroturystycz ne słoneczka. Obiekty hotelarskie zaliczone do grupy innych obiektów turystycznych nie podlegają obowiązkowi kategoryzacji, mogą być oceniane."— Zapis prezentacji:

1 Agroturystycz ne słoneczka

2 Obiekty hotelarskie zaliczone do grupy innych obiektów turystycznych nie podlegają obowiązkowi kategoryzacji, mogą być oceniane w ramach dobrowolnego systemu oceny, jak np. systemu kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej prowadzonego przez Polską Federację Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne ".

3 Ten system pozwala na wyznaczenie pewnego poziomu świadczonych usług i pomaga promować gospodarstwo. Gospodarstwa wiejskie oferują różne rodzaje noclegów, spośród których można wyodrębnić: pokoje gościnne, samodzielne jednostki mieszkalne, pokoje grupowe, przyzagrodowe pola namiotowe.

4 Gospodarstwa, które mają nadaną kategorię, mają prawo do posługiwania się znakiem Federacji i odpowiednio słoneczkami przez dwa lata. Maksymalnie można uzyskać trzy słoneczka, kategoria standard otrzymuje tylko znak Federacji, bez słoneczka.

5 Kwaterodawcy powinni znać główne atrakcje regionu oraz odległości do miejsc odwiedzanych przez turystów w promieniu do 50 km: jeziora, rzeki, lasu, morza, pasma górskiego, parku narodowego, krajobrazowego, rezerwatu, stacji kolejowej i przestanku autobusowego, drogi głównej, zabytków - muzeum, skansen, pałac, zamek, atrakcji turystycznych i wypożyczalni sprzętu sportowego, urządzeń rekreacyjnych takich jak kort tenisowy, wyciąg narciarski, basen, innych atrakcji regionu - nauka jazdy konnej, źródła wód mineralnych, restauracje, rejsy.

6 Te informacje będą przydatne do wypełnienia druków kategoryzacyjnych podczas oceny kwatery, jednak nie wpływają one bezpośrednio na przyznanie kategorii, mają raczej charakter informacyjny.

7 Ponadto gospodarz musi także przygotować do wglądu dokumenty: zaświadczenie o wpisie do "Ewidencji innych obiektów hotelarskich", zaświadczenie o wcześniej nadanej kategorii, jeżeli kiedyś gospodarstwo było poddawane kategoryzacji, zdjęcia, ulotki, materiały informacyjne.

8 Wymagania kategorii standard dla pokoi gościnnych i Samodzielnych Jednostek Mieszkalnych (SJM ): Wymagania ogólne dla wszystkich kategorii: to spełnienie minimalnych wymagań ustawy o usługach turystycznych oraz wymagań ogólnego bezpieczeństwa (schody, poręcze zabezpieczenia antypoślizgowe, itp.) Obiekty powinny spełniać również wymogi prawa budowlanego, przepisów sanitarnych, przeciwpożarowe oraz BHP.

9 Ważne jest zagospodarowanie terenu, a więc boisko, basen, meble ogrodowe, kort, rowery, altana, huśtawka, tenis stołowy, bilard, siłownia, sauna, jaccuzi - itp. Należy pamiętać o dzieciach i wydzielić i wyposażyć dla nich teren zabaw.

10 Temperatura w całym obiekcie w październiku - wrześniu powinna wynosić minimum 18oC. Należy zapewnić zimną i ciepłą wodę przez całą dobę, a oświetlenie dostosować do wielkości pomieszczeń.

11 Na ocenę wpływają również usługi świadczone w gospodarstwie, a więc: dostęp do folderów, map, przewodników turystycznych po okolicy, budzenie na życzenie, apteczka dostępna u gospodarza, ogólna instrukcja p.poż. w widocznym miejscu, dane telefoniczne gospodarza w widocznym miejscu.

12 Warto przygotować program pobytu dla gości, mogą to być np. warsztaty rękodzielnicze i artystyczne. Czy goście mogą zakupić wyroby rzemiosła artystycznego, produkty wytwarzane w gospodarstwie? Czy przygotowujemy posiłki według diet specjalnych? Czy dla własnych gości organizujemy cykliczne imprezy (poza ogniskami)?

13 A dla gości spoza obiektu (dyskoteki, koncerty, odczyty, pikniki i inne)? Czy nasi goście mogą korzystać z internetu, mają dostęp do urządzeń umożliwiających przygotowanie gorących napojów?

14 Powierzchnie pokoi gościnnych : pokój 1-osobowy -- 6 m2, pokój 2-osobowy - 10 m2, pokój 3-osobowy - 14 m2, pokój 4-osobowy - 16 m2.

15 Zestaw wyposażenia meblowego: łóżko jednoosobowe o wym. materaca 80 x 190 cm (ilość) lub łóżko jednoosobowe o wym. materaca 90 x 200 cm (ilość), łóżko dwuosobowe o wym. materaca 120 x 190 cm lub łóżko dwuosobowe o wym. materaca 140 x 200 cm, nocny stolik lub półka przy każdym łóżku, stół, ława lub stolik - dost. wysokością do miejsc siedzących,

16 krzesło na 1 osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój, lustro (umożliwiające obejrzenie połowy sylwetki), wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste, pościel zgodna z liczbą miejsc noclegowych + ręcznik ręczniki - zgodnie z liczbą miejsc noclegowych pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny

17 zasłony okienne zaciemniające (lub żaluzje, okiennice) drzwi pełne z możliwością zamykania na klucz poziom czystości w pokoju (w skali 1-10) stan pokrycia ścian w pokoju (w skali 1-10) stan pokrycia podłóg w pokoju (w skali 1-10) stan mebli, materacy oraz wyposażenia w pokoju (w skali 1-10) Oświetlenie główne - min. jeden punkt 60 W.

18 Dostęp do WHS (węzeł higieniczno-sanitarny) może być różny: pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z pokoju, pokój posiada dostęp do WHS wspólnego z innymi pokojami, pokój posiada dostęp do WHS wspólny z gospodarzami, pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z korytarza.

19 Wyposażenie WHS max. liczba osób korzystających z 1 WHS - 10 wanna lub natrysk z wkładkami antypoślizgowymi, półka na mydło przy wannie lub kabinie natryskowej, umywalka, blat lub półka nad umywalką, WC, wieszak lub półka z papierem toaletowym, wieszaki na ręczniki, wieszaki ścienne, lustro z górnym lub bocznym oświetleniem,

20 uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną, pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny, dozownik płynnego mydła, ręczniki papierowe, ścierka do podłogi, Szklanka/kubek, taboret, poręcze przy WC, natrysku/wannie, zamknięcie whs od wewnątrz

21 Samodzielne jednostki mieszkalne: SJM dla 4 osób 30 m2 + 2 m na każdą następną osobę. Powierzchnia domków turystycznych: 24 m2 Ilość osób do WC Ilość pomieszczeń: 1.

22 W pokoju lub aneksie wypoczynkowym: Stół (normalnej wysokości) i krzesła w liczbie odpowiedniej do osób. Wieszak na wierzchnią odzież, lustro przy wejściu. Sypialnia: Jak w pokojach gościnnych.

23 Kuchnia, aneks kuchenny: kuchenka jednopalnikowa, lodówka, sztućce, talerze, szklanki - zgodnie z liczbą osób, garnki, patelnie, kosz na odpadki - opisany, deski do krojenia,

24 otwieracz do butelek i puszek, ściereczki, szafka na naczynia, blat lub stół przygotowawczy, odpowiednie środki i sprzęt czyszczący, sprawna wentylacja.

25 Dla kategorii wyższych obowiązują dodatkowe wymagania:

26 Kategoria jedno słoneczko - * Ocenie tej podlegają tylko te obiekty, które spełniły wszystkie wymagania kategorii standard plus następujące wymagania: Nad głównym wejściem powinno znajdować się zadaszenie, nawierzchnia pieszego dojścia utwardzona. Grill lub miejsce na ognisko. Dostęp do lodówki, telewizora, radio na życzenie.

27 Powierzchnie pokoi gościnnych: pokój 1 - osobowy - 8 m2 pokój 2 - osobowy - 10 m2 pokój 3 - osobowy - 14 m2 pokój 4 - osobowy - 16 m2

28 Zestaw wyposażenia meblowego : łóżko jednoosobowe o wym. materaca 90 x 200 cm łóżko dwuosobowe o wym. materaca 140 x 200 cm szafa garderobiana, min. 3 wieszaki na osobę ręczniki - zgodnie z liczba miejsc noclegowych wieszak ścienny na wierzchnią odzież.

29 Oświetlenie: 1 dodatkowe źródła światła (żarówki 60 W w żyrandolu lub innych lampach) Dostęp do WHS. Liczba osób przypadających na WHS: 8 SJM SJM dla 4 osób - 35 m2 + 2 m na każdą następną osobę Powierzchnie domków turystycznych: 30 m2. Ilość osób do WC - 8. Ilość pomieszczeń: co najmniej 2. sypialnia z aneksem wypoczynkowym lub kuchennym, lub sypialnia i pokój wypoczynkowy z aneksem kuchennym. Kuchnia, aneks kuchenny - kuchenka dwupalnikowa.

30 Kategoria dwa słoneczka - ** - Ocenie tej podlegają tylko te obiekty, które spełniły wszystkie wymagania kategorii jedno słoneczko plus następujące wymagania: Należy wydzielić miejsce na środki lokomocji gości i zamontować oświetlenie zewnętrzne nad głównym wejściem do budynku.

31 Powierzchnia pokoi gościnnych: pokój 1-osobowy - 9 m2, pokój 2-osobowy -12 m2, pokój 3-osobowy - 15 m2, pokój 4-osobowy - 18 m2.

32 Zestaw wyposażenia meblowego: elementy dekoracyjne, dywanik przy łóżku (ławy do prania), 2 dodatkowe źródła światła. Dostęp do WHS. 50% pokoi posiada samodzielny WHS z wejściem z pokoju. Liczba osób przypadających na WHS: 6. SJM

33 Powierzchnie: Minimalna powierzchnia ogólna dla 4 osób - 40 m2 + 2 m2 na kolejna osobę, dla domków turystycznych - 35 m2, Ilość osób do WC - 6, Ilość pomieszczeń: 2 lub 3, Dwa lub trzy pomieszczenia (sypialnia z aneksem1) wypoczynkowym lub kuchennym, lub sypialnia i pokój wypoczynkowy z aneksem kuchennym) i WHS.

34 Pokój lub aneks wypoczynkowy: meble wypoczynkowe (fotele, kanapa), stolik okolicznościowy. Kuchnia, aneks kuchenny: wyciąg nad kuchenką, dostęp do telefonu, dostęp do żelazka i deski do prasowania, dostęp do pralki.

35 Kategoria trzy słoneczka - *** - Ocenie tej podlegają tylko te obiekty, które spełniły wszystkie wymagania kategorii dwa słoneczka plus następujące wymagania: Nawierzchnia drogi dojazdowej musi być utwardzona. Goście powinni mieć dostęp do pralki. Oświetlenie zewnętrzne znajduje się przy bramie wjazdowej, a oznakowanie gospodarstwa przy drodze dojazdowej. Dla gości jadalnia lub aneks jadalny oraz pokój wypoczynkowy z telewizorem.

36 Powierzchnia pokoi: pokój 1-osobowy - 10 m2, pokój 2-osobowy - 14 m2, pokój 3-osobowy - 17 m2, pokój 4-osobowy - 20 m2,

37 Zestaw wyposażenia meblowego: stół blat lub biurko przystosowane do pisania, stojak na bagaże lub ekwiwalent, fotel, ręcznik kąpielowy. Oświetlenie: dodatkowe źródła światła (ilość) - 2.

38 Dostęp do WHS. 100% pokoi posiadających samodzielny WHS z wejściem z pokoju. Liczba osób przypadających na WHS: 4. SJM

39 Powierzchnie: SJM dla 4 osób 45 m2 + 2m na każdą następną osobę Powierzchnie domków turystycznych: 40 m2. Ilość osób do WC - 4. Ilość pomieszczeń: co najmniej 3. co najmniej trzy pomieszczenia (sypialnia, pokój wypoczynkowy, kuchnia) i WHS.

40 Kuchnia, aneks kuchenny: kuchenka czteropalnikowa z piekarnikiem, jednolita zastawa stołowa, mikser, ekspres do kawy.

41 Decyzję o nadaniu kategorii podejmuje prezes Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej "GG", na podstawie wypełnionych arkuszy kategoryzacyjnych oraz zdjęć wykonanych wewnątrz i na zewnątrz obiektu. Następnie biuro PFTW GG przysyła pismo-certyfikat nadania rekomendacji, które upoważnia do wywieszenia tablicy rekomendacyjnej i oznakowania pokoi.

42 Dziękuję za uwagę Barbara Wierzbicka


Pobierz ppt "Agroturystycz ne słoneczka. Obiekty hotelarskie zaliczone do grupy innych obiektów turystycznych nie podlegają obowiązkowi kategoryzacji, mogą być oceniane."

Podobne prezentacje


Reklamy Google