Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Trendy rynkowe Wolne rodniki Stres oksydacyjny Przeciwutleniacze Suplementacja.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Trendy rynkowe Wolne rodniki Stres oksydacyjny Przeciwutleniacze Suplementacja."— Zapis prezentacji:

1 Trendy rynkowe Wolne rodniki Stres oksydacyjny Przeciwutleniacze Suplementacja

2 Niektóre czynniki zewnętrzne mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie… i nie zawsze możemy je kontrolować. Tak działają zanieczyszczenia wody, powietrza, dym papierosowy…

3 Około 90%* mieszkańców Unii Europejskiej narażonych jest na oddziaływanie zanieczyszczeń powietrza pochodzenia przemysłowego, motoryzacyjnego,... na poziomach, które Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje za szkodliwe dla zdrowia). Przykład: *http://www.eea.europa.eu/pl/pressroom/newsreleases/zanieczyszczenie-powietrza-w-europie-wciaz Ekspozycja Bez ekspozycji

4 Zależność między ekspozycją na wolne rodniki a stresem oksydacyjnym

5 Jak powstaje? Stres oksydacyjny

6 2. Device powstawać podczas konkretnych reakcji metabolicznych powstawać ze względu na czynniki środowiskowe Wolne rodniki są to cząsteczki, które po utracie elektronu stają się niestabilne. Aby odzyskać stabilność, cząsteczki te niezwłocznie wchodzą w reakcje z innymi związkami próbując pobrać od nich brakujący elektron. Zaatakowane cząsteczki tracą elektron i same staja się wolnymi rodnikami, następnie pobierają elektron z sąsiadującej cząsteczki czyniąc ją kolejnym wolnym rodnikiem – oto początek reakcji łańcuchowej W organizmie człowieka wolne rodniki mogą:

7 Ta reakcja łańcuchowa znana jest także jako stres oksydacyjny - utlenianie tkanki – prowadzące do zaburzeń działania takich cząsteczek jak DNA, białka i lipidy. WOLNE RODNIKI JAKO ŹRÓDŁO STRESU WOLNE RODNIKI NIEKORZYSTNIE WPŁYWAJĄCE KOMÓRKĘ

8 Istnieją substancje zwane przeciwutleniaczami, które nasz organizm może wykorzystywać do neutralizowania wolnych rodników, aby przerwać reakcję łańcuchową. Przeciwutleniacze takie jak witamina C i witamina E, wchodzą w interakcję z kaskadą reakcji oksydacyjnych i przyczyniają się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. OCHRONA PRZECIWUTLENIAJĄCA PRZECIWUTLENIACZ WYMIATA WOLNE RODNIKI

9 Istotność włączenia przeciwutleniaczy do swojej diety.

10 Rynek przeciwutleniaczy http://www.daedal-research.com/food-vegetables/global-antioxidants-market-trends-opportunities-2013-2018 Przewiduje się globalny wzrost tego rynku w nadchodzących latach Zwiększająca się u konsumentów świadomość zalet przeciwutleniaczy Wysoki popyt na przeciwutleniacze mimo kryzysu ekonomicznego

11 Przeciwutleniacze występują w owocach i warzywach

12 Owoce i warzywa … Witaminy, minerały, składniki fito-odżywcze, karotenoidy, błonnik,… Niskokaloryczność Zdrowa i szybka przekąska

13 Wszystko zaczyna się od zbilansowanej diety: Zdrowa dieta pomaga spełnić wszelkie zalecenia żywieniowe. Czy wiedzieli Państwo, że… ? Zalecane dzienne spożycie (RDA)* to wartość dziennego spożycia danego składnika odżywczego, którą uznaje się za wystarczającą dla spełnienia wymogów żywieniowych 97,5% zdrowych osób, na każdym etapie życia niezalenie od płci. * Komisja Europejska – Zdrowie i Ochrona Konsumentów

14 Zdrowa dieta składa się z odpowiednio zbilansowanej ilości makro- i mikroskładników. Węglowodany, białka, lipidy i woda Witaminy i minerały

15 Dlaczego mikroskładniki są takie ważne? Przedrostek „mikro” w znaczeniu małe, określa te składniki, których potrzebujemy w niewielkich ilościach. Witaminy, a zwłaszcza witamina B1, B2, B3, B5, B6, B8 i B12 pomagają w realizacji prawidłowych procesów metabolicznych. Minerały takie jak cynk, magnez i wapń pomagają zachować prawidłowy stan kości.

16 Dlaczego makroskładniki są takie ważne? Przedrostek „makro” w znaczeniu duże, określa te składniki, których potrzebujemy w dużych ilościach. Tłuszcze, węglowodany, białka -> Źrodło energii w postaci kalorii. http://www.mckinley.illinois.edu/handouts/macronutrients.htm

17 Teoria a rzeczywistość

18 Raport wykonany na zlecenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazuje na związek spożywania odpowiedniej ilości owoców i warzyw ze zdrowiem*. *http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/index2.html vs WHO Według zaleceń WHO należy spożywać ≥400 gramów owoców i warzyw dziennie. Jest to równo- wartość 4 lub 5 porcji warzyw lub owoców każdego dnia. TEORIARZECZYWISTOŚĆ Intensywny tryb życia sprawia, że konsumpcja ta jest niższa.

19 Średnie spożycie owoców i warzyw w krajach Europy (g/dzień) ≥400 g/dziennie http://www.eufic.org/article/pl/expid/Konsumpcja-warzyw-owocow-Europie/ <400 g/dziennie

20 4 lub 5 porcji warzyw lub owoców dziennie – lub 400 gramów owoców lub warzyw każdego dnia W ponad ½ krajów UE, konsumpcja ta wynosi < 400 gramów Zalecane spo ż ycie Faktyczne spo ż ycie W 1/3 tych krajów konsumpcja ma poziom < 300 gramów/dzień http://www.eufic.org/article/pl/expid/Konsumpcja-warzyw-owocow-Europie/

21 Nieregularne godziny pracy Intensywny tryb życia Wygoda: Łatwy dostęp do sklepów oraz wybór prostych i łatwych w przygotowaniu posiłków Powód? – Brak czasu i możliwości kontroli

22 Powód? - Przekonanie Zdecydowana większość mieszkańców UE uznaje, że spożywane przez nich pokarmy są dobre dla ich zdrowia Większość z nich nie spełnia zaleceń WHO http://www.eufic.org/article/pl/expid/Konsumpcja-warzyw-owocow-Europie/

23 Sposoby przechowywania i przygotowywania posiłków Niektóre sposoby gotowania powodują utratę witamin Rolnictwo intensywne Może zmniejszać wartości odżywcze Bioprzyswajalność składników odżywczych Niektóre przypadłości mogą ograniczać przyswajanie pewnych składników Zmieniające się zapotrzebowanie na składniki odżywcze Ze względu na stres, zmęczenie,… Inne powody?

24 Suplementacja diety wsparciem dla zdrowej podstawy żywieniowej

25 Rybek suplementów diety i preparatów witaminowych 12,4 MLD € 9,3 MLD € 2012 2018 www.euromonitor.com

26 Z biegiem lat mamy większą świadomość swojego zdrowia Grupa docelowa: DOROŚLI http://www.eufic.org/article/pl/expid/Konsumpcja-warzyw-owocow-Europie/

27 Grupa docelowa : KOBIETY Spożywają większą ilość owoców i warzyw od mężczyzn. Bardziej dbają o kwestie zdrowotne. Częściej zajmują się zakupami i przygotowywaniem posiłków. Mają korzystny wpływ na częstotliwość, ilość i różnorodność owoców i warzyw spożywanych przez ich partnerów. http://www.eufic.org/article/pl/expid/Konsumpcja-warzyw-owocow-Europie/

28 Korzystny wpływ interakcji bezpośredniej Rozwiązania w zakresie spożywania owoców i warzyw przez dorosłych koncentrują się na zwiększeniu ich spożycia i często mają postać osobistych porad Znalezienie grona wspierających osób pozwala nam dłużej podejmować nasze wysiłki http://www.eufic.org/article/pl/expid/Konsumpcja-warzyw-owocow-Europie/

29 Rozwiązania od Pharmanex ®

30 LifePak ® + Połączenie znanych składników fito-odżywczych, witamin i minerałów Bogate źródło witaminy C Zawartość biotyny, miedzi i wapnia Wsparcie 9 kluczowych funkcji fizjologicznych organizmu

31 Jvi ® – Joie de Vivre – zasmakuj życia Napój zawiera: - 9 chętnie spożywanych w Europie owoców i warzyw - 3 unikalne „owoce imperialne” Bogate źródło witaminy C, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

32 THANK YOU


Pobierz ppt "Trendy rynkowe Wolne rodniki Stres oksydacyjny Przeciwutleniacze Suplementacja."

Podobne prezentacje


Reklamy Google