Pobierz prezentację
1
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
Przygotowała: Ania Szkatuła
2
POZYTYWNE: Przemysł spożywczy
Bakterie używane są do: produkcji serów, kefirów, jorurtów; np. bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus
3
POZYTYWNE: 2. Przemysł farmaceutyczny:
Bakterie używane są do produckji szczepionek, antybiotyków, surowic. np. bakterie Escherichia coli używane przy produkcji insuliny.
4
POZYTYWNE: 3. Oczyszczanie środowiska:
Bakterii używa się przy oczyszczaniu ścieków metodą biologiczną. Odpowiedzialna za to jest mikroflora bakteryjna.
5
NEGATYWNE: Wirus grypy:
to ostra choroba zakaźna układu oddechowego, przenoszona drogą kropelkową. Duża zmienność wirusa grypy prowadzi do powstawania groźnych szczepów np. AH1N1
6
NEGATYWNE: 2. Wirus świnki – RNA:
Ostra zakaźna choroba wirusowa przebiegająca z gorączką i obrzękiem gruczołów ślinowych. Przenoszona drogą kropelkową.
7
NEGATYWNE 3. Wirus różyczki - Rubivirus
choroba zakaźna, przebiegającą z gorączką oraz plamisto-grudkową wysypką oraz powiększonymi węzłami chłonnymi. Przenoszona drogą kropelkową.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.