Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii"— Zapis prezentacji:

1 Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
Przygotowała: Ania Szkatuła

2 POZYTYWNE: Przemysł spożywczy
Bakterie używane są do: produkcji serów, kefirów, jorurtów; np. bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus

3 POZYTYWNE: 2. Przemysł farmaceutyczny:
Bakterie używane są do produckji szczepionek, antybiotyków, surowic. np. bakterie Escherichia coli używane przy produkcji insuliny.

4 POZYTYWNE: 3. Oczyszczanie środowiska:
Bakterii używa się przy oczyszczaniu ścieków metodą biologiczną. Odpowiedzialna za to jest mikroflora bakteryjna.

5 NEGATYWNE: Wirus grypy:
to ostra choroba zakaźna układu oddechowego, przenoszona drogą kropelkową. Duża zmienność wirusa grypy prowadzi do powstawania groźnych szczepów np. AH1N1

6 NEGATYWNE: 2. Wirus świnki – RNA:
Ostra zakaźna choroba wirusowa przebiegająca z gorączką i obrzękiem gruczołów ślinowych. Przenoszona drogą kropelkową.

7 NEGATYWNE 3. Wirus różyczki - Rubivirus
choroba zakaźna, przebiegającą z gorączką oraz plamisto-grudkową wysypką oraz powiększonymi węzłami chłonnymi. Przenoszona drogą kropelkową.


Pobierz ppt "Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii"

Podobne prezentacje


Reklamy Google