Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałZofia Brzozowska Został zmieniony 8 lat temu
1
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
2
RECEPTURA *FARSZ 0,5kg kapusty kiszonej 0,05 kg suszonych grzybów
O,2kg cebuli przyprawy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy pęczek szczypiorku *CIASTO 0,6 mąki pszennej 250 cm ciepłej wody sól do smaku Receptura na 5 porcji pierogów
3
1. Przygotowanie farszu Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w wodzie w której się moczyły, po ostudzeniu drobno pokroić. Kapustę opłukać, pokroić, gotować z przyprawami i odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.
4
2. Przygotowanie ciasta pierogowego
- przesiać mąkę, uformować kopczyk, wlać wodę, dodać sól, zarobić nożem, wyrobić ręką aby było jednolite, lśniące z pęcherzykami powietrza. podzielić ciasto na części, rozwałkować część na placek o grubości 2 mm pozostałe ciasto przykryć ściereczką aby nie obsychało
5
3. Formowanie pierogów Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki, na które nakładamy łyżeczka farsz Uformować pierogi dobrze sklejając brzegi tak aby się nie rozkleiły i aby farsz nie wystawał przy zlepieniu Zlepienie ładnie wykończyć np. szczypankami
6
Uformowane pierogi układać na posypanych mąką deskach, przykryć ściereczką.
7
4. Gotowanie pierogów pierogi wkładamy do gotującej, osolonej wody tak aby swobodnie pływały delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna garnka gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy z wody, można je przelać gorącą wodą
8
5. Podawanie Pierogi układamy na wygrzanych półmiskach lub talerzach do dania zasadniczego, polewamy podsmażoną cebulką i dekorujemy Porcja pierogów powinna wynosić od 10 do 15 sztuk SMACZNEGO
9
Materiał opracowała M. Gocyła
Pierogi przygotowywali uczniowie klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych Materiał opracowała M. Gocyła
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.