Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLidia Pachocki Został zmieniony 10 lat temu
1
ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1
CIASTO FRANCUSKIE ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1
2
SKŁADNIKI: Ciasto podstawowe: Ciasto maślane: 200 g mąki, 1 żółtko,
1 łyżeczka octu 6- procentowego, 2 g soli, 125 cm3 wody. Ciasto maślane: 300 g masła, 100 g mąki.
3
ETAPY POWSTAWANIA CIASTA FRANCUSKIEGO
Ciasto podstawowe rozwałkować na kształt dużego prostokąta, a maślane na kształt małego Na cieście podstawowym ułożyć schłodzone ciasto maślane i złożyć
4
Złożone ciasto rozwałkowujemy zachowując kształt prostokąta
Składamy ciasto na czworo i odstawiamy do leżakowania i chłodzenia na ok. 30min. Operacje wałkowania i składania przeprowadzamy zwykle czterokrotnie
5
Ciastka francuskie a)języki b)krawaty c) rożki
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.