Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Enzymy trawienne
2
Enzymy trawienne, zespół enzymów pozakomór-kowych działających w przewodzie pokarmowym, które są odpowiedzialne za trawienie pokarmu. 1) enzymy trawiące węglowodany tj. amylaza(ptialina), maltaza, laktaza, sacharaza 2) enzymy trawiące białka: pepsyna, trypsyna, chymotrypsyna, peptydazy: aminopeptydazy, karboksypeptydazy i dwupeptydazy 3) enzymy trawiące tłuszcze tj. lipazy, fosfolipazy 4) enzymy trawiące kwasy nukleinowe- nukleazy
3
Jama ustna
4
W anatomii człowieka jama ustna jest początkowym odcinkiem przewodu pokarmowego. W niej następuje wstępna, mechaniczna obróbka pokarmu i przygotowanie go do dalszego trawienia. Pokarm zostaje rozdrabniany, miażdżony i mieszany ze śliną, która zawiera enzym trawienny amylazę ślinową (ptialinę).
5
Trzustka
6
Trzustka jest gruczołem składającym się zarówno z części wewnątrzwydzielniczej (hormonalnej) jak i zewnątrzwydzielniczej (trawiennej). Enzymy trawienne wydzielane przez trzustkę to : -trypsynogen -chymotrypsynogen -amylaza trzustkowa -elastaza -lipaza -nukleaza
7
Żołądek
8
Żołądek- to narząd stanowiący część przewodu pokarmowego, którego zasadniczą rolą jest trawienie zawartych w przyjmowanym pokarmie białek. Żołądek wydziela sok żołądkowy, który zawiera enzymy trawienne: podpuszczka - ścina białko w mleku pepsyna - zapoczątkowuje trawienie białek lipaza W żołądku znajduje się kwas solny, który uaktywnia enzymy trawienne.
9
Wątroba
10
Wątroba- wytwarza żółć, która emulguje tłuszcze i powtórnie wykorzystuje zużytą sól żółciową -wytwarza i magazynuje enzymy (np. heparynę) -węglowodany przekształca w łatwo przyswajalną dla organizmu glukozę, a jej nadmiar w glikogen lub w tłuszcze (które magazynuje) -aminokwasy zamienia w tłuszcze
11
Jelito cienkie
12
W błonie śluzowej jelita cienkiego występują liczne gruczoły, wydzielające sok jelitowy lub zasadowy śluz. W jelicie cienkim odbywa się końcowe trawienie pokarmów: cukrów złożonych do glukozy względnie fruktozy, tłuszczów do kwasów tłuszczowych i glicerolu oraz białek do amino-kwasów. Enzymy występujące w dwunastnicy: -maltaza -sacharaza -laktaza -aminopeptydaza -dipeptydaza
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.