Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
2
Zespół Szkół w Potęgowie
Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Potęgowie ID grupy: 96/43_MP_G1 Kompetencja: przyrodnicza Temat projektowy: Czy wiem co jem? Semestr/rok szkolny: semestr drugi /rok szkolny 2010/2011
3
Rozwój przez kompetencje
Temat: Czy wiem co jem?
4
MY
5
UKŁAD POKARMOWY I ODŻYWIANIE SIĘ
6
JAMA USTNA PRZEŁYK ŻOŁĄDEK JELITO GRUBE JELITO CIENKIE ODBYT
7
Jama ustna Początkowy odcinek przewodu pokarmowego i oddechowego.
Pobieranie pokarmu Mechaniczne rozdrabnianie pokarmu Wstępne trawienie cukrów Ślinianki wytwarzają ślinę, która nawilża pożywienie, ma również właściwości bakteriobójcze i uczestniczy w trawieniu cukrów.
8
Przełyk Przesuwa pokarm do żołądka
Skurcze mięśni przełyku zachodzą niezależnie od naszej woli.
9
Żołądek Najszerszy odcinek przewodu pokarmowego
Może gromadzić przed krótki czas większą ilość pokarmu Gromadzi i miesza pokarm Częściowo trawi białka Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze, dzięki działaniu enzymu (pepsyny)
10
Dwunastnica Jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego o długości cm. Jest organem, w którym rozpoczyna się intensywny proces trawienia białek, tłuszczów i cukrów.
11
Jelito cienkie Ma 6 metrów długości – jest najdłuższym narządem w ciele człowieka Jego ściany wykonują ruchy perystaltyczne, czyli skurcze przesuwające pokarm Końcowy etap trawienia białek, węglowodanów i tłuszczów Zachodzi proces wchłaniania glukozy, aminokwasów, witamin, glicerolu i kwasów tłuszczowych do kosmków, skąd wraz z krwią są rozprowadzane po organizmie
12
Jelito grube Zachodzi proces wchłaniania – wody, soli mineralnych i niektórych witamin Usuwa niestrawione resztki w postaci kału W anatomii końcowy otwór przewodu pokarmowego.
13
WĄTROBA TRZUSTKA WYROSTEK ROBACZKOWY
14
Wątroba Przekształca trujące substancje w obojętne
Gromadzi nadmiar glukozy w postaci glikogenu Wytwarza żółć, która rozbija krople tłuszczu na mniejsze cząsteczki
15
Trzustka Wytwarza enzymy trawienne, które przepływają do przewodu pokarmowego Wytwarza hormony i insulinę Reguluje poziom glukozy we krwi
16
ANALIZA ANKIETY: „CZY WIEM CO JEM?”
Przeprowadziliśmy ankietę wśród uczniów klas III gimnazjum. W ankiecie brało udział 15 kobiet i 24 mężczyzn. Ankietę przeprowadziliśmy w październiku 2010 r. Wyniki ankiety przeprowadzonej w naszej szkole zostały wywieszone na gazetce szkolnej.
17
Czy jesteś aktywny fizycznie:
Kobiety Mężczyźni
18
Jak oceniasz stan swojego zdrowia:
Kobiety Mężczyźni
19
Jaki posiłek w ciągu dnia jest dla Ciebie najważniejszy:
Kobiety Mężczyźni
20
Ile spożywasz posiłków w ciągu dnia:
Kobiety Mężczyźni
21
Dlaczego jesz? Kobiety
22
Czy często jesz owoce i warzywa:
Kobiety Mężczyźni
23
Czy podczas oglądanie telewizji pod ręką masz jakąś przekąskę:
Kobiety Mężczyźni
24
Jaki rodzaj przekąsek wybierasz?:
Kobiety Mężczyźni
25
Jakie napoje najczęściej spożywasz:
Kobiety najczęściej piją: -herbatę -wodę -soki A najrzadziej piją: -kawę Mężczyźni najczęściej piją: -coca-cole -wino czerwone -piwo
26
Czy uważasz, że w szkole powinniśmy pić mleko:
Mężczyźni Kobiety Oto kilka przykładów uzasadnień: NIE: Bo w domu jest lepsze, jest nie dobre TAK: Bo jest zdrowe, wzmacnia kości, Tak by było fajnie Oto kilka przykładów uzasadnień: TAK: Jest zdrowe, wzmacnia kości, jest smaczne. NIE: Nie każdy lubi mleko
27
Czy uważasz, że w sklepiku szkolnym powinny być owoce?:
Kobiety Mężczyźni
28
Co według Ciebie powinno znajdować się w sklepiku szkolnym:
Kobiety Mężczyźni
29
Piramida żywienia to schemat przedstawiający proporcje, w jakich należy spożywać pokarmy, aby być zdrowym.
30
Przykłady jadłospisów
Jadłospis nieprawidłowy: Śniadanie: • Herbata • Pieczywo z masłem • Miód lub dżem Obiad: • Zupa ziemniaczana • Kotlet wieprzowy • Kapusta zasmażana • Ziemniaki • Herbata, pączek Kolacja: • Pieczywo, masło • Wędlina
31
Jadłospis prawidłowy:
I Śniadanie: • Herbata z mlekiem • Pieczywo razowe • Bułka, margaryna „Kama” lub masło • Wędlina drobiowa, pomidor II Śniadanie: • Kanapka – chleb razowy • Z pastą z sera, szczypiorku, rzodkiewki lub papryki • Napój owocowy Obiad: • Barszcz czerwony z fasolką • Ryba duszona w jarzynach • Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem • Ziemniaki Kolacja: • Kasza gryczana • Surówka z marchwi, jabłka i chrzanu
32
Budowa i rola składników pokarmowych
33
zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek oraz wielu związków (enzymy, hormony, przeciwciała).
regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Białka
34
Funkcje są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek białka nie wykorzystane do anabolicznych są źródłem energii białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych biorą udział w odtruwaniu organizmu organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych
35
Tłuszcze Składnik pokarmowy, są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K.
36
Funkcje są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii
są głównym źródłem materiału zapasowego organizmu nagromadzone w tkance tłuszczowej chronią przed nadmiernym wydzieleniem ciepła magazynują wodę
37
Węglowodany są to związki chemiczne, składające się z atomów wodoru, węgla oraz tlenu. Są one rozpowszechnionymi w przyrodzie pochodnymi alkoholi wielowodorotlenowych. Ze względu na wielkość i strukturę cząsteczek wyróżnia się dwie grupy cukrów: cukry proste cukry złożone
38
Funkcje cukry są podstawowym źródłem energii bez którego nie mogą funkcjonować tkanki węglowodany zarówno zewnętrzne, jak i syntetyzowane w ustroju, stanowią substrat do wytwarzania elementów strukturalnych komórek węglowodany wchodzą w skład DNA i RNA, przez co uczestniczą w ekspresji genów u ludzi energia magazynowana jest w postaci glikogenu
39
Sole mineralne Występują zarówno w płynach wewnątrzkomórkowych, jak i zewnątrzkomórkowych, można je podzielić na dwie klasy: makroelementy (potrzebne w dużych ilościach) i mikroelementy (potrzebne w ilościach śladowych)
40
Funkcje wchodzi w skład materiału budulcowego kości i szkliwa
pełni rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych mechanizmie skurczu mięśni w regulacji procesu krzepnięcia krwi, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12 wchodzi w skład wielu enzymów
41
Witaminy są to organiczne związki, które są niezbędne dla normalnego przebiegu szeregu procesów metabolicznych w organizmie człowieka
42
Funkcje obejmują również przemianę tłuszczów i węglowodanów
tworzenie hormonów jako koenzymy są przenośnikami elektronów, atomów lub grup chemicznych podczas reakcji biochemicznych nie są natomiast źródłem energii i materiałem budulcowym
43
CZY WIESZ CO JESZ?
44
o konieczności zdrowego odżywiania i skutki niewłaściwego odżywiania informowaliśmy na ULOTKACH… i PLAKATACH.
45
Skutki niewłaściwego odżywiania:
Czy wiesz co jesz? Skutki niewłaściwego odżywiania: choroby układu krążenia nowotwory cukrzyca choroby jelita grubego kamica żółciowa próchnica zębów osteoporoza otyłość bulimia, anoreksja
46
Zapotrzebowanie energetyczne
Grupy ludności Ogółem [kcal] Chłopcy lat 2600 Dziewczęta lat 2300 Młodzież męska lat Młodzież żeńska lat Młodzież męska lat Młodzież żeńska lat Mężczyźni lat praca lekka Mężczyźni lat praca ciężka Kobiety lat praca lekka Kobiety lat praca ciężka Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800 Kobiety karmiące 3400 Mężczyźni lat Kobiety lat 2200
47
Obliczanie indeksu masy ciała
Wylicz swój BMI (Body Mass Index)
48
Podane zakresy odnoszą się osób w wieku 14 lat.
Chłopcy: Dziewczyny: Wynik: 23,2<BMI<24,2 wynik: 23<BMI<23,9 Nadwaga Chłopcy: Dziewczyny: Wynik: 16,5<BMI<23, wynik: 16,4<BMI<23 Waga prawidłowa Chłopcy: dziewczyny: Wynik: BMI<16, wynik: BMI<16,4 Niedowaga Chłopcy: dziewczyny: Wynik: BMI<24, wynik: BMI<23,9 Otyłość Podane zakresy odnoszą się osób w wieku 14 lat.
49
Energia może być uwalniana do organizmu poprzez:
Sposoby dostarczania energii do organizmu Energia może być uwalniana do organizmu poprzez: fotosyntezę oddychanie tlenowe fermentację mlekową fermentacją alkoholową
50
6H2O + 6CO2 + (energia świetlna) → C6H12O6 + 6O2
fotosynteza Fotosynteza – proces, w którym rośliny zielone, glony i niektóre bakterie wykorzystują energię promienistą do przeprowadzenia szeregu reakcji chemicznych, w wyniku których powstają węglowodany. 6H2O + 6CO2 + (energia świetlna) → C6H12O6 + 6O2
51
Znaczenie procesu fotosyntezy
Jest to jedna z najważniejszych przemian biochemicznych na ziemi: zapewnia stałe dostawy tlenu do atmosfery przyczynia się do wzrostu ilości węgla organicznego w puli węgla zwiększając masą materii organicznej, kosztem materii nieorganicznej. poprzez fotosyntezę odżywia się większość gatunków roślin
52
Proces oddychania tlenowego
Oddychanie tlenowe (komórkowe) - proces metaboliczny polegający na uzyskiwaniu energii użytecznej biologicznie podczas utleniania substratów C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O
53
Proces fermentacji mlekowej
Fermentacja mlekowa – fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego odbywająca się pod wpływem działania bakterii mlekowych. Fermentacja ta odgrywa kluczowe znaczenie przy produkcji wielu przetworów mlecznych. C6H12O6 + bakterie mlekowe → 2CH3CHOHCOOH Kwas mlekowy Cukier prosty energia
54
Fermentacja alkoholowa
Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla. Fermentacja alkoholowa jako proces biochemiczny pozwala organizmom działającym w warunkach beztlenowych na regenerację NAD zużytego w procesie glikozy.
55
ŻEBY ŻYCIE MIAŁO SMACZEK RAZ JABŁUSZKO RAZ BURACZEK !
57
Myślimy, że nasza prezentacja Wam się podobała
Myślimy, że nasza prezentacja Wam się podobała. Czy teraz : WIECIE CO JECIE? Dziękujemy za uwagę.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.