Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
TRZYMAJ FORMĘ
2
ZAŁOŻENIA PROJEKTU a) Cel ogólny
Podniesienie świadomości dotyczącej zasad prawidłowego odżywiania, potrzeby codziennej aktywności fizycznej i zbilansowanej diety uwzględniając indywidualny i wolny wybór.
3
b) Cele szczegółowe kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych wśród uczniów oraz ich rodzin, uświadomienie znaczenia aktywności ruchowej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu,
4
uczenie prawidłowych kontaktów interpersonalnych,
integracja młodzieży poprzez wspólną zabawę i pracę,
5
uczenie planowania czasu wolnego z uwzględnieniem aktywności ruchowej,
stworzenie możliwości doświadczenia korzyści płynących ze zdrowego stylu życia.
6
Formy i metody realizacji:
wykłady, burze mózgów, gry i zabawy, ćwiczenia fizyczne, zajęcia ekspresji twórczej, projekcja filmów, pokazy, degustacje.
7
Formy promowania zdrowej żywności na terenie szkoły:
plakaty gazetki strona internetowa lekcje dotyczące zasad zdrowego trybu życia
11
Podstawy zdrowego odżywiania. Wartości energetyczne pożywienia.
14
Pomiary masy ciała.
15
Zaburzenia stanu zdrowia związane z nieprawidłowym odżywianiem:
otyłość, niedobory masy ciała, nadciśnienie tętnicze, anoreksja, bulimia.
20
W zdrowym ciele zdrowy duch
- wydolność i sprawność fizyczna.
23
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.
26
„Masz wybór” – prezentacja zbilansowanych jadłospisów.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.