Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAmadeusz Knapek Został zmieniony 10 lat temu
1
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a
2
Witaminy Witaminy są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Zwiększają naszą odporność, a w razie choroby pomagają szybciej powrócić do zdrowia. Dzięki witaminie A mamy dobry wzrok i ładną skórę. Przyczynia się ona także do wzrostu odporności organizmu, zwłaszcza na choroby zakaźne. Witamina B wpływa na prawidłowy rozwój naszych mięśni i zapobiega paraliżowi kończyn. Witamina C wzmaga ogólną odporność organizmu. Zapobiega psuciu się zębów i wzmacnia dziąsła. Witamina D jest potrzebna dziecku już w pierwszych tygodniach jego życia. Dzięki niej rośniemy, mamy mocne kości i zęby. Witamina K pozytywnie wpływa na krzepliwość naszej krwi.
3
Witamina Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota lub ślepota zmierzchowa. Chorobę tę leczono podając gotowaną lub surową wątrobę. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem a rozwojem kurzej ślepoty. Bogatym źródłem witaminy A jest wątroba zwierząt. Najwięcej prowitaminy A zawierają rośliny: marchew, liście brokułu, słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak, dynia, kapusta, warzywna pastewna.
4
Witamina Witamina B ma wpływ na pracę serca i mięśni, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga pracę nerek, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni. Niedobór witaminy B może wywoływać: drgawki, depresja, apatia, bezsenność, ogólne pogorszenie samopoczucia. Do innych objawów niedoboru witaminy B należą: zmniejszenie odporność na infekcje, stany zapalne skóry, zmęczenie, niedokrwistość, nudności, odruchy wymiotne, zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego, zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów, natomiast u dzieci – opóźnienie umysłowe, nieprawidłowości w budowie kości, objawy padaczkowe, drażliwość. Witamina B występuje w rozmaitych produktach żywnościowych. Do najbogatszych źródeł należą ryby, mięso, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe, niektóre owoce (np. banany, ale nie cytrusy) i płatki śniadaniowe.
5
Witamina Witamina C zmniejsza ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz ma wpływ na czas jego trwania. Organizmy większości zwierząt i roślin wytwarzają witaminę C. Wyjątkiem są organizmy ssaków naczelnych, w tym człowieka, świnki morskiej i niektórych gatunków nietoperzy, którym musi być ona dostarczona z zewnątrz. Skutki niedoboru Witaminy C to : szkorbut, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny, złe gojenie i odnawianie się ran, rozpulchnienie dziąseł, zmiany w zębach (np. zgorzel), bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn, osłabienie, utrata apetytu, obniżenie wydolności fizycznej, depresja, osteoporoza, schorzenia żołądka, zapalenie błony śluzowej, przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń. Ostatecznie może prowadzić do śmierci. Witamina C występuje naturalnie w : owocach róży, natce pietruszki, cytrynie, papryce, truskawkach i kalarepie.
6
Witamina Witamina D znajduje zastosowanie przede wszystkim w profilaktyce i leczeniu krzywicy, osteomalacji i osteoporozy. Przyczynami niedoboru są małe spożycie w połączeniu z małą przebywanie na słońcu i różne zaburzenia, w tym rzadko dziedziczne, takie jak zaburzenia wchłaniania, choroby zakłócające przemianę witaminy D w wątrobie i nerkach w jej aktywne biologicznie metabolity. Produkty naturalnego pochodzenia bogate w witaminę D to np. : węgorz świeży, śledź marynowany, śledź w oleju, żółtko jajka, ser żółty i mleko krowie.
7
Witamina Witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże jej brak może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Występuje w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzechów), migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.
8
Jedz owoce i warzywa, aby zdrowym być jak trzeba.
Dziękuję za uwagę Alicja Stencel kl. 2a
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.