Pobierz prezentację
1
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Zofia Branicka Joanna Sadowska Sylwia Stawicka Katarzyna Szarszewska
2
O CUKRZE SŁÓW KILKA…
3
A TERAZ NASZ SPOSÓB…
4
Burak cukrowy zawiera 18-19,5% sacharozy
Burak cukrowy zawiera 18-19,5% sacharozy. Jest to roślina przemysłowa, dostarczająca 40% światowej produkcji cukru. WODA: 75% MIĄŻSZ: 5% SOK: 20%
5
burak cukrowy, soda, mleko wapienne, kwas octowy, probówki, kolby, zlewki, sączki, lejki, bagietki …
6
1.oczyszczony BURAK CUKROWY 2. robimy krajankę
7
WYIZOLOWANIE CUKRU – EKSTRAKCJA Krajankę poddaje się działaniu ciepłej wody przez ok. godzinę.
9
Otrzymujemy tzw. sok surowy - MELASĘ, zawierającą 13-15%cukru.
10
DEFEKACJA i SATURACJA, czyli oczyszczanie soku surowego.
11
DEFEKACJA - w cukrownictwie jeden z procesów technologicznych podczas produkcji cukru z buraków cukrowych. Proces ten polega na nawapnianiu surowego soku z buraków poprzez dodanie do niego rozdrobnionego wapna lub mleka wapiennego, w celu wytrącenia z roztworu zanieczyszczeń zamienionych do postaci nierozpuszczalnych w wodzie soli wapnia. SATURACJA (łac. saturatio) - w chemii nasycenie cieczy gazem.
12
Polega ona na dodaniu do soku mleka wapiennego [Ca(OH)2] i wprowadzeniu dwutlenku węgla…
13
poprzez dodanie sody i kwasu octowego
14
Dwutlenek węgla reaguje z wapniem tworząc krystaliczny węglan wapnia, który wiąże zanieczyszczenia stałe.
15
SOK SUROWY + MLEKO WAPIENNE + OCET + SODA
16
sączek
18
FILTRACJA - oddzielanie powstałego osadu od soku cukrowego.
22
EFEKT FILTRACJI
23
Proces oczyszczania jest bardzo długi i powtarzamy go wiele razy, ale nasza praca nie idzie na marne…
24
OGRZEWAMY DELIKATNIE PROBÓWKĘ
25
Średnia wydajność buraka to 15 kg cukru ze 100 kg surowca.
I MAMY CUKIER. HURRRA! Średnia wydajność buraka to 15 kg cukru ze 100 kg surowca.
26
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.