Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
WYKONAWCA: NATALIA GAJO KLASA V a
2
Robienie sałatek wiosną jest łatwe, gdyż wszystkie warzywa są dostępne…..
Sałatka jarzynowa dla pięciu osób Czas przygotowania 30 minut Stopień trudności: łatwa Kaloryczność: wysokokaloryczna Koszt: około 35 złotych
3
SKŁADNIKI 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona, żółta i zielona 5 średnich ogórków konserwowych 1 puszka groszku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz według uznania
4
1 cebula 1 średni seler 3 ugotowane marchewki natka pietruszki do dekoracji
5
WYKONANIE Dokładnie odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą warzywa z puszki: kukurydzę i groszek. Następnie z umytej papryki wykrawamy miąższ z ziarnami, ponownie płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Ugotowane jajka po wystudzeniu siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z drobno posiekaną cebulą.
6
Majonez mieszamy z jogurtem i wlewamy do pozostałych składników
Majonez mieszamy z jogurtem i wlewamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Teraz wszystko mieszamy i próbujemy , jeżeli jest mało doprawiona dodajemy jeszcze przyprawy…. Gotową sałatkę wkładamy do salaterki i na wierzch możemy przystroić natką pietruszki. Smacznego!
7
PORÓWNANIE Pietruszka 7,77 3,29 Biedronka Lidl Jajka 3,99 3,99
Kukurydza , ,59 Papryka , ,49 Ogórki , ,99 Groszek , ,49 Majonez , ,19 Jogurt , ,25 Sól , ,59 Pieprz , ,69 Cebula , ,97 Seler , ,49 Marchew , ,27 Pietruszka , ,29
8
OBLICZENIA Jajka 3,99 35,00 Kukurydza 1, ,01 Papryka 5, Ogórki 2,99 2,99 -reszta Groszek 1,25 Majonez 4,19 Jogurt 1,25 Sól 0,59 Pieprz 0,69 Cebula 2,97 Seler 1,45 Marchew 2,27 Pietruszka + 3, ,01 złotych
9
ZAKOŃCZENIE Reszta z 35 złotych to – 2,99 zł.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.