Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Opracowała : Patrycja Kędzia
2
Kania a muchomor Pierścień u kani jest ruchomy (kania po lewej). Muchomor wyrasta z pochwy, dlatego grzyby wykręcamy, a nie obcinamy żeby uniknąć pomyłki. Pochwa muchomora często jest niewidoczna ze ściółki.
3
Podgrzybek a szatan Na ogół trudno odróżnić podgrzybka i prawdziwka od goryczaka żółciowego, potocznie zwanego szatanem, który posiada tak intensywnie gorzką substancję, że praktycznie nie jest możliwe zatrucie tym grzybem (potrawy po prostu, nie da się zjeść).
4
Borowik a goryczak żółciowy
Borowik szlachetny bywa mylony z rzadkim w Polsce trującym borowikiem szatańskim i niejadalnym goryczakiem żółciowym. Kształt trzonu grzyba powinien być dla nas cenną wskazówką. Jeśli jest bulwiasto zgrubiały i okala go biały pierścień, należy podejrzewać, że grzyb nie jest jadalny.
5
Pieczarki a muchomor jadowity
Młode pieczarki są mylone z muchomorem jadowitym. Muchomor jadowity jest śmiertelnie trujący! Młode pieczarki mają pod kapeluszem białe blaszki. Muchomor jadowity też ma białe blaszki!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.