Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Porównanie grzybów trujących i jadalnych

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Porównanie grzybów trujących i jadalnych"— Zapis prezentacji:

1 Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Opracowała : Patrycja Kędzia

2 Kania a muchomor Pierścień u kani jest ruchomy (kania po lewej). Muchomor wyrasta z pochwy, dlatego grzyby wykręcamy, a nie obcinamy żeby uniknąć pomyłki. Pochwa muchomora często jest niewidoczna ze ściółki.

3 Podgrzybek a szatan Na ogół trudno odróżnić podgrzybka i prawdziwka od goryczaka żółciowego, potocznie zwanego szatanem, który posiada tak intensywnie gorzką substancję, że praktycznie nie jest możliwe zatrucie tym grzybem (potrawy po prostu, nie da się zjeść).

4 Borowik a goryczak żółciowy
Borowik szlachetny bywa mylony z rzadkim w Polsce trującym borowikiem szatańskim i niejadalnym goryczakiem żółciowym. Kształt trzonu grzyba powinien być dla nas cenną wskazówką. Jeśli jest bulwiasto zgrubiały i okala go biały pierścień, należy podejrzewać, że grzyb nie jest jadalny.

5 Pieczarki a muchomor jadowity
Młode pieczarki są mylone z muchomorem jadowitym. Muchomor jadowity jest śmiertelnie trujący! Młode pieczarki mają pod kapeluszem białe blaszki. Muchomor jadowity też ma białe blaszki!


Pobierz ppt "Porównanie grzybów trujących i jadalnych"

Podobne prezentacje


Reklamy Google