Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Witaminy! Ruta Katarzyna
2
Spis treści O witaminach słów kilka Podział witamin:
Witaminy rozpuszczalne w wodzie: Witamina B1 Witamina B2 Witamina C Witamina PP Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K Podsumowanie Bibliografia
3
O witaminach słów kilka
Nazwa witamina pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina (związek chemiczny zawierający grupę aminową). Witamina to organiczny związek chemiczny. Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych. Pełnią funkcje regulacyjną. Witaminy stanowią ważny składnik pożywienia.
4
Podział witamin Witaminy dzielimy na: rozpuszczalne w wodzie;
(grupa B, C, H, P) rozpuszczalne w tłuszczach; (grupa A, D, E, K)
5
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
6
Witamina B1 (tiamina, aneuryna):
Odgrywa dużą rolę w przemianach węglowodanów, przyśpiesza gojenie ran, uśmierza ból. Skutki niedoboru: oczopląs, zaburzenia pamięci i koncentracji, nudności, niewydolność krążenia, brak apetytu, spadek wagi. Skutki nadmiaru: osłabienie, obrzęki, poty, bóle rąk i nóg, duszności, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia.
7
Źródłami witaminy B1 są:
wątroba drożdże mięso i wędliny rośliny strączkowe: - groch - fasola ryby ryż owoce i warzywa
8
Witamina B 2 (ryboflawina):
Odgrywa dużą rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku, podnosi odporność organizmu i pobudza wzrost. Skutki niedoboru: zapalenie skóry, pękanie kącików ust, opóźnienie wzrostu, uszkodzenie rogówki, łzawienie, kłopoty z koncentracją, bezsenność. Skutki nadmiaru: nudności i wymioty.
9
Źródłami witaminy B2 są:
wątroba chude sery jarzyny jaja mleko małże migdały orzech włoskie pełnoziarniste pieczywo
10
Witamina C (kwas askorbinowy):
Odgrywa dużą rolę w wzmaganiu odporności organizmu, ma działanie antywirusowe, obniża poziom cholesterolu, chroni przed zmianami nowotworowymi. Skutki niedoboru: szkorbut (krwawienie i owrzodzenie dziąseł), depresja, utrata apetytu, pękanie drobnych naczyń krwionośnych. Skutki nadmiaru: nudności, biegunka, wysypka skórna, tworzenie się kamieni nerkowych.
11
Źródłami witaminy C są:
papryka koper pomidory brokuły porzeczki kalarepa kapusta kiszona owoce cytrusowe świeże owoce i warzywa
12
Witamina PP (kwas nikotynowy):
Odgrywa dużą role w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, poprawia ukrwienie skóry i kondycje włosów, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Skutki niedoboru: osłabienie, bezsenność, wybuchy złości, zaburzenia skórne, pelagra (owrzodzenia odsłoniętych części skóry) Skutki nadmiaru: zaczerwienienie skóry, mrowienie, szum w uszach, żółtaczka, niestrawność.
13
Źródłami witaminy PP są:
chude mięso drób drożdże piwne migdały ser soja grzyby orzechy fasola i groch
14
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
15
Witamina A (retinol, akseroftol):
Odgrywa dużą rolę w prawidłowym widzeniu, wpływa na wzrost kości i zębów, zapewnia normalne funkcjonowanie naskórka. Skutki niedoboru: kurza ślepota, suchość i rogowacenie naskórka, rogowacenie nabłonka oka i dróg oddechowych. Skutki nadmiaru: wymioty, nudności, bóle głowy, zaburzenia koordynacji mięśniowej.
16
Źródłami witaminy A są:
jajka masło mleko tran marchew pomidory wątroba tłuste mięso
17
Witamina D (kalcyferol):
Odgrywa dużą rolę w wchłanianiu wapnia i fosforu, wpływa na kształtowanie się kości i zębów, zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Skutki niedoboru: krzywica u dzieci i młodzieży, rozmiękczenie kości u dorosłych, pogorszenie słuchu, stany zapalne skóry, osłabienie. Skutki nadmiaru: biegunka, nadmiar wapnia w organizmie, brak apetytu, zakłócenie w funkcjonowaniu nerek, powstanie ryzyka zawału.
18
Źródłami witaminy D są:
tran oleje rybne białko jaj ser masło śmietana drożdże wątroba ryby
19
Witamina E (tokoferol):
Odgrywa dużą rolę w chronieniu komórek przed utleniaczami, chroni przed poronieniem, wykorzystywana jest do leczenia męskiej niepłodności. Skutki niedoboru: zaburzenia płodności, gorsze gojenie ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość. Skutki nadmiaru: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenie widzenia.
20
Źródłami witaminy E są:
kiełki pszenicy sałata mleko pieczywo razowe olej sojowy olej słonecznikowy
21
Witamina K (fitochinon):
Odgrywa dużą rolę w krzepnięciu krwi, zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe, prawdopodobnie hamuje rozwój nowotworów piersi i jajników. Skutki niedoboru: słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem ran, trudności w mineralizacji kości, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów. Skutki nadmiaru: niedokrwistość, uczucie gorąca, rozpad czerwonych krwinek, u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenie tkanki mózgowej.
22
Źródłami witaminy K są:
kapusta kalafior rzepa brokuły awokado brzoskwinie ziemniaki tran z wątroby ryby
23
Podsumowanie Witaminy cechuje niezwykła moc przywracania zdrowia.
Człowiek potrzebuje witamin do normalnego rozwoju. Witaminy dzielimy na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach.
24
Bibliografia H. Wiśniewski, Biologia z higieną i ochroną środowiska, podręcznik dla klasy trzeciej liceum ogólnokształcącego o profilu podstawowym i biologiczno - chemicznym, Wydawnictwo AGMENT, Warszawa 1995. Wikipedia – Wolna Encyklopedia:
25
Bibliografia Źródła ilustracji:
26
Bibliografia http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Mandel_Gr_99.jpg
27
Bibliografia
28
Koniec
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.