Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dzień Informacyjny Food Quality and Safety

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dzień Informacyjny Food Quality and Safety"— Zapis prezentacji:

1 Dzień Informacyjny Food Quality and Safety
Bożena Romanowicz Ul. Świętokrzyska 21 Warszawa Tel Fax Warszawa, 25 Listopada 2003

2 Wyniki z 1 konkursu Warszawa, 25 Listopada 2003

3 Wyniki 1 konkursu Nowe instrumenty IP/ NoE
QUALITYLOWINPUTFOOD PL - partner GA²LEN PL PCM PRION LIPGEN PL GRAIN LEGUMES PL NUGO PL CASCADE SEAFOODPLUS PL SAFE FOOD PL EADGENE MED-VET-NET PL WELFARE QUALITY Warszawa, 25 Listopada 2003

4 Wyniki 1 konkursu cd. Traditional Instruments – STREP HEATOX
DEVNERTOX PL ZINCAGE NOFORISK REPLACE DIEPHY PL CLEANFRUIT SUPASALVAC ACE-ART PL NUTRI-SENSE PL FEED FOR PEEG HEALTH 2E-BCAS IN Crops Warszawa, 25 Listopada 2003

5 Wyniki 1 konkursu cd. Specific Support Actions MOSAICS MREFS OPTIMILK
CODE-EFABAR TRAINNET FUTURE PL POLFOOD POLSKA KOORDYNACJA GUTHEALTH SUPPORT SELAMAT BIOPRODUCTS 4 FOOD CEC ANIMAL SCIENCE PL IRFOS TDC-OLIVE Warszawa, 25 Listopada 2003

6 Finansowanie IP & NoE Projekty zintegrowane
Średni żądany budżet IP 12,45 M€ Średni przyznany przez KE 10,63 M€ Sieci doskonałości Średni żądany budżet NoE 11,65 M€ Średni przyznany przez KE 7,19 M€ Warszawa, 25 Listopada 2003

7 Sixth Framework Programme UE FOOD QUALITY and SAFETY Results of the first call for proposals
Associated Candidate Country participation in evaluated and retained proposals/participants per country Warszawa, 25 Listopada 2003

8 Sixth Framework Programme UE Food Quality and Safety Results of the first call for proposals
Distribution of participants in retained proposals per country Warszawa, 25 Listopada 2003

9 Przyczyny niepowodzenia
„Relevance” Brak pokrycia się tematów z WP „Impact” Plany rozpowszechniania wyników z projektu nie wykraczają poza statutową/obowiązkową działalność partnerów/instytucji „Ecellence of participants” Brak opisu dotyczącego profilu działalności partnerów Nie jasny ‘added value’ lub jego brak Znikomy udział przemysłu i msp w projekcie „Degree of integration and the JPA” Cele oraz program pracy są niejasne , zbyt zróżnicowane, nierealistyczne ambicje, brak oryginalności Naukowe podstawy w projekcie są wyrażone jako właściwie fakt bez pokrycia/wsparcia naukowego „Organisation and management” Brak odpowiedniego opisu struktury zarządzania i podejmowania decyzji Struktura zarządzania nie pasująca do rozmiaru projektu Warszawa, 25 Listopada 2003

10 Jakość i bezpieczeństwo żywności 2 konkurs
Cały łańcuch żywieniowy Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi Wpływ żywności na zdrowie Śledzenie procesów w łańcuchu produkcyjnym żywności Metody analizy, detekcji i kontroli półproduktów i produktów żywnościowych Bezpieczne i przyjazne środowisku metody produkcji i technologii zdrowszej żywności Wpływ żywienia zwierząt a zdrowie ludzi Środowiskowe zagrożenia zdrowia Warszawa, 25 Listopada 2003

11 5.4.1 Area: Total food chain (T1.1) Improving the quality and safety of beef and beef products for the consumer in production and processing – IP (T1.2) Improving the quality and safety of poultry products for the consumer – STREP Warszawa, 25 Listopada 2003

12 5.4.2 Area: Epidemiology of food-ralated diseases and allergies
(T2.1) Validated food information database for Europe – NOE (T2.2) Epidemiology of food allergy – IP or NOE (T2.3) Influence of gene-nutrient interaction on the development of obesity – IP or NOE (T2.4) Nutritional and lifestyle habits of adolescents throughout Europe, including development of health-promoting foods with sensory properties attractive to adolescents ­– STREP Warszawa, 25 Listopada 2003

13 5.4.3 Area: Impact of food on health
(T3.1) Programming effects of early nutrition on long-term health – IP (T3.2) Gut health – foods, microbes and the immune system – IP (T3.3) Improving and enhancing the nutritional value and health benefits of cereals – IP Warszawa, 25 Listopada 2003

14 5.4.4. Area: „Tresability” processes along the production chain
(T4.1) Development of reliable traceability methods and systems to establish the origin/ mode of production of food products – IP (T4.2) GMO co-existence and traceability of GMO ingredients along the food and feed chain – IP or NOE Warszawa, 25 Listopada 2003

15 5.4.5 Area: Methods of analysis, detection and control
(T5.1) New approaches towards monitoring and preventing chemical con­taminants in food products – IP or NOE (T5.2) Development of cost-effective control and prevention strategies for emerging and future foodborne pathogenic microorganisms through­out the food chain – IP or NOE (T5.3) Development of cost-effective tools for risk management and traceability systems for zoonotic agents and marine biotoxins in seafood – STREP or CA Warszawa, 25 Listopada 2003

16 5.4.6 Area: safer and environmentally friendly production methods and technologies and healthier foodstuffs (T6.1) High throughput analysis of plant composition and metabolism for improving end-product quality in the plant food chain – IP (T6.2) Soil microbial community management for safe production under biotic and environmental stress conditions – IP (T6.3) Exploitation of plant biodiversity to reduce application of chemicals for disease control – IP (T6.4) Platform for improving the immunological status of livestock (including fish) for better disease protection – IP or NOE (T6.5) Flavonoids in fruit and vegetables: their impact on food quality, nutrition and health – STREP or CA (T6.6) Recycling and upgrading organic wastes from the food chain in environmentally friendly healthy food production – STREP or CA Warszawa, 25 Listopada 2003

17 (T6.8) Porcine circovirus diseases – STREP
5.4.6 Area: safer and environmentally friendly production methods and technologies and healthier foodstuffs (T6.7) Sustainable aquaculture ensuring high-quality and safe products – CA (T6.8) Porcine circovirus diseases – STREP (T6.9) Use of genetic resistance as a tool to control plant pathogenic viruses – CA Warszawa, 25 Listopada 2003

18 5.4.7 Area: Impact of animal feed on human health
No topics selected Warszawa, 25 Listopada 2003

19 5.4.8 Area: Environment health risks
(T8.1) Environmental and endogenous factors influencing puberty onset – STREP (T8.2) Environmental cancer risk, nutrition and individual susceptibility – NOE (T8.3) Food and fecundity – STREP (T8.4) Pathogens in drinking water sources – STREP Warszawa, 25 Listopada 2003

20 Konkursy 2003/2004 2 konkurs w ‘Food’ ogłoszony 5 listopada 2003r.
zakończenie składania wniosków 5 lutego 2004r. zakończenie składania wniosków 29 września 2004r. Warszawa, 25 Listopada 2003

21 Konkursy 2003/2004 Call identifier: FP6-2003-FOOD-2-A
Data zakończenia składania wniosków: 5 lutego 2004 (godz.17.00) Budżet: 197 million € - IP & NOE: 144 EUR (millions) - STREP & CA: 42 EUR (millions) - SSA: EUR (millions) Wyniki ewaluacji: 4 miesiące po zamknięciu konkursu Podpisanie kontraktów: w zależności od negocjacji, nie później niż koniec 2004 r. Warszawa, 25 Listopada 2003

22 Konkursy 2003/2004,przykłady projektów SSA/2004r.
Linking with associated candidate countries Transregional discussion platform on Mediterranean diet Initiatives aimed at stimulating the co-operation with countries having signed bilateral S&T co-operation agreements with the EU Bi-regional co-operation platforms for food quality and safety research with Latin America and/or African-Caribbean-Pacific ACP countries Warszawa, 25 Listopada 2003

23 Konkursy 2003/2004,przykłady projektów SSA/2004r. cd.
International consultative forum on life sciences and biotechnologies for developing countries Initiatives to improve international coordination of research in the field of endocrine disruption Targeted measures to increase SME participation in specific areas of food quality and safety research Fostering the debate about cloning of farm animals Improvement of the life science communication process, with the involvement of the media Warszawa, 25 Listopada 2003

24 Dobre rady Zapoznanie z programem pracy
Zdobycie informacji nt. konsorcjum , które przygotowuje projekt na ten sam temat Kontakt z KPK Przygotować się na potencjalne spotkanie -„co możemy zaoferować” Warszawa, 25 Listopada 2003

25 Dobre rady cd. Wykorzystać bazę danych EoI do poszukiwania partnerów
Zgłosić się na ewaluatora /experta Warszawa, 25 Listopada 2003

26 Przydatne adresy: Serwis CORDIS: http://www.cordis.lu/fp6/home.html
Zapoznać się z dokumentami konkursów: KPK - Priorytet 5 Bożena Romanowicz KPK – Prawo Agnieszka Krochmal-Węgrzyn KPK – Finanse Barbara Trammer Warszawa, 25 Listopada 2003

27 Terminarz warsztatów Poznań - 1-2 grudnia 2003
Wykrywanie szkodliwych substancji i patogenów poprzez kontrolę procesu produkcyjnego Szczecin grudnia 2003 Żywność funkcjonalna – produkty rybne, profilaktyka chorób poprzez dietę Kraków – kwietnia 2004 Wpływ metod pakowania i technologii konserwowania żywności na zdrowie człowieka Wrocław – września 2004 Bezpieczeństwo produktów mięsnych Warszawa, 25 Listopada 2003

28 Higiena w produkcji i przetwarzaniu mleka
Terminarz warsztatów Warszawa marca 2004 Higiena w produkcji i przetwarzaniu mleka Warszawa, 25 Listopada 2003

29 Pytania Warszawa, 25 Listopada 2003


Pobierz ppt "Dzień Informacyjny Food Quality and Safety"

Podobne prezentacje


Reklamy Google