Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi"— Zapis prezentacji:

1 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Papryka Przytycka i jej możliwość rejestracji jako produktu chronionego prawem unijnym

2 Część I Wspólnotowe systemy jakości
CHNP, CHOG, GTS Zgłoszone nazwy

3 Polskie produkty Designation Status Type Submission Registration
Fasola Wrzawska Zarejestrowany CHNP 24/09/2007 13/01/2012 Jagnięcina podhalańska Opublikowany CHOG 12/11/2010 Ser koryciński swojski 18/10/2010  10/08/2012 Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca 10/07/2008 25/10/2011 Kabanosy GTS 22/01/2007 20/10/2011 Jabłka grójeckie 01/12/2008 05/10/2011 Kołocz śląski/kołacz śląski 20/11/2008 27/07/2011 Miód drahimski 09/07/2007 16/06/2011 Karp zatorski 26/04/2007 20/05/2011 Kiełbasa jałowcowa 05/12/2006 19/04/2011 Kiełbasa myśliwska 19/03/2007 Chleb prądnicki 23/04/2008 12/03/2011 Jabłka łąckie 05/07/2007 05/11/2010 Śliwka szydłowska 23/07/2007 30/10/2010 Obwarzanek krakowski 04/02/2008 Kiełbasa lisiecka 08/03/2006 13/10/2010 Suska sechlońska 23/04/2007 09/10/2010

4 Polskie produkty Podkarpacki miód spadziowy Zarejestrowany CHNP
05/12/2006 07/08/2010 Miód kurpiowski CHOG 30/05/2007 13/07/2010 Fasola korczyńska 07/06/2007 Wiśnia nadwiślanka 04/01/2007 16/12/2009 Redykołka 21/01/2007 01/12/2009 Truskawka kaszubska lub Kaszëbskô malëna 19/03/2007 28/11/2009 Pierekaczewnik GTS 23/04/2007 30/06/2009 Olej rydzowy 28/12/2006 16/06/2009 Andruty kaliskie 06/03/2006 22/04/2009 Wielkopolski ser smażony 04/08/2006 21/04/2009 Rogal świętomarciński 31/08/2008 Trójniak 06/09/2005 29/07/2008 Póltorak Czwórniak Dwójniak Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich 31/05/2008 Oscypek 14/02/2008 Bryndza Podhalańska 18/02/2005 12/06/2007

5 Lista produktów tradycyjnych
Identyfikacja produktów Zwiększenie świadomości konsumentów Przygotowanie producentów do rejestracji na poziomie UE Promocja regionu

6 Na listę mogą zostać wpisane produkty:
Których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji; Które są wytwarzane od co najmniej 25 lat. Do końca czerwca 2012 r. zostało na nią wpisanych 976 produktów

7 Wsparcie wysokojakościowych produktów

8 Wsparcie wysokojakościowych produktów
Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) Mechanizm WPR Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych Rozporządzenie Rady (WE) Nr 3/2008

9 Wsparcie wysokojakościowych produktów
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności Cel działania Poprawa jakości produkcji i produktów rolnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi Zwiększenie spożycia żywności wysokiej jakości Wsparcie rolników wytwarzających żywność wysokiej jakości

10 Maksymalna wysokość pomocy za każdy z 5 okresów:
PDO, PGI, TSG: zł Rolnictwo ekologiczne: zł Integrowana Produkcja: 2 750 zł jednakże koszt składki + wprowadzenie systemu nie więcej niż 750 zł.

11 Działania informacyjne i promocyjne
Wspieranie grup producentów w działalności informacyjnej i promocyjnej na rzecz produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności

12 Pomoc: Refundacja 70% kosztów kwalifikowanych poniesionych w okresie po dniu zawarcia umowy - do dnia zakończenia realizacji operacji określonego w umowie,

13 Zmiany w polityce jakości żywności

14 Zmiany w polityce jakości żywności
Pakiet jakościowy: Normy handlowe Zmiany w systemie PDO,PGI,TSG Zmiany z TSG Podział na akty delegowane i implementowane Produkt górski Produkt z mojej farmy

15 Zmiany w pozostałych działaniach
Mechanizm WPR Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych Rozporządzenie Rady (WE) Nr 3/2008; Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW)

16 Przykłady chronionych produktów
Chroniona Nazwa Pochodzenia Chronione Oznaczenie Geograficzne

17 „Peperone di Pontecorvo” (ChNP) – IT
Pierwsze wzmianki z 1830 r. Data rejestracji: r. Opis: owoc cały, o przekroju trójpłatkowym barwa: czerwona, dopuszczalne są zielone pasma pokrywające nie więcej niż 40 % powierzchni kształt: cylindryczno-stożkowy wydłużony kaliber: waga jagody: powyżej 150 g w przypadku klasy extra; od 100 do 150 g w przypadku klasy I długość jagody: powyżej 18 cm w przypadku klasy extra, od 14 cm do 18 cm w przypadku klasy I miąższ: delikatny skórka: delikatniejsza niż w przypadku innych produktów z tej samej klasy towarowej smak: łagodny

18 „Peperone di Pontecorvo” (ChNP)
Wszystkie etapy produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym – od produkcji nasion Specyfika produktu: wyraźny smak i lekkostrawność, dzięki cienkiej skórce Związek między specyfiką obszaru geograficznego a jakości produktu:

19 „Peperone di Pontecorvo” (ChNP)
Czynniki naturalne (glebowo -klimatyczne) Czynniki ludzkie wyodrębnienie lokalnego ekotypu (populacja miejscowa - podobnie jak fasola korczyńska). żyzne gleby bogate w składniki odżywcze Selekcjonowanie owoców na nasiona (m.in. w kierunku delikatności skórki) i produkcja młodych roślin w rozsadnikach Wysoka wilgotność – optymalny poziom opadów Dobór najodpowiedniejszych zabiegów uprawnych, aby podkreślić specyficzne zalety tej papryki

20 „Pemento de Oímbra” (ChOG) - ES
Data rejestracji: r. Właściwości fizyczne i organoleptyczne: kształt: regularny, wydłużony, z jedną warstwą skórki oraz z 3 lub 4 żebrowaniami, bez znaczącego unerwienia, masa: między 100 g a 200 g sztuka, długość owocu: między 10 cm a 20 cm, szerokość podstawy: pomiędzy 6 cm a 8 cm, przekrój poprzeczny z 3 lub 4 płatami, kształt stożkowaty: ostro zakończony lub zaokrąglony, skóra: gładka i błyszcząca, koloru jasnozielonego z odcieniami wpadającymi w żółć, grubość ścianki, warstwa miąższu: między 6 mm a 8 mm, smak: słodki, nieszczypiący ze względu na brak kapsaicyny, ze średnio intensywnym aromatem. Właściwości chemiczne (wartości średnie): skład chemiczny: woda (93 %), białka (1,3 g/100 g masy świeżych owoców).

21 Renoma Targi papryki „Feira do Pemento” od 1998 r. - święto na cześć „Pemento de Oímbra” – degustacja, promocja, konkury gastronomiczne, konferencje dla producentów Popularność w restauracjach na obszarze produkcji Materiał roślinny + gleba + mikroklimat dolin przekładają się na wysoką jakość, a tym samym renomę „Pemento de Oímbra”.

22 Jednolity dokument - streszczenie specyfikacji

23

24

25

26

27

28 Dziękuję za uwagę Dariusz Goszczyński
Departament Promocji i Komunikacji Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi


Pobierz ppt "Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi"

Podobne prezentacje


Reklamy Google