Pobierz prezentację
OpublikowałStefania Frontczak Został zmieniony 11 lat temu
1
Zielona herbata - jako żywność funkcjonalna
Wykonała : Agnieszka Kulisa Sprawdziła: Dr inż. Alicja Kucharska
2
„Żywność funkcjonalna - jest to żywność, w przypadku której udowodniono korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który to wpływ polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszeniu ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie w ilościach spożywanych z prawidłową dietą – przy czym nie są to tabletki, kapsułki, ani krople ,ale część składowa prawidłowej diety” ( Definicja przyjęta w 1999 roku przez komitet ekspertów powołany przez UE)
3
Historia zielonej herbaty
zielona herbata jest najstarszym napojem świata jej kolebką są Chiny pierwsza wzmianka o roślinie herbacianej pojawiła się w III wieku p.n.e. i mówiła o chińskim lekarzu, który zalecił ją jako środek wzmagający koncentrację i bystrość do III-go wieku n.e. napój herbaciany traktowany był jako lek w Europie pojawiła się dopiero na początku XVII wieku w ciągu ostatnich lat wzrosło zainteresowanie zieloną herbatą
4
Zielona herbata jako roślina
Roślina z rodziny kameliowatych - Camellia Sinensis (kamelia chińska) Jest to zimozielony, niski krzew osiągający 3 metry wysokości. Kwiaty - biało-żółte, o średnicy 2,5–10 cm, siedmio-, ośmio-, dwunastopłatkowe. Zakwitają wiosną i zimą. Liście - długości 4–15 cm i szerokości 2–5 cm. Młode liście jasnozielone, pokryte białym meszkim od spodu. Stare gładkie, ciemnozielone.
5
Składniki zielonej herbaty
garbniki katechinowe 10-20% niekiedy nawet do 25% witaminy (m.in. A,B1,B2,C, E, K ) alkaloidy purynowe: - kofeina 1,2-4,5 % - teofilina do 0,04% - teobromina ok.0,05% inne zasady purynowe: - adenina - ksantyna olejek eteryczny do 0,1% katechina i kwas galusowy węglowodany, związki pektynowe
6
Składniki zielonej herbaty cd.
saponiny flawonoidy : - kemeferol - astragalina - kwercetyna - rutyna składniki mineralne ( m.in. fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk ) barwniki (chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę i tearubiginę ) enzymy i aminokwasy kwasy organiczne np.szczawiowy, pirogronowy
7
Niepożądane substancje w herbacie
zazwyczaj jest to nadmiar miedzi (pozostałość fungicydów – środków grzybobójczych, stosowanych na plantacjach) oraz osadzone na liściach zanieczyszczenia atmosferyczne - proces produkcji nie przewiduje mycia surowca
8
Działanie zielonej herbaty
ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną- pobudzające działanie herbaty w porównaniu do kawy przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe). obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu). obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
9
Działanie zielonej herbaty cd.1
napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych). wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli). łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem
10
Działanie zielonej herbaty cd.2
antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej). antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i antymutagenne
11
Działanie zielonej herbaty cd.3
działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym regularne picie zielonego naparu zmniejsza ryzyko zakrzepów i skraca czas leczenia już istniejących herbata oczyszcza cerę i organizm z toksyn pochłania do 90% strontu, zanim zdąży on wniknąć do szpiku kostnego
12
Działanie zielonej herbaty cd.4
pobudza procesy oddychania i działa napotnie korzystnie wpływa na pracę wątroby, śledziony, nerek oraz nadnercza
13
Przeciwwskazania ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych herbatą zieloną nie powinno się popijać leków! herbaty zielonej w nadmiernej nie powinny pić kobiety planujące dziecko oraz panie w ciąży
14
Przeciwwskazania cd. picie zielonej herbaty w nadmiarze może utrudniać wchłanianie przez przewód pokarmowy soli mineralnych i witamin
15
Etapy produkcji zielonej herbaty
17
Rodzaje zielonych herbat
Chińskie herbaty zielone CHUN MEE GUNPOWDER LUNG CHING PI LO CHUN XINYANG MAOJIAN TAIPING HOUKUI Japońskie herbaty zielone GYOKURO MATCHA UJI SENCHA BANCHA Indyjskie herbaty zielone ASSAM GREEN KHONGEA
18
„Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
działanie pobudzające herbatę parzymy przez 2-3 minuty odprężające 6-8 minut herbatę zalewamy wodą o tem C dla zdrowia nie pije się herbaty mocnej lecz bardzo delikatną z drugiego a nawet trzeciego parzenia
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.