Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49."— Zapis prezentacji:

1 XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać
Gimnazjum nr 49

2 Zapraszamy do obejrzenia krótkiej prezentacji na temat KUCHNI POLSKIEJ, przyjrzymy się też nieco bliżej jednemu z jej dań : GOŁĄBKOM

3 na produktach roślinnych, powszechnie występujących
Kuchnia danego kraju oparta jest w głównej mierze na produktach roślinnych, powszechnie występujących na jego obszarze. Występowanie tych roślin wynika z kolei z klimatu obszaru, oraz rodzaju obecnych na jego terenie gleb.

4 Klimat Polski Ziemie polskie stanowią krainę przejściową między suchym, kontynentalnym klimatem Europy Wschodniej, a wilgotnym, oceanicznym klimatem Europy Zachodniej. Do cech charakterystycznych naszego klimatu należy zmienność pogody, oraz występowanie wyraźnie różniących się pór roku, co decyduje o rodzaju uprawianych warzyw i owoców.

5 Rośliny uprawne w Polsce
Ponad 60% powierzchni naszego kraju stanowią gleby mało urodzajne, a tylko 3,5% to gleby bardzo urodzajne. W związku z tym uprawia się tu rośliny o przeciętnych wymaganiach glebowych takie jak : - zboża (żyto, pszenica, jęczmień) - ziemniaki - rośliny oleiste - jabłka - kapusta

6 Poza warunkami klimatycznymi i glebowymi na charakter kuchni narodowej miały również wpływ warunki ekonomiczne państwa. To czym przez lata odżywiała się większość społeczeństwa, wchodziło w kanon kuchni Polskiej.

7 Kilka słów o historii polskiej kuchni
W średniowiecznej kuchni dominowały : - mięso - kasza - groch - duża ilość przypraw Najpopularniejszym trunkiem było piwo

8 Najstarsze potrawy, które można by uznać za tradycyjnie polskie i jednocześnie wciąż popularne, pochodzą z XIX wiecznych książek kucharskich. Do potraw tych można zaliczyć : barszcz czerwony barszcz biały bigos grochówka kapusta kiszona i ogórek kiszony kasza gryczana pierogi rosół baba wielkanocna

9 Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni to : ziemniaki golonka gotowana kiełbasa naleśniki piernik schabowy

10 KUCHNIA POLSKA GOŁĄBKI

11 Gołąbki Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach w minionych wiekach były często potrawą biedniejszych warstw ludności. To potrawa z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza, oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa.

12 Składniki : Gołąbki : Kapusta (1 szt.= 1,5 kg) Ryż (150 g)
Kasza (150 g) Mięso mielone (500g) Sos : Pomidory (7 szt. ) 2 łyżki mąki 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki mleka

13 Sposób przygotowania:
Kasze i ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Mięso zmielić i zmieszać z ryżem i kaszą. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i obgotować w posolonej wodzie. Uformować gołąbki (zawijając farsz w liście ), a następnie dusić w piekarniku ok.1 godziny Gotowe już gołąbki polać zrobionym wcześniej sosem pomidorowym.

14 Sposób podawania : Gołąbki można spożywać z sosem pomidorowym lub grzybowym. W niektórych regionach Polski gołąbki podaje się z ziemniakami

15 Kaloryczność dania : Wartość kaloryczna to 121 kcal / 100 g potrawy
Kapusta kcal Ryż kcal Kasza kcal Pomidory kcal Mięso kcal Mąka kcal Woda kcal Mleko kcal Razem: kcal / ok. 25 gołąbków Wartość kaloryczna to 121 kcal / 100 g potrawy

16 Składniki odżywcze obecne w 100 gramach produktu :
Białka 5,2 g Tłuszcze 4,2 g Węglowodany 14,0 g Znaleźć w nich można również witaminy takie jak : witamina C witamina B1, B6 witamina K Sole mineralne zawierające : potas, wapń, żelazo, siarkę

17 Rola poszczególnych składników
Białka zawarte w ryżu i mięsie pełnią przede wszystkim funkcje budulcowe, transportowe, oraz enzymatyczne. Tłuszcze obecne w mięsie są głównym źródłem energii oraz materiałem zapasowym. Budują też Twoje komórki i hormony. Węglowodany występujące w ryżu, kaszy, kapuście są bezpośrednim źródłem energii.

18 Witaminy i sole mineralne regulują wiele życiowych procesów
Witamina C- wzmaga odporność Witamina K- zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi Witaminy z grupy B- decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego

19 Smaczne i zdrowe Gołąbki zaliczone są do potraw półmięsnych, w przygotowaniu których wykorzystuje się mięso, ale również warzywa (kapusta, cebula), oraz przyprawy. Podane z sosem dają potrawę o dużej wartości odżywczej, smaczną i powszechnie lubianą.

20 Na pytanie czy smakują Wam gołąbki odpowiedzieliście następująco :

21 Kuchnia polska ma wiele tradycyjnych potraw
Kuchnia polska ma wiele tradycyjnych potraw. Niektóre z nich są znane w całym kraju, a inne są charakterystyczne tylko dla danego regionu. Na tle tłustych i sytych potraw naszej narodowej kuchni, prezentowane przez nas gołąbki stanowią smaczne i wartościowe danie.

22 DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ


Pobierz ppt "XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49."

Podobne prezentacje


Reklamy Google