Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałDita Wojkowski Został zmieniony 11 lat temu
1
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać
Gimnazjum nr 49
2
Zapraszamy do obejrzenia krótkiej prezentacji na temat KUCHNI POLSKIEJ, przyjrzymy się też nieco bliżej jednemu z jej dań : GOŁĄBKOM
3
na produktach roślinnych, powszechnie występujących
Kuchnia danego kraju oparta jest w głównej mierze na produktach roślinnych, powszechnie występujących na jego obszarze. Występowanie tych roślin wynika z kolei z klimatu obszaru, oraz rodzaju obecnych na jego terenie gleb.
4
Klimat Polski Ziemie polskie stanowią krainę przejściową między suchym, kontynentalnym klimatem Europy Wschodniej, a wilgotnym, oceanicznym klimatem Europy Zachodniej. Do cech charakterystycznych naszego klimatu należy zmienność pogody, oraz występowanie wyraźnie różniących się pór roku, co decyduje o rodzaju uprawianych warzyw i owoców.
5
Rośliny uprawne w Polsce
Ponad 60% powierzchni naszego kraju stanowią gleby mało urodzajne, a tylko 3,5% to gleby bardzo urodzajne. W związku z tym uprawia się tu rośliny o przeciętnych wymaganiach glebowych takie jak : - zboża (żyto, pszenica, jęczmień) - ziemniaki - rośliny oleiste - jabłka - kapusta
6
Poza warunkami klimatycznymi i glebowymi na charakter kuchni narodowej miały również wpływ warunki ekonomiczne państwa. To czym przez lata odżywiała się większość społeczeństwa, wchodziło w kanon kuchni Polskiej.
7
Kilka słów o historii polskiej kuchni
W średniowiecznej kuchni dominowały : - mięso - kasza - groch - duża ilość przypraw Najpopularniejszym trunkiem było piwo
8
Najstarsze potrawy, które można by uznać za tradycyjnie polskie i jednocześnie wciąż popularne, pochodzą z XIX wiecznych książek kucharskich. Do potraw tych można zaliczyć : barszcz czerwony barszcz biały bigos grochówka kapusta kiszona i ogórek kiszony kasza gryczana pierogi rosół baba wielkanocna
9
Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni to : ziemniaki golonka gotowana kiełbasa naleśniki piernik schabowy
10
KUCHNIA POLSKA GOŁĄBKI
11
Gołąbki Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach w minionych wiekach były często potrawą biedniejszych warstw ludności. To potrawa z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza, oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa.
12
Składniki : Gołąbki : Kapusta (1 szt.= 1,5 kg) Ryż (150 g)
Kasza (150 g) Mięso mielone (500g) Sos : Pomidory (7 szt. ) 2 łyżki mąki 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki mleka
13
Sposób przygotowania:
Kasze i ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Mięso zmielić i zmieszać z ryżem i kaszą. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i obgotować w posolonej wodzie. Uformować gołąbki (zawijając farsz w liście ), a następnie dusić w piekarniku ok.1 godziny Gotowe już gołąbki polać zrobionym wcześniej sosem pomidorowym.
14
Sposób podawania : Gołąbki można spożywać z sosem pomidorowym lub grzybowym. W niektórych regionach Polski gołąbki podaje się z ziemniakami
15
Kaloryczność dania : Wartość kaloryczna to 121 kcal / 100 g potrawy
Kapusta kcal Ryż kcal Kasza kcal Pomidory kcal Mięso kcal Mąka kcal Woda kcal Mleko kcal Razem: kcal / ok. 25 gołąbków Wartość kaloryczna to 121 kcal / 100 g potrawy
16
Składniki odżywcze obecne w 100 gramach produktu :
Białka 5,2 g Tłuszcze 4,2 g Węglowodany 14,0 g Znaleźć w nich można również witaminy takie jak : witamina C witamina B1, B6 witamina K Sole mineralne zawierające : potas, wapń, żelazo, siarkę
17
Rola poszczególnych składników
Białka zawarte w ryżu i mięsie pełnią przede wszystkim funkcje budulcowe, transportowe, oraz enzymatyczne. Tłuszcze obecne w mięsie są głównym źródłem energii oraz materiałem zapasowym. Budują też Twoje komórki i hormony. Węglowodany występujące w ryżu, kaszy, kapuście są bezpośrednim źródłem energii.
18
Witaminy i sole mineralne regulują wiele życiowych procesów
Witamina C- wzmaga odporność Witamina K- zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi Witaminy z grupy B- decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego
19
Smaczne i zdrowe Gołąbki zaliczone są do potraw półmięsnych, w przygotowaniu których wykorzystuje się mięso, ale również warzywa (kapusta, cebula), oraz przyprawy. Podane z sosem dają potrawę o dużej wartości odżywczej, smaczną i powszechnie lubianą.
20
Na pytanie czy smakują Wam gołąbki odpowiedzieliście następująco :
21
Kuchnia polska ma wiele tradycyjnych potraw
Kuchnia polska ma wiele tradycyjnych potraw. Niektóre z nich są znane w całym kraju, a inne są charakterystyczne tylko dla danego regionu. Na tle tłustych i sytych potraw naszej narodowej kuchni, prezentowane przez nas gołąbki stanowią smaczne i wartościowe danie.
22
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.