Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:"— Zapis prezentacji:

1

2 Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Publiczne Gimnazjum im. Fryderyka Chopina w Radominie ID grupy: 96/99_MP_G2 Opiekun: mgr Wioletta Petrykowska Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Odżywiaj się zdrowo-zapobiegaj chorobom Semestr/rok szkolny:4/2011/2012

3 Na początku realizacji tematu projektowego przeprowadziliśmy ankietę wśród uczniów naszego gimnazjum dotyczącą zdrowego odżywiania.

4 Wyniki ankiety (wyrażone w procentach):
2. Czy regularnie spożywasz posiłki? 1. Płeć Tak 41 Nie 14 Nie zawsze 45 Kobieta 54 Mężczyzna 46

5 3. Ile posiłków jadasz w ciągu dnia? 4. Czy codziennie jesz obiad?
4. Czy codziennie jesz obiad? 3 34 4 37 5 17 więcej niż 5 12 Tak 71 Nie 29

6 6. Czy codziennie jesz śniadanie? 5. Czy często jesz owoce i warzywa?
5. Czy często jesz owoce i warzywa? Tak 75 Nie 25 Tak 52 Nie 48

7 7. Czy podjadasz między posiłkami?
8. Co najczęściej pijesz? 7. Czy podjadasz między posiłkami? Wodę niegazowaną 21 Wodę gazowaną 16 Soki 38 Herbatę lub kawę 14 Napoje gazowane 11 Tak 47 Nie 11 Czasami 42

8 10. Czy bierzesz do szkoły drugie śniadanie?
9. Czy często jesz fast-foody ? Tak 28 Nie 47 Nie zawsze 25 Codziennie 6 Raz w tygodniu 20 Rzadko 63 Często 8 W ogóle 3

9 12. Jak często jesz słodycze?
11. Czy lubisz surówki? 12. Jak często jesz słodycze? Rzadko 31 Często 69 Tak 81 Nie 19

10 14. Który z poniższych produktów jest wg Ciebie najbardziej niezdrowy?
13. Czy lubisz mleko, jogurty i inne przetwory nabiałowe? Batony 8 Chipsy 86 Paluszki 3 Cukierki Tak 90 Nie 10

11 15. Czy zwracasz uwagę na dietę?
16. Czy uważasz, że sposób w jaki się odżywiamy wpływa na jakość życia i nasze samopoczucie? Tak, zawsze 10 Raczej tak 17 Czasami 33 Raczej nie 40 Ma istotny wpływ 66 Ma wpływ, ale nie taki wielki 30 Nie ma wpływu 4

12 Czasami taki, czasami taki 38
17. Jak oceniasz swój sposób odżywiania ? Czy lubisz aktywny tryb życia? Zdrowy 17 Raczej zdrowy 44 Niezdrowy 1 Czasami taki, czasami taki 38 Tak 87 Nie 13

13 19. W jakim tempie spożywasz posiłki?
18. Ile litrów płynów pijesz dziennie? Przeżuwam wolno każdy kęs 3 W umiarkowanym tempie 75 Dość szybko 16 Bardzo szybko 6 Około 1,5 l lub więcej 63 1 litr 31 0,5 litra 4 Mniej 2

14 20. Czy uprawiasz sport? Tak 71 Nie 29

15 Podsumowanie wyników ankiety:
większość uczniów naszej szkoły odżywia się prawidłowo, uczniowie spożywają prawidłową liczbę posiłków i piją wodę niegazowaną oraz soki, mało uczniów zabiera do szkoły drugie śniadanie, za dużo jemy słodyczy, większość z nas uważa, że się zdrowo odżywia, dużo uczniów naszej szkoły uprawia sport.

16 Aby dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania zorganizowaliśmy spotkanie dla wszystkich uczniów naszego gimnazjum z przedstawicielami Sanepidu z Golubia - Dobrzynia.

17 Dużo ciekawych informacji przekazała nam pani pielęgniarka szkolna, z którą wspólnie:
liczyliśmy ilość kalorii, obliczaliśmy BMI, sporządzaliśmy menu dzienne, które zawierało odpowiednią ilość wszystkich składników pokarmowych.

18 Później przygotowaliśmy przepyszne zdrowe sałatki
Później przygotowaliśmy przepyszne zdrowe sałatki. Oczywiście wszystkim bardzo smakowały.

19 Zorganizowaliśmy też zajęcia sportowe, które poprowadził pan mgr Andrzej Kiejnowski – nasz nauczyciel wychowania fizycznego. Pokazał nam różne ćwiczenia, które poprawiają kondycję i sylwetkę. Mieliśmy też szybki kurs nordic walking.

20

21 Zdrowie i choroby Zdrowie fizyczne - prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jego układów i narządów . Choroba – jedno z podstawowych pojęć medycznych; ogólne określenie każdego odstępstwa od pełni zdrowia organizmu.

22 Choroby wynikające z nieprawidłowego odżywiania
Próchnica zębów jest chorobą polegającą na demineralizacji oraz proteolitycznym rozpadzie twardych tkanek zęba. Nieleczona próchnica sięga wewnętrznych części zęba, w końcu niszcząc go całkowicie.

23 Otyłość – przewlekła choroba wywołana nadmierną podażą energii w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Prowadzi do nadmiernego odkładania tłuszczu i zaburzeń w funkcjonowaniu narządów. Nadwaga - jest to nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

24 Zatrucie pokarmowe – choroba wynikająca ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje szkodliwe, a w szczególności toksyny bakteryjne, drobnoustroje lub oba naraz.

25 Przyczyny zaburzeń odżywiania
Do głównych przyczyn zaburzeń odżywiania należą nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz stres. Udowodniono jednak, że zaburzenia odżywiania doskonale dają się leczyć przy wsparciu psychologów, psychiatrów i dietetyków.

26 Przyczyny zaburzeń odżywiania:
- presja społeczeństwa i media, - moda, - osobowość, - życie rodzinne, - sytuacje trudne emocjonalnie, - dojrzewanie.

27 Oznaki zaburzeń odżywiania się
Istnieją trzy podstawowe typy tych zaburzeń: anoreksja, bulimia i kompulsywne objadanie się. W przypadku każdego z nich pojawiają się symptomy i zmiany w uczuciach, myśleniu i zachowaniu osoby, które mogą sugerować występowanie problemów związanych z jedzeniem.

28 Choroby zaburzeń odżywiania.
Bulimia (żarłoczność psychiczna )– zaburzenie odżywiania( niepohamowane objadanie się, po którym następuje np. wywoływanie wymiotów). Choroba o podłożu psychicznym, nerwicowym. Choroba ta często występuje w połączeniu z anoreksją. Anoreksja- zaburzenie odżywiania (utrata łaknienia, jadłowstręt), charakteryzuje się intensywnym lękiem przed otyłością, obsesyjnym kontrolowaniem wagi (osoba czuje się gruba bez względu na wagę ciała). Choroba ta może prowadzić do śmierci.

29 Sposoby leczenia Leczenie zaburzeń jedzenia (bulimii, anoreksji, otyłości, nadwagi) podejmuje się poprzez terapię, opartą na związku psychoterapeutycznym. Leczenie obejmuje zarazem aspekty somatyczne, psychiatryczne i psychologiczne choroby.

30 Bardzo szkodliwe dla zdrowia jest palenie papierosów.
Powoduje ono: -Choroby płuc -Nowotwory: krtani, gardła, nerek Choroby serca Uszkodzenie mózgu Zawał serca Bezpłodność Ślepotę

31 Negatywny wpływ alkoholu na organizm
Alkoholizm – nałóg wynikający z nadużywania alkoholu. Stan uzależnienia psychicznego i fizycznego od alkoholu. Przewlekłe zatrucie alkoholem doprowadza do zmian zwyrodnieniowych wątroby, nerek , mięśnia sercowego.

32 Składniki pokarmowe potrzebne do prawidłowego odżywiania

33 BIAŁKA Białka są podstawowym elementem budulcowym wszystkich organizmów. Białka zbudowane są z mniejszych elementów – aminokwasów białkowych, które łączą się wiązaniem peptydowym. W skład białek wchodzą cztery podstawowe pierwiastki: węgiel, wodór, tlen i azot. Niektóre rodzaje białek zawierają również siarkę i fosfor. W organizmie człowieka białka pod wpływem enzymów ulegają rozkładowi na aminokwasy, z których część modyfikuje i buduje własne białko, a część spala w celu uzyskania energii.

34 TŁUSZCZE Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu
TŁUSZCZE Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu. Występują w tkankach zwierzęcych i nasionach roślin oleistych. Tłuszcze roślinne są na ogół cieczami, a tłuszcze zwierzęce – ciałami stałymi. Tłuszcze są najważniejszym składnikiem energetycznym pożywienia, ponieważ ich przemiany w organizmie są źródłem energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych.

35 Węglowodany Węglowodany -cukry– organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są głównym źródłem energii. Pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami. Woda Woda– związek chemiczny o wzorze H2O. Woda nie stanowi substancji odżywczych dla organizmu, mimo to jest niezbędnym składnikiem, od którego zależy jego przeżycie.

36 Witaminy Witaminy to związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których organizm sam nie potrafi wyprodukować. Dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem, a potrzebne są w ilościach minimalnych. Witaminy można podzielić na rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).

37 Piramida zdrowego odżywiania przedstawia zalecenia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej diecie

38 Zasady zdrowego odżywiania:
Spożywaj 4-5 posiłków dziennie bez „podjadania” między posiłkami. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. Pij minimum 1,5 litra wody dziennie. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty, białej mąki, cukru, pasteryzowanego mleka krowiego, soli.

39 Kupując artykuły spożywcze należy zwracać uwagę, jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności!
Często oprócz składników niezbędnych, których organizm potrzebuje do życia dodawane są substancje dodatkowe, np.: barwniki spożywcze, substancje zapachowe, przeciwutleniacze, środki zagęszczające, środki konserwujące.

40 Pomimo, że żyjemy w XXI wieku nadal na świecie wielu ludzi jest niedożywionych i umiera z powodu głodu.

41 Sposoby walki z głodem i niedożywieniem na świecie:
organizowanie zbiórek charytatywnych dla potrzebujących, - wysyłanie konwojów z żywnością, lekarstwami i środkami higienicznymi, - importowanie żywności z krajów wysoko rozwiniętych, - znalezienie pracy ludziom bezrobotnym, - zgłaszanie się do wolontariatu walki z głodem.

42 Zapamiętaj te hasła !

43 ,,DIETA TO NIE ODCHUDZANIE, TYLKO ZDROWE ODŻYWIANIE !”

44 ,,GDY NIE BĘDZIECIE PALIĆ, TO ZDROWIE MOŻECIE OCALIĆ !”

45 ,, SPORT TO ZDROWIE - KAŻDY CI TO POWIE !”

46

47 Tworząc naszą prezentację korzystaliśmy z: - zasobów sieci Internet, - broszur, - informacji przekazanych przez zaproszonych gości, - książek pt. ,,Porozmawiajmy o …” - Rodzinnej encyklopedii zdrowia, - encyklopedii współczesnej, - podręczników szkolnych.


Pobierz ppt "Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google