Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Ruta Katarzyna
2
Spis treści Co to są grzyby? Występowanie grzybów Budowa grzybów
Grzyby jadalne Grzyby trujące Znaczenie grzybów Podsumowanie Bibliografia
3
Co to są grzyby? Grzyby to wielka odrębna grupa organizmów.
Grzyby różnią się od roślin tym, że nie posiadają chlorofilu. Grzyby są organizmami cudzożywnymi, bo same nie mogą produkować pokarmów.
4
Występowanie grzybów Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich sferach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Spacerując jesienią po lesie, możemy podziwiać mnóstwo grzybów. Większość to grzyby bardzo małe, rosną w ukryciu i dlatego trudno je zauważyć.
5
Budowa grzybów
6
Grzyb zbudowany jest z:
7
jednokomórkowe (na przykład drożdże) wielokomórkowe
Wyróżniamy grzyby: jednokomórkowe (na przykład drożdże) wielokomórkowe Ciało grzybów nazywane jest grzybnią. wielokomórkowa grzybnia grzybów kapeluszowych
8
Grzybnia składa się z rozgałęzionych nitek – strzępek, na ogół nie widocznych dla nas.
Aby je dostrzec, trzeba rozgarnąć ściółkę leśną – wyglądają w niej jak pajęczyna.
9
Zbite strzępki grzybni tworzą owocniki, które są nadziemną częścią grzyba.
Owocniki są miejscem wytwarzania zarodników, które po wysianiu kiełkują natychmiast w strzępki grzybni.
10
Owocniki mogą mieć różny kształt: kulisty, np. purchawka
łatkowaty, np. szmaciak gałęzisty Purchawka Szmaciak gałęzisty
11
Owocnik grzyba kapeluszowego
Najbardziej znany nam z grzybobrań jest owocnik kapeluszowy, który składa się z: trzonka kapelusza Owocnik grzyba kapeluszowego - muchomor czerwony
12
Grzyby jadalne
13
Grzyby jadalne to takie grzyby, które po odpowiednim przyrządzeniu nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale sa cenione ze względu na walory smakowe.
14
Do najbardziej cenionych i grzybów jadalnych należą:
Borowiki Borowik szlachetny
15
Podgrzybki Podgrzybek brunatny
16
Koźlarze Koźlarz babka
17
Rydze Mleczaj rydz Mleczaj rydz
18
Pieprzniki Pieprznik jadalny
19
Gąski Gąska ziemista
20
Grzyby trujące
21
Grzyby trujące zawierają substancje w ilościach toksycznych dla ludzi.
Objawami zatrucia są: Silne osłabienie Wymioty i biegunka Zaczerwienie skóry i twarzy Utrata przytomności
22
Do grzybów trujących należą:
Muchomor czerwony
23
Muchomor sromotnikowy
24
Tęgoskór pospolity
25
Sromotnik bezwstydny
26
Znaczenie grzybów Pożyteczna rola grzybów.
Grzyby za pomocą substancji trawiących rozkładają szczątki martwych organizmów na prostsze związki. Te proste związki wzbogacają glebę, na której wyrastają nowe rośliny zielone i z tych substancji korzystają.
27
Negatywna rola grzybów.
Niektóre grzyby niszczą źle zakonserwowaną żywność, np. soki, konfitury. Tą watowaną żywność nazywamy pleśnią. Nigdy nie spożywaj produktów, na których pojawiła się pleśń, bo jest to szkodliwe!
28
Podsumowanie Grzyby są smakowite.
Grzyby dzielimy na jadalne i trujące. Przed wyjściem na grzybobranie zapoznaj się z atlasem grzybów lub weź go ze sobą.
29
Pamiętaj! Można zbierać wyłącznie grzyby, o których wiemy, że nie są szkodliwe dla naszego zdrowia!
30
Bibliografia Grzywacz A., Grzyby leśne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1988. Ślósarczyk J., Kozik R., Szlajfer F., Przyroda dla klasy piątej, Wydawnictwo Nowa Era, Warszawa 2001. Wikipedia – Wolna Encyklopedia:
31
Bibliografia Źródła ilustracji:
32
Bibliografia Ślósarczyk J., Kozik R., Szlajfer F., Przyroda dla klasy piątej, Wydawnictwo Nowa Era, Warszawa 2001 (s. 126).
33
Koniec
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.