Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Bezpieczeństwo żywności
2
Ważne fakty Wystarczająca ilości bezpiecznej i odpowiedniej żywności ma znaczenie dla naszego życia i zdrowia. Niebezpieczny pokarm, zawierający szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory. Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie.
3
Główne choroby przenoszone drogą pokarmową i ich przyczyny
Przenoszone drogą pokarmową schorzenia są zwykle zakaźne. Zazwyczaj powodowane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, które dostają się do organizmu wraz ze skażonym pokarmem lub wodą.
4
Główne choroby to: silne biegunki
wyniszczające infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych ostre zatrucia długotrwałe choroby, takie jak nowotwory długotrwała niesprawność, a nawet śmierci
5
Bakterie Bakterie to mikroskopijne organizmy, które żyją na powierzchni skóry, wewnątrz organizmu i w ludzkim otoczeniu. Są niezwykle powszechne i znaleźć je można niemal w każdym środowisku na Ziemi, np. w morzu, w powietrzu i w naszych ciałach.
6
Salmonella, Campylobacter i enterokrwotoczny szczep Escherichia coli Występujące objawy to gorączka, ból głowy, nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunka. Zakażenie bakteriami Listeria Bakterie Vibrio cholerae
7
Wirusy Wirusy to czynniki zakaźne, niemające budowy komórkowej, wywołujące choroby różnych organizmów
8
Skutki zakażenia: nudności, wymioty, biegunka i bóle brzucha, długotrwała choroba wątroby.
Zakażenie poprzez surowe Skazić produkty może również zainfekowany personel (pracownicy) pracujący przy tej żywności.
9
Pasożyty Pasożyt to organizm cudzożywny, który wykorzystuje stale lub okresowo organizm żywiciela jako źródło pożywienia i środowisko życia. Pasożyt może doprowadzić do wyniszczenia organizmu, a nawet do śmierci.
10
Pasożyty trafiają do organizmu człowieka :
po spożyciu skażonej żywności w wyniku kontaktu ze skażonymi zwierzętami za pośrednictwem wody, która może powodować skażenie świeżych produktów
11
Priony Priony, to czynniki zakaźne zbudowane z białka. Drogą dostawania się prionów do organizmu człowieka jest spożycie produktów ze skażonej wołowiny.
12
Substancje chemiczne Największe zagrożenie dla zdrowia stanowią naturalnie występujące toksyny i zanieczyszczenia obecne w środowisku. Do naturalnie występujących toksyn należą mikotoksyny, biotoksyny morskie, glikozydy cyjanogenne i toksyny w trujących grzybach.
13
Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO) to związki, które gromadzą się w środowisku i organizmie człowieka. Często są to niepożądane produkty uboczne procesów przemysłowych i spalania odpadów. Dioksyny to związki bardzo toksyczne. Mogą mieć szkodliwe działanie na układ rozrodczy, powodować zaburzenia rozwoju, uszkadzać układ odpornościowy, zakłócać pracę hormonów i powodować nowotwory.
14
Metale ciężkie Takie jak ołów, kadm i rtęć.
Powodują zaburzenia neurologiczne i uszkodzenia nerek. Do żywności dostają się z powietrza, wody i gleby.
17
Źródło: http://www.who.un.org.pl http://www.google.pl(grafika)
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.