Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wędrówka po lesie … …świat grzybów

Коpie: 1
Wędrówka po lesie … …świat grzybów

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wędrówka po lesie … …świat grzybów"— Zapis prezentacji:

1 Wędrówka po lesie … …świat grzybów

2 Spis treści Co to są grzyby? Występowanie grzybów Budowa grzybów
Grzyby jadalne Grzyby trujące Znaczenie grzybów Podsumowanie Bibliografia

3 Co to są grzyby? Grzyby to wielka odrębna grupa organizmów.
Grzyby różnią się od roślin tym, że nie posiadają chlorofilu. Grzyby są organizmami cudzożywnymi, bo same nie mogą produkować pokarmów.

4 Występowanie grzybów Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich sferach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Spacerując jesienią po lesie, możemy podziwiać mnóstwo grzybów. Większość to grzyby bardzo małe, rosną w ukryciu i dlatego trudno je zauważyć.

5 Budowa grzybów

6 Grzyb zbudowany jest z:

7 jednokomórkowe (na przykład drożdże) wielokomórkowe
Wyróżniamy grzyby: jednokomórkowe (na przykład drożdże) wielokomórkowe Ciało grzybów nazywane jest grzybnią. wielokomórkowa grzybnia grzybów kapeluszowych

8 Grzybnia składa się z rozgałęzionych nitek – strzępek, na ogół nie widocznych dla nas.
Aby je dostrzec, trzeba rozgarnąć ściółkę leśną – wyglądają w niej jak pajęczyna.

9 Zbite strzępki grzybni tworzą owocniki, które są nadziemną częścią grzyba.
Owocniki są miejscem wytwarzania zarodników, które po wysianiu kiełkują natychmiast w strzępki grzybni.

10 Owocniki mogą mieć różny kształt: kulisty, np. purchawka
łatkowaty, np. szmaciak gałęzisty Purchawka Szmaciak gałęzisty

11 Owocnik grzyba kapeluszowego
Najbardziej znany nam z grzybobrań jest owocnik kapeluszowy, który składa się z: trzonka kapelusza Owocnik grzyba kapeluszowego - muchomor czerwony

12 Grzyby jadalne

13 Grzyby jadalne to takie grzyby, które po odpowiednim przyrządzeniu nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale sa cenione ze względu na walory smakowe.

14 Do najbardziej cenionych i grzybów jadalnych należą:
Borowiki Borowik szlachetny

15 Podgrzybki Podgrzybek brunatny

16 Koźlarze Koźlarz babka

17 Rydze Mleczaj rydz Mleczaj rydz

18 Pieprzniki Pieprznik jadalny

19 Gąski Gąska ziemista

20 Grzyby trujące

21 Grzyby trujące zawierają substancje w ilościach toksycznych dla ludzi.
Objawami zatrucia są: Silne osłabienie Wymioty i biegunka Zaczerwienie skóry i twarzy Utrata przytomności

22 Do grzybów trujących należą:
Muchomor czerwony

23 Muchomor sromotnikowy

24 Tęgoskór pospolity

25 Sromotnik bezwstydny

26 Znaczenie grzybów Pożyteczna rola grzybów.
Grzyby za pomocą substancji trawiących rozkładają szczątki martwych organizmów na prostsze związki. Te proste związki wzbogacają glebę, na której wyrastają nowe rośliny zielone i z tych substancji korzystają.

27 Negatywna rola grzybów.
Niektóre grzyby niszczą źle zakonserwowaną żywność, np. soki, konfitury. Tą watowaną żywność nazywamy pleśnią. Nigdy nie spożywaj produktów, na których pojawiła się pleśń, bo jest to szkodliwe!

28 Podsumowanie Grzyby są smakowite.
Grzyby dzielimy na jadalne i trujące. Przed wyjściem na grzybobranie zapoznaj się z atlasem grzybów lub weź go ze sobą.

29 Pamiętaj! Można zbierać wyłącznie grzyby, o których wiemy, że nie są szkodliwe dla naszego zdrowia!

30 Dziękuje za uwagę Patrycja Lewczuk


Pobierz ppt "Wędrówka po lesie … …świat grzybów"

Podobne prezentacje


Reklamy Google