Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk."— Zapis prezentacji:

1 Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk

2 Błonnik(celuloza) – wielocukier, składnik ściany komórkowej w komórkach roślinnych. Rozkładany w komórkach roślin, grzybów i niektórych bakterii do glukozy. W organizmie człowieka błonnik nie jest trawiony.

3  Usprawnia pracę układu pokarmowego (zapobiega zaparciom i biegunkom).  Wchłania wodę i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmu.

4  Sprzyja redukcji masy ciała poprzez: - wydłużenie czasu rozdrabniania i żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości ; - daje uczucie sytości związane z wypełnieniem i możliwością pęcznienia w żołądku; - zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem;

5  Wpływa korzystnie na normalizację zaburzeń gospodarki węglowodanowej poprzez: - stabilizację poziomu glukozy (cukru) we krwi, przez co między innymi obniża apetyt na słodycze; - obniżenie wchłaniania węglowodanów;

6 Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi poprzez: zmniejszenie zwrotnego wchłaniania kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszenie powstawania frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który wykazuje działanie miażdżyco twórcze ; - obniża ryzyko chorób serca u osób chorych na cukrzycę typu 2;

7  Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.  Badania naukowe dowiodły również, że dieta bogata w błonnik zapobiega: ~ chorobom żył kończyn dolnych; ~ kamicy żółciowej; ~ zapaleniu wyrostka robaczkowego; ~ uchyłkowatości jelit; ~ nowotworom jelita grubego.

8  Produkty zbożowe: ~ mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, pieczywo chrupkie); ~ grube kasze (jęczmienna, gryczana), niełuskany ryż; ~ płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, musli); ~ otręby (pszenne, owsiane, pieczywo z otrębami, ziarnami i owocami).

9  Warzywa: ~ wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką; ~ szczególnie bogate w błonnik są: nasiona roślin strączkowych(fasola, groch, groszek zielony, soczewica, fasolka szparagowa, soja); kapusty (biała, czerwona, włoska, brukselka); korzeniowe (buraki, marchew, brukiew); kalafior, rzepa, kalarepa.

10  Owoce: ~ wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami; ~ szczególnie bogate w błonnik są: drobno pestkowe (jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agresty); śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, cytryny, morele; owoce suszone (śliwki, figi, morele); orzechy.

11 U dzieci i młodzieży szczególną uwagę przywiązuje się do prawidłowego wykorzystania składników odżywczych z diety, które są im niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, dlatego w tych grupach należy stosować umiarkowane ilości błonnika. Poleca się stosowanie owoców i warzyw nie tylko surowych, ale także gotowanych i w formie soków, oraz podawanie kasz i produktów zbożowych zamiast otrąb, a pieczywa razowego na przemian z pieczywem pszennym i mieszanym.

12

13 1.Wybierz prawidłowe dokończenie zdania : Błonnik to:  a)substancja pochodzenia roślinnego nie ulegająca trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego  b) nazwa węglowodanów, a również skrobi i celulozy  c) przyprawa do potraw. 2.Podkreśl nazwy produktów, w których jest błonnik.  mleko, ryby, czereśnie, buraki, masło, ser, suszone morele, ciemne pieczywo, truskawki. 3. Podkreśl odpowiedzi prawidłowe: Dlaczego należy jeść produkty bogate w błonnik?  a) daje nam uczucie sytości  b) obniża ilość cholesterolu  c) dodaje nam energii  d) wzmacnia nasze zęby i kości  e) zapobiega zaparciom  f) ułatwia wypróżnianie. 4. Podkreśl odpowiedzi prawidłowe. Jakie są skutki jedzenia produktów zawierających błonnik?  a) szczupła sylwetka i stała waga  b) zmęczenie i osłabienie  c) otyłość  d) podwyższony cholesterol  e)niski poziom cholesterolu

14  5. Podkreśl poprawną odpowiedź.  Błonnik pokarmowy to błonnik:  a) zawarty w produktach roślinnych.  b) zawarty w produktach mięsnych.  c) obie odpowiedzi są błędne.   6. Podkreśl poprawną odpowiedź.  Jak często jesz ciemne pieczywo?  a) raz w tygodniu  b) 2 razy w tygodniu  c) rzadziej niż raz w tygodniu  d) nie jem ciemnego pieczywa   7.W jaki sposób zachęcisz kolegę/koleżankę do spożywania ciemnego pieczywa? Podaj przynajmniej jedną propozycję.   ………………………………………………… ………………………………………………… ………………………………………………… ………………………………………………… ………………………….  ………………………………………………… ………………………………………………… …………….

15

16  Dziękujemy za uwagę. Cieszymy się, że mogliśmy pokazać wam nasz projekt. Mamy nadzieję że wam się to podobało  Korzystaliśmy ze źródeł: https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRD6- oonSy4PqsU2tiqpu94fjgkwgjXjCuuhIdDfR_sdWiM6wKn https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRD6- oonSy4PqsU2tiqpu94fjgkwgjXjCuuhIdDfR_sdWiM6wKn http://chimed.pl/jak-blonnik-uchroni-przed-nowotworem/ http://zdrowie.gazeta.pl/zdrowonalato/1,125972,1015988 6,Cala_prawda_o_blonniku_pokarmowym.html http://zdrowie.gazeta.pl/zdrowonalato/1,125972,1015988 6,Cala_prawda_o_blonniku_pokarmowym.html


Pobierz ppt "Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk."

Podobne prezentacje


Reklamy Google