Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAron Tekieli Został zmieniony 9 lat temu
1
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk
2
Błonnik(celuloza) – wielocukier, składnik ściany komórkowej w komórkach roślinnych. Rozkładany w komórkach roślin, grzybów i niektórych bakterii do glukozy. W organizmie człowieka błonnik nie jest trawiony.
3
Usprawnia pracę układu pokarmowego (zapobiega zaparciom i biegunkom). Wchłania wodę i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmu.
4
Sprzyja redukcji masy ciała poprzez: - wydłużenie czasu rozdrabniania i żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości ; - daje uczucie sytości związane z wypełnieniem i możliwością pęcznienia w żołądku; - zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem;
5
Wpływa korzystnie na normalizację zaburzeń gospodarki węglowodanowej poprzez: - stabilizację poziomu glukozy (cukru) we krwi, przez co między innymi obniża apetyt na słodycze; - obniżenie wchłaniania węglowodanów;
6
Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi poprzez: zmniejszenie zwrotnego wchłaniania kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszenie powstawania frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który wykazuje działanie miażdżyco twórcze ; - obniża ryzyko chorób serca u osób chorych na cukrzycę typu 2;
7
Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. Badania naukowe dowiodły również, że dieta bogata w błonnik zapobiega: ~ chorobom żył kończyn dolnych; ~ kamicy żółciowej; ~ zapaleniu wyrostka robaczkowego; ~ uchyłkowatości jelit; ~ nowotworom jelita grubego.
8
Produkty zbożowe: ~ mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, pieczywo chrupkie); ~ grube kasze (jęczmienna, gryczana), niełuskany ryż; ~ płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, musli); ~ otręby (pszenne, owsiane, pieczywo z otrębami, ziarnami i owocami).
9
Warzywa: ~ wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką; ~ szczególnie bogate w błonnik są: nasiona roślin strączkowych(fasola, groch, groszek zielony, soczewica, fasolka szparagowa, soja); kapusty (biała, czerwona, włoska, brukselka); korzeniowe (buraki, marchew, brukiew); kalafior, rzepa, kalarepa.
10
Owoce: ~ wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami; ~ szczególnie bogate w błonnik są: drobno pestkowe (jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agresty); śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, cytryny, morele; owoce suszone (śliwki, figi, morele); orzechy.
11
U dzieci i młodzieży szczególną uwagę przywiązuje się do prawidłowego wykorzystania składników odżywczych z diety, które są im niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, dlatego w tych grupach należy stosować umiarkowane ilości błonnika. Poleca się stosowanie owoców i warzyw nie tylko surowych, ale także gotowanych i w formie soków, oraz podawanie kasz i produktów zbożowych zamiast otrąb, a pieczywa razowego na przemian z pieczywem pszennym i mieszanym.
13
1.Wybierz prawidłowe dokończenie zdania : Błonnik to: a)substancja pochodzenia roślinnego nie ulegająca trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego b) nazwa węglowodanów, a również skrobi i celulozy c) przyprawa do potraw. 2.Podkreśl nazwy produktów, w których jest błonnik. mleko, ryby, czereśnie, buraki, masło, ser, suszone morele, ciemne pieczywo, truskawki. 3. Podkreśl odpowiedzi prawidłowe: Dlaczego należy jeść produkty bogate w błonnik? a) daje nam uczucie sytości b) obniża ilość cholesterolu c) dodaje nam energii d) wzmacnia nasze zęby i kości e) zapobiega zaparciom f) ułatwia wypróżnianie. 4. Podkreśl odpowiedzi prawidłowe. Jakie są skutki jedzenia produktów zawierających błonnik? a) szczupła sylwetka i stała waga b) zmęczenie i osłabienie c) otyłość d) podwyższony cholesterol e)niski poziom cholesterolu
14
5. Podkreśl poprawną odpowiedź. Błonnik pokarmowy to błonnik: a) zawarty w produktach roślinnych. b) zawarty w produktach mięsnych. c) obie odpowiedzi są błędne. 6. Podkreśl poprawną odpowiedź. Jak często jesz ciemne pieczywo? a) raz w tygodniu b) 2 razy w tygodniu c) rzadziej niż raz w tygodniu d) nie jem ciemnego pieczywa 7.W jaki sposób zachęcisz kolegę/koleżankę do spożywania ciemnego pieczywa? Podaj przynajmniej jedną propozycję. ………………………………………………… ………………………………………………… ………………………………………………… ………………………………………………… …………………………. ………………………………………………… ………………………………………………… …………….
16
Dziękujemy za uwagę. Cieszymy się, że mogliśmy pokazać wam nasz projekt. Mamy nadzieję że wam się to podobało Korzystaliśmy ze źródeł: https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRD6- oonSy4PqsU2tiqpu94fjgkwgjXjCuuhIdDfR_sdWiM6wKn https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRD6- oonSy4PqsU2tiqpu94fjgkwgjXjCuuhIdDfR_sdWiM6wKn http://chimed.pl/jak-blonnik-uchroni-przed-nowotworem/ http://zdrowie.gazeta.pl/zdrowonalato/1,125972,1015988 6,Cala_prawda_o_blonniku_pokarmowym.html http://zdrowie.gazeta.pl/zdrowonalato/1,125972,1015988 6,Cala_prawda_o_blonniku_pokarmowym.html
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.