Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBohater Bujnowski Został zmieniony 9 lat temu
1
„Pychotka”
2
Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej ● 2 łyżki zimnej wody ● 1 porcja sosu czekoladowego ● 2 szklanki bitej śmietany ● ciasto ptysiowe ● dobrze roztrzepane jajo
3
Sposób wykonania ● Nagrzać piekarnik do 220°C. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wykrawaczem do ciasta wyciąć prostokąt 30x10 cm. Położyć pasek ciasta na blasze. Wyciąć jeszcze dwa paski tej samej długości, ale tylko 2,5 cm szerokości. Posmarować odrobiną wody ciasto leżące na blasze i przymocować wąskie paski na wierzchu, jako brzegi. Wyciąć jeszcze dwa małe paski i przymocować je na końcach ciasta. Docisnąć paski palcami. Posmarować ciasto roztrzepanym jajem i ponakłuwać je widelcem. Piec 16- 18 min. Odstawić do ostygnięcia. Włożyć jagody do marynaty z rumu i cukru na 10 min. Przełożyć jagody i rum do rondelka i mieszając gotować przez 5- 6 min. Na średnim ogniu. Zamieszać mączkę kukurydzianą z wodą i połączyć z jagodami. Gotować przez 1min. i odstawić w rondelku do ostygnięcia. Rozsmarować warstwę sosu czekoladowego na upieczonym cieście, pokryć ją warstwą bitej śmietany i dodać jagody. Pokryć z wierzchu bitą śmietaną i udekorować pozostałą czekoladą. Pokroić i podawać.
4
● 1 porcja 496 kilokalorii 66g węglowodanów ● 4g białka 24g tłuszczu 0,9g błonnika Smacznego!
5
Wykorzystane źródła: Slajd 1 "Kuchnia doskonała dla każdego" autorstwa P. Martina (str.493) Slajd 4 http://krzxsiek.wrzuta.pl/obraz/4XHCcyTjIZe/lyzka_i_widelec Autor: Ola, klasa IV, ZPO nr 3 SP nr 7 w Mławie
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.