Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Projekt edukacyjny z chemii.. Cukier - wróg czy przyjaciel?
2
Cele projektu: Zdobywanie i pogłębianie wiedzy na temat cukrów(węglowodanów), Kształcenie badawczego sposobu myślenia, Kształtowanie kreatywności i umiejętności prezentacji, Pogłębianie umiejętności pracy w grupie, Kształtowanie postaw przyjaznych środowisku przyrodniczemu.
3
Czym są cukry ? Cukry-zwane też sacharydami lub węglowodanami, składają się z węgla C, wodoru H i tlenu O. Wzór ogólny cukrów: CnH2mOm
4
Cukry proste: GLUKOZA FRUKTOZA GALAKTOZA C6H12O6
5
Cukry złożone: DWUCUKRY SACHAROZA MALTOZA LAKTOZA C12H11O22
6
Cukry złożone(c.d): WIELOCUKRY SKROBIA CELULOZA (C6H1005)n
7
Fotosynteza Cukry proste powstają w procesie fotosyntezy. Fotosynteza polega na wytworzeniu związków organicznych (cukrów), z prostych związków nieorganicznych tj. woda i dwutlenek węgla przy udziale energii świetlnej (słonecznej). Produktem ubocznym tego procesu jest tlen. Istotną rolę w fotosyntezie odgrywają barwniki fotosyntetyzujące (np. chlorofile ).
8
Równanie fotosyntezy:
6H20 + 6CO2 + światło C6H12O6 + 6O2
9
Co nam daje cukier? Pożytecznego: Energię niezbędną do życia
(głównie skrobia). Zbędnego: Choroby: cukrzycę, otyłość (głównie sacharoza, glukoza, fruktoza).
10
Właściwe spożywanie cukrów
zapewnia naszemu organizmowi dawkę energii niezbędną do życia.Kluczem do utrzymania wysokiego poziomu energii przez cały dzień jest stabilny poziom cukru we krwi. Kiedy zjadasz słodycze następuje gwałtowny wzrost poziomu cukru, a następnie spadek. Słodycze, co widać na makiecie, zawierają głównie cukry proste i dwucukry, szczególnie sacharozę, czyli nasz cukier biały tzw. rafinowany.
11
Skrobia jest głównym dostarczycielem energii
Skrobia jest głównym dostarczycielem energii. W przewodzie pokarmowym ulega rokładowi do cukrów prostych- glukozy i fruktozy, dzięki czemu stopniowo jest uwalniana do krwi przez wiele godzin. Celuloza natomiast jest nieprzyswajalna przez nasz organizm, ale odgrywa istotną rolę jako składnik błonnika, który pobudza perystaltykę jelit i zapobiega nowotworom jelita grubego.
12
W dużej ilości produktów na makiecie obserwujemy obecność skrobi, która z kolei pozwala na zachowanie energii na dłużej przez stopniowy rozkład w organizmie do cukrów prostych. Dlatego jedz więcej produktów zawierających skrobię, np. makaron, kaszę, ryż, ziemniaki, banany, a nie słodycze! W ten sposób unikniesz otyłości, chorób układu pokarmowego i cukrzycy.
13
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Gimnazjum:
14
Ciąg dalszy:
15
Ciąg dalszy:
16
Ciąg dalszy:
17
Ciąg dalszy:
18
Doświadczenie Co musimy zrobić?
Do probówki z roztworem azotanu(V) srebra(I) [AgNO3] dodajemy kilka kropli roztworu zasady sodowej [NaOH]. Następnie po wytworzeniu się osadu rozpuszczamy go dodając kilka kropli roztworu amoniaku [NH3*H2O]. Do otrzymanego roztworu dodajemy roztwór glukozy i ogrzewamy probówkę w kąpieli wodnej. A następnie czekamy na efekt
19
Efekt końcowy doświadczenia
W wyniku przeprowadzonego doświadczenia uzyskujemy lustro srebrne czyli srebro wydzielające się na ściankach probówki. Jest to reakcja nazywana próbą Tollensa, a przedstawia ją równanie: C6H AgO Ag + C6H12O7 glukoza + tlenek srebra srebro + kwas glukonowy Wynika to z właściwości redukujących glukozy.
20
Ciekawostka Glukoza – cukier prosty jest stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również do srebrzenia, co wykorzystuje się do produkcji bombek choinkowych i luster.
21
Projekt przygotowały:
Daria Czesny Aleksandra Ryś Klaudia Makles Zuzanna Turek Opiekun: mgr Anna Kowalik Dziękujemy za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.