Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLongin Dreszer Został zmieniony 9 lat temu
1
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
Grupa I Detektywi: Claudia Podsobiński, Julia Czenczek, Agata Skiba, Jakub Obłaski Grupa II Artyści: Rafał Grega, Paulina Ogarek, Wiktoria Sabat, Miłosz Baran i Martyna Mastalerz Grupa III Kolorowi: Łukasz Bańczak, Tomek Bańczak, Paweł Folta i Michał Ferenc Grupa IV Projektanci: Kamila Ślęczkowska, Karolina Mularz, Barbara Krok, Oliwia Borowy
2
Warzywa i owoce Warzywa i owoce odpowiadają za źródło antyoksydantów.
Dzięki owocom i warzywom poprawia się cerę co potwierdzili naukowcy. Stanowią główne źródło witamin i składników mineralnych, które biorą udział w procesach przemiany materii. Ich brak prowadzi do poważnych zaburzeń w organizmie. Najlepiej spożywać je pięć razy dziennie.
3
Zawartość witamin w owocach
Nazwa owocu Zawartość witamin Truskawka Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2) a także A i PP. Winogrona Zawierają witaminę A, która korzystnie działa na wzrok, witaminy z grupy B, które łagodzą stres. Jabłko Zawiera witaminę C, która podnosi odporność. Mam też magnez i potas. Gruszka Zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C. Banan Zawiera potas, witaminę B, beta karoten. Ma także witaminę C i E Śliwka Zawiera witaminy A, C, E, B6, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Pomarańcza Zawiera witaminę C i B. Witaminy w pomarańczach są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają odpowiedzialne za starzenie się organizmu wolne rodniki.
4
Zawartość witamin w warzywach
Nazwa warzywa Zawartość witamin Sałata Zawiera dużo witaminy C oraz E, która jest odpowiedzialna za hamowanie procesu starzenia się skóry. Ogórek Zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę. Posiada witaminy B1, B2, B6, B12, C Ziemniak Zawiera witaminę C. Posiada również dużo minerałów, błonnika i białka. Pomidor Zawiera dużo witaminy C. Uważa się, że przyspieszają gojenie się ran. Kukurydza Zawiera witaminę B i D, E, A i K. Ma również dużo potasu. Cebula Zawiera witaminę A która wpływa na wzrost i wygląd skóry. Ma także witaminę B1 i PP Czosnek Zawiera dużą ilość witaminy B1, B2, B3, B6 i C. Jest naturalnym antybiotykiem.
5
Jak przygotowywać potrawy z warzyw
Do obierania i rozdrabniania warzyw należy używać jedynie narzędzi nierdzewnych (noże, skrobaczki, tarki, szatkownice), żelazo bowiem niszczy witaminy, a zwłaszcza witaminę C. Obrane warzywa szybko płukać w czystej wodzie, nie moczyć. Podczas przetrzymywania w wodzie wyługowuje się bowiem wartościowe związki odżywcze. Nigdy do gotowania warzyw nie dodawać sody. Do gotowania warzyw zawierających karoteny dodawać nieco tłuszczu . Warzywa korzeniowe i suche strączkowe gotować pod przykryciem.
6
Zdrowy tryb życia Tak, jest niesamowita chodźmy !
Oferta pracy jest niesamowita. Dobrze , już dawno cukierki powinny się tego nauczyć nie mogą pozwalać dzieciom jeść ich za dużo. Dzień dobry chcielibyśmy tu pracować. Chcemy wprowadzić zdrowy tryb życia dla cukierków.
7
Chodźmy pracować i nauczać cukierki.
Lekcja 1 będziemy się uczyć o tym jak zdrowo jeść i będziecie produkować tylko owoce i warzywa. Dobrze chodźmy. Tak od teraz musicie to wiedzieć
8
Oczywiście i szef będzie z nas zadowolony.
Od teraz będziemy jeść i produkować owoce i warzywa.
9
Płatki z truskawkami oraz jogurt pitny
Przykładowe zestawy śniadaniowe Płatki z truskawkami oraz jogurt pitny
10
Kanapka z warzywami, wędliną i sok pomarańczowy
11
Naleśniki z jogurtem truskawkowym, truskawkami i sok jabłkowy
12
Jajko na twardo i sok pomidorowy
13
Warzywa i owoce białe Cebula, czosnek, chrzan, pieczarki, kalarepa. Mają właściwości antybakteryjne antywirusowe oraz wzmacniają odporności.
14
Warzywa i owoce niebiesko-czarne
Bakłażany , jagody, winogrona, aronia, rodzynki, czarna porzeczka, borówka amerykańska, zawierają składniki wspomagające trawienie, które mają działanie antyrakotwórcze w przewodzie pokarmowym. Wzmacniają naczynia krwionośne, opóźniają starzenie, poprawiają widzenie o zmroku mają także działania przeciwzapalne.
15
Warzywa i owoce czerwone
Jabłka, pomidory, wiśnie, truskawki, arbuzy, buraki, czerwona kapusta. Zawierają one likopen, który działa antystarzeniowo. Jedząc dużo pomidorów możemy mieć mniej zmarszczek. Działają przeciwnowotworowo i obniżają ciśnienie.
16
Warzywa i owoce żółto-pomarańczowe
Pomarańcze, morele, banany, cytryny, marchew, brzoskwinie, kukurydza, dynia. Pomagają utrzymać zdrowy i młody wygląd. Witamina A sprzyja skórze, włosom i paznokciom. Ponadto pomaga polepszeniu się wzroku.
17
Warzywa i owoce zielone
Sałata, kapusta, szpinak, brokuły, kiwi. Zawierają potrzebne składniki dla organizmu kwas foliowy, błonnik, przeciwutleniacze. Kwas foliowy jest ważny dla kobiet w ciąży. Zawierają witaminę C, która chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami.
19
Bibiografia
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.