Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałŚwiętosław Napierała Został zmieniony 10 lat temu
1
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
„TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”
2
„TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”
W dniach r. świetlica szkolna „PSZCZÓŁKI” przystąpiła do ogólnopolskiej kampanii społecznej pod hasłem „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w Szkole 2014r”.ogłoszonej przez fundację „Zdrowe Życie” Cele kampanii: zwrócenie uwagi na problem chleba, podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, wpływanie na jakość chleba na rynku, zainteresowanie uczestników kampanii tym co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie.
3
PRZED WARSZTATAMI Nasze działania rozpoczęliśmy od:
gazetki informującej o walorach zdrowotnych chleba na zakwasie wypiekanego pieczonego z mąki żytniej i żytniej razowej z ziarnami historia chleba, sposób przygotowania zakwasu, droga „Od ziarenka do bochenka” w oparciu o film o takim tytule wystawki produktów, przedmiotów niezbędnych do wypiekania chleba – wszystkie produkty zostały opisane audycja przez szkolny radiowęzeł w celu promowania akcji w szkole
4
PIECZYWO RÓŻNE ZNAMY I SKOJARZENIA DO NIEGO WYMYŚLAMY
5
TERAZ JUŻ WIEMY JAKICH NARZĘDZI I PRODUKTÓW DO PIECZENIA CHLEBA UŻYJEMY
6
NA WARSZTATY NADSZEDŁ CZAS, W WIELKĄ „PRZYGODĘ CHLEBOWĄ” PANI ZABIERA NAS
7
SKŁADNIKI JUŻ POŁĄCZONE, ZARAZ CIASTO NA PYSZNY ZDROWY CHLEB NA ZAKWASIE BĘDZIE GOTOWE
9
CIASTO DO ROŚNIĘCIA GOTOWE, A MY SPRAWDZAMY JAK JEST WYROBIONE
10
O PRZYGOTOWANIU CIASTA CHLEBOWEGO NA ZAKWASIE JUŻ WIELE WIEMY, A TERAZ ZIARNA DODAWANE PRÓBUJEMY
11
PIERWSZE ROŚNIĘCIE CIASTA CHLEBOWEGO ZA NAMI, TERAZ NASTĘPNY ETAP: DO KEKSÓWEK PRZEKŁADAMY, ORAZ NA NASTĘPNE PIECZENIE TROCHĘ ZAKWASU ODKŁADAMY
12
CHLEB NA ZAKWASIE JUŻ UPIECZONY I DO PRÓBOWANIA GOTOWY
CHLEB NA ZAKWASIE JUŻ UPIECZONY I DO PRÓBOWANIA GOTOWY. KAŻDY GRZECZNIE SIĘ CZĘSTUJE, WĄCHA I SMAKUJE
13
ŚWIEŻY CHLEB NA ZAKWASIE WYŚMIENICIE SMAKUJE, GDY SIĘ GO MASŁEM W ŚWIETLICY PRZEZ NAS ZROBIONYM POSMARUJE
15
ZAPACH ŚWIEŻEGO CHLEBA W SZKOLE SIĘ ROZPRASZA I STARSZYCH UCZNIÓW NA POCZĘSTUNEK DO ŚWIETLICY ZAPRASZA
16
GDY PYSZNY CHLEB JEDLIŚMY TO ZDROWYM NAPOJEM RAZOWYM GO POPILIŚMY
17
W „TYGODNIU DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”:
DOBRZE SIĘ BAWLIŚMY, WIELE NAUCZYLIŚMY, DODATKOWE DZIAŁANIA OPRÓCZ PIECZENIA CHLEBA REALIZOWALIŚMY
18
SZKOLNĄ IZBĘ REGIONALNĄ ZWIEDZILIŚMY I DAWNE NARZĘDZIA Z NASZEGO REGIONU DO WYPIEKU CHLEBA POZNALIŚMY, ORAZ ZDROWYM CHLEBEM SIĘ CZĘSTOWALIŚMY
19
PIECZYWO NIE TYLKO PO POLSKU ZNAMY, ALE RÓWNIEŻ CIEKAWIE
W JĘZYKU ANGIELSKIM JE NAZYWAMY: BIG – DUŻY SMALL – MAŁY HAPPY – SZCZĘŚLIWY SAD – SMUTNY DELICIOUS - PYSZNY
20
PIEKARNIĘ „POD TELEGRAFEM” ODWIEDZILIŚMY
PIEKARNIĘ „POD TELEGRAFEM” ODWIEDZILIŚMY. MIŁA PANI NAS POWITAŁA I CIEKAWIE O RÓŻNYCH RODZAJACH CHLEBA OPOWIEDZIAŁA, ORAZ RAZOWYM CHLEBEM POCZĘSTOWAŁA
21
W CZASIE TEGO TYGODNIA WIELE SIĘ NAUCZYLIŚMY CO POPRZEZ UKŁADANIE PUZZLI „OD ZIARENKA DO BOCHENKA” UDOWODNILIŚMY
23
NASZE CHLEBY WEDŁUG PONIŻSZEGO PRZEPISU PIEKLIŚMY
CHLEB ŻYTNIO – PSZENNY (jasny zakwas) Składniki: 25 dag mąki pszennej typ 650, 1/2 kg mąki żytniej (typ 720)łyżka soli zakwas 750 ml ciepłej wody (zakwas rozpuściliśmy w części wody i dodaliśmy do połączonych mąk, następnie pozostałą ilością wody opłukaliśmy słoik z zakwasem i dodaliśmy do mąki). Wykonanie: Mąki i sól mieszaliśmy łyżką, a następnie dodaliśmy zakwas. Początkowo wyrabialiśmy na wolnych obrotach mikserem („świderkowymi” końcówkami) przez ok. 2-3 minuty (chodzi o to, aby „związać” zakwas z mąkami, następnie też ok. 2-3 minuty szybsze obroty (chodzi o to, żeby mąka „związała” się z zakwasem). Odstawiliśmy do wyrośnięcia przykrywając folią spożywczą. Następnie odjęliśmy trochę (ze dwie łyżki stołowe) wyrośniętego ciasta do słoika na kolejne pieczenie (tak trzeba robić za każdym razem pieczenia). Gdy ciasto wyrośnie w słoiku to schować do lodówki. C.d. wykonania: przełożyliśmy ciasto z gara na wysmarowaną margaryną blaszkę (keksówkę). Odstawiliśmy do wyrośnięcia. Przykryliśmy folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni temperatury. Pieczemy 1godzinę i 15 minut (to należy sprawdzić na swoim piekarniku). Po tym czasie chleb wyjmujemy z blaszki i wkładamy go do wyłączonego piekarnika na ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Najlepiej położyć na kratkę, żeby chleb dobrze odparował. CHLEB RAZOWO-PSZENNY Z ZIARNAMI I INNYMI DODATKAMI (ciemny zakwas) Składniki: mąka żytnia razowa - 0,5 kg, mąka pszenna - 25 dag, zakwas i woda - jak wyżej, 1 łyżka soli, ziarna według uznania – można dodać słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam, otręby pszenne, żytnie, płatki owsiane, płatki jęczmiennie . Można tu dodawać co się lubi. Wykonanie: należy postępować tak jak wyżej. Też jak wyrośnie, trochę ciasta odłożyć do słoika na następne pieczenie. Jak wyrośnie w słoiku to wstawić do lodówki. SMACZNEGO
24
CHLEB NA ZAKWASIE CODZIENNIE ZJADAMY I DO KOLEJNEJ KAMPANII Z ZAINTERESOWANIEM CZEKAMY
25
OSOBY ODPOWIEDZIALNE:
MARIA MYŚLAK NAUCZYCIEL ŚWIETLICY GRAŻYNA KAMIŃSKA - NAUCZYCIEL ŚWIETLICY RENATA SZCZEŚNIAK – NAUCZYCIEL ŚWIETLICY MARZENA RYBAK NAUCZYCIEL BIBLIOTEKI PREZENTACJĘ OPRACOWAŁA: MARIA MYŚLAK
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.