Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWeronika Kret Został zmieniony 10 lat temu
1
SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka 89 42-675 Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz
2
Akcję zaproponowaną przez Akademię Zdrowego Przedszkolaka – „Zboża zjadamy, energię z nich mamy” – przeprowadzono w naszej placówce w miesiącach: październiku i listopadzie 2013 r. Brała udział w tym programie grupa 4-5-latków. Na początku dzieci poznały Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka, czyli Wieprzusia, Raptusia, Ociupinkę i ciocię Różę. Wraz z nimi udały się w podróż do wnętrza Piramidy Żywienia i poznały jej poszczególne piętra, a także dowiedziały się, że wszystkie zawarte w nich produkty należą do zdrowej żywności i są niezbędne do prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego dzieci.
3
Przedszkolacy wypełniali kolorami papierowych puzzli z użyciem kredek świecowych i ołówkowych, wycinali i samodzielnie układali własną piramidę, zwracali uwagę na ulubione produkty.
4
Dzieci wymieniały wartości odżywcze warzyw i owoców, które powinny znaleźć się w ich codziennej diecie. Z pomocą nauczyciela i sokowirówki wykonały sok owocowo- warzywny, a ich przedstawicielami była surowa marchew i różnorodne owoce: jabłka, gruszki, śliwki oraz pomarańcze, winogrona, banany, brzoskwinie. Sok był wyciskany w różnych konfiguracjach smakowych. Celem tych przedsięwzięć było zachęcenie ich do picia soków z naturalnych owoców. Z relacji rodziców wynika, że dzieci w domach z radością wykonują i piją soki warzywno-owocowe na co dzień.
6
Natomiast z ugotowanych warzyw (marchew, pietruszka, seler, ziemniak) zrobiły przepyszną sałatkę. Kroiły w kostkę warzywa, dodały groszek i zmieszały z jogurtem, który powstał z mleka.
7
Na zajęciach plastycznych podopieczni lepili też z masy solnej jabłuszka i gruszki, malowały odpowiednimi kolorami farb plakatowych, a także wylepiały kontury owoców skrawkami papieru kolorowego.
9
Przedszkolacy poznali też różne rodzaje zbóż, ich nazwy, wymieniali elementy niezbędne do ich wzrostu: odpowiednia gleba, woda, słońce, rozpoznawali i nazywali zgromadzone ziarna. Na podstawie wiersza ilustrowanego szeregiem ilustracji układali historyjkę obrazkową – „Od ziarenka do bochenka”, kolorowali odpowiednie obrazki. Określali kolejność zdarzeń, poznali i zapamiętali etapy powstawania chleba. Smakowali różne rodzaje pieczywa od bułki pszennej do chleba razowego z dodatkiem ziaren.
10
Ze Zwierzątkami ze Zdrowego Zakątka wyruszyli w podróż do Włoch, królestwa makaronu. Słuchali piosenki „Makarony, włoskie makarony” – wymieniali swoje ulubione sałatki i potrawy. Na kolejnych zajęciach kulinarnych wykonali sałatkę makaronową z dodatkiem: białego twarogu, ziaren i rodzynek. Następnym przystankiem były Chiny, gdzie hoduje się ryż. Wymieniali rodzaje ryżu, jego walory zdrowotne i smakowe. Rezultatem tych zajęć było zrobienie sałatki ryżowej z dodatkiem jabłka, startego na tarce.
12
Była mowa też o olejach, które można otrzymywać nie tylko z roślin (np. słonecznika, rzepaku). Dzieci wiedziały, że zawierają je ryby, orzechy i pestki słonecznika oraz dyni. Przedszkolacy wymieniali także słodycze, które lubią, ale po degustacji orzechów laskowych, włoskich, pestkach słonecznika i dyni, stwierdzili, że te ostatnie są o wiele smaczniejsze. Dzieci chętnie je chrupią dodając je także do płatków kukurydzianych.
13
Cel akcji –„Zboża zjadamy, energię z nich mamy” został w pełni osiągnięty, bowiem oprócz zdobytej wiedzy zaowocował też świadomością spożywania przez dzieci zdrowej, pełnej energii żywności. Opracowała – Szarlota Miśkiewicz
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.