Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałZuzanna Tomaszewska Został zmieniony 6 lat temu
1
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Ignacy Gawłowski
2
Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka żółtek (około 14 żółtek) 1 kostka masła 5 dag drożdży 3-3,5 szklanki mąki smalec i olej do smażenia cukier puder potrzebny do zrobienia lukru
3
Tak wyglądają moje składniki:
4
Wykonanie: Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wrośnięcia na około 10 minut. Pozostałe mleko podgrzewać (nie gotować) z masłem i cukrem. Pozostawić chwilę, aby przestygło.
5
Rozpuszczam mleko, masło, cukier
6
Wykonanie cd... Żółtka rozkręcać w misce i dodawać wyrośnięte drożdże oraz przestudzony rozczyn mleka z masłem, cukrem i mąkę. Wyrabiać ciasto pałką lub ręką, tak żeby odchodziło od miski. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto na stolnicę i uformować pączki.
7
Rozkręcam żółtka z rozczynem i mąką
8
Wykonanie cd – to naprawdę ciężka praca i strasznie gorąco…
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do chwili zarumienienia. Odsączone z tłuszczu pączki otoczyć w cukrze pudrze lub polukrować.
9
I już się smażą pączki…
10
Pączki gotowe – zaczynamy jeść
11
Prababcia podobno mówiła:
Wartość kaloryczna, lepiej nie liczyć! Tylko jeść, uśmiechać się i oblizywać lukier!
12
Smacznego - życzy Ignacy!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.