Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Przyprawy
2
Majeranek Charakteryzuje się silnym, specyficznym aromatem o korzennej nucie i lekko szczypiącym smaku, podobnym nieco do tymianku, tylko delikatniejszym i słodszym.
3
Rozmaryn Ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny, palący, nieco gorzki smak. Używany do aromatyzowania potraw, zbierany jest tuż przed okresem kwitnienia.
4
Cząber Posiada on charakterystyczny, intensywny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy, nawet nieco słonawy smak. Doskonale komponuje się z majerankiem i tymiankiem.
5
Estragon Charakteryzuje się specyficznym słabym, słodkawym zapachem przypominający anyżek i korzenno-ziołowym, przez zielarzy określanym jako wytrawny, smakiem.
6
Bazylia Posiada słodkawy i chłodząco-orzeźwiający smak. Dzięki obecności lotnych olejków, ma specyficzny, balsamiczny, delikatny, ale wyrazisty zapach.
7
Liście laurowe Liście laurowe mają przyjemny, dość typowy korzenny zapach i nieco gorzkawy, ostry, specyficzny smak.
8
Ziele angielskie Ziele angielskie ma zapach prawie tak ostry jak pieprz, przypominający goździki, z lekkim odcieniem gałki muszkatołowej, wg znawców ma też zbliżoną woń do cynamonu. Smak ma bardzo ostry.
9
Dziękujemy za uwagę Wykonanie: Sylwia Czapla Natalia Gach
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.