Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBazyli Gałęzowski Został zmieniony 10 lat temu
2
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U. 2006 nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie określa wymagania budowlane, przeciwpożarowe i sanitarne dotyczące tych obiektów. W sposób szczegółowy o wymaganiach higieniczno-sanitarnych informuje rozporządzenie Ministra Gospodarki i Ochrony Środowiska z dnia 26 lipca 1973r.( Dz.U. 1973 nr 33, poz.196)
3
Przepisy ogólne rozporządzenia określają w rozdziale 1: Wymagania higieniczno-sanitarne dla hoteli, jak również innych zakładów noclegowych, Sposób zaopatrywania w wodę zdatną do picia i na potrzeby gospodarcze, Wymianę powietrza w pomieszczeniach mieszkalnych, Pomieszczenia sanitarno-socjalne, jakie powinny występować w hotelu, Wymagania sanitarne, jakie muszą spełniać pracownicy zatrudnieni w hotelu.
4
W rozdziale 2. rozporządzenia znajdujemy przepisy dotyczące: Wyposażenia hoteli w urządzenia wodociągowe i kanalizacyjne, Sposobów zagospodarowania pokoi, klatek schodowych, urządzeń higieniczno-sanitarnych i wyposażenia wszystkich pomieszczeń, Sposobów transportu brudnej bielizny, Sposobów i częstotliwości dezynfekcji, Sposobu postepowania w razie wystąpienia choroby zakaźnej, Zaopatrzenie w apteczki pierwszej pomocy.
5
W rozdziale 3. jest mowa o zakładach gastronomicznych, jak również o innych placówkach żywienia zbiorowego związanych z hotelami, które są regulowane odrębnymi przepisami higieniczno-sanitarnymi. (rozp.z dn. 19 sierpnia 2004r. W rozdziale 4. zawarte są przepisy dotyczące wypożyczalni sprzętu i odzieży turystycznej. W rozdziale 5. jest mowa o dostosowaniu placówek do obowiązujących przepisów oraz o odpowiedzialności za nieprzestrzeganie wymagań higieniczno-sanitarnych.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.