Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kontrolowanie Mateusz Turczyn.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kontrolowanie Mateusz Turczyn."— Zapis prezentacji:

1 Kontrolowanie Mateusz Turczyn

2 Definicja Kontrola – proces monitorowania czynności,
służących do zapewnienia ich wykonywania zgodnie z planem i korygowania wszelkich istotnych odchyleń. S.P. Robbins, D.A. DeCenzo, Podstawy zarządzania „Kontrola w zarządzaniu jest systematycznym wysiłkiem podjętym w celu ustanowienia norm działania, porównania ich z czynionymi postępami oraz podejmowania działań korekcyjnych, gdy jest to potrzebne, by zbliżyć wyniki do planów i oczekiwań”. R.J. Mockler

3 Podstawowe etapy procesu kontroli

4 Znaczenie kontroli Organizacja bez skutecznej kontroli nie ma szans osiągnąć zamierzonych celów. Kontrola ma zasadnicze znaczenie dla powodzenia organizacji, pomaga jej: przystosować się do zmiennych warunków w złożonym otoczeniu, gdzie organizacje borykają się ze zmianami, uporać się ze skomplikowanymi sytuacjami oraz zapobiec potęgowaniu się błędów, uporać się ze złożonością organizacji; wraz ze wzrostem organizacji koniecznie jest tworzenie odpowiednio złożonych systemów kontrolnych, pozwala na minimalizację kosztów, ograniczenie marnotrawstwa i podniesienie produktywności.

5 Dlaczego kontrolujemy?
Kontrolujemy, bo inaczej organizacja nie byłaby w stanie ocenić osiąganych wyników z punkty widzenia wytyczonych celów.

6 Cele kontrolowania Kontrolować możemy dowolne obszary działania organizacji. Istnieją dwie drogi identyfikacji obszarów kontroli - koncentracja na: zasobach określonym szczeblu

7

8 Kontrola zasobów rzeczowych
Zarządzanie zapasami Kontrola Jakości Kontrola sprzętu, wyposażenia budynków

9 Kontrola zasobów ludzkich
Dobór i obsada kadry Szkolenie i rozwój kadr kierowniczych Ocena wyników Ocena poziomu wynagradzania

10 Kontrola zasobów informacyjnych
Prognozowanie sprzedaży i marketingu Analiza otoczenia Public relations Układanie harmonogramów produkcji Prognozowanie ekonomiczne

11 Kontrolowanie zasobów finansowych

12 Kontrola zasobów finansowych
Kontrola czysto finansowa – zapewnienie zasobów gotówki niezbędnej do pokrycia zobowiązań oraz zapobieganie nadmiernego gromadzenia środków i ich niewłaściwego wykorzystania. Powiązanie kontroli finansowej z trzema pozostałymi zasobami: nadmierne zapasy – wyższe koszty magazynowania, zły dobór pracowników – koszty zwolnień, rotacji, nietrafione prognozy – zakłócenie przepływów pieniężnych i innych złych skutków finansowych.

13 Kryterium szczebla Kontrola dziłalnosci operacyjnej – skoncentrowana jest na jednym lub kilku systemach operacyjnych organizacji, np. kontrola jakości. Kontrola organizacyjna – odnosi się do ogólnego funkcjonowania organizacji. Kontrola strategiczna – badanie jak skutecznie organizacja rozumie swoje otoczenie i jak dostosowuje się do niego.

14 Powiązania Kontrolowanie jest procesem ściśle powiązanym z procesem planowania. Funkcjonowanie organizacji polega na ciągłym przechodzeniu od planowania do kontrolowania i odwrotnie.

15 Powiązania kontrolowania i planowania
Czynniki powodujące konieczność rozpoczęcia działań: zmiana działań w taki sposób, by wyniki zbliżyły się do wyników założonych w planie, analiza i ewentualna rewizja planu, ponowna ocena instrumentów kontroli, aby upewnić się o ich stosowności do planu i jego celów.

16 Kontrola jest najbardziej skuteczna i ekonomiczna, gdy stosowana jest selektywnie w punktach decydujących o osiągnięciu sukcesu albo porażki w danym przedsięwzięciu lub działaniu. Ze względu na czas dokonywania, może być stosowana z dobrymi rezultatami na każdym etapie. Powinno się jednak kontrolować selektywnie. Zbyt rozwinięta kontrola ma następujące wady: wysokie koszty, spowolnienie procesu, negatywny wpływ na pracowników.

17 Bibliografia R.W Griffin , „Podstawy zarządzania organizacjami”
S.P. Robbins, D.A. DeCenzo, „Podstawy zarządzania”


Pobierz ppt "Kontrolowanie Mateusz Turczyn."

Podobne prezentacje


Reklamy Google