Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen"— Zapis prezentacji:

1 Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen
Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen. Leopolda Okulickiego „Niedźwiadka” w Trzebnicy „Czas na zdrowie” woda

2 Ogólnopolski projekt edukacyjny „Czas na zdrowie”
Program prowadzi Fundacja BOŚ. Patronat honorowy objęli: Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Agencja Rynku Rolnego i Rzecznik Praw Dziecka. Celem programu jest: popularyzacja idei zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia, promocja wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego. Wiedza zdobyta w czasie realizacji projektu na temat zasad funkcjonowania organizmu pozwoli na dokonywanie świadomych wyborów służących zdrowiu. Projekt składa się z dwóch etapów:  ROZGRZEWKA - to etap przygotowawczy. Polega na powołaniu 10 - osobowych zespołów uczestników, którzy po zdobyciu wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia oraz rolnictwa ekologicznego mają za zadanie wypromować ją wśród całej społeczności szkolnej i lokalnej. FESTYN ZDROWIA- polega na organizacji ogólnoszkolnego Festynu Zdrowia.

3 Zespół TROPICIELKI ZDROWIA
Amelia Ćwikła Antonina Kucharska Aleksandra Iwaszuk Zuzanna Marciniak Patrycja Mądry Oliwia Mostek Maja Ogrodnik Zuzanna Sagan Nikola Szymańska Victoria Wojda Opiekun zespołu Jadwiga Michalak

4 Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
Zioła, przyprawy W styczniu 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia ogłosił nowe zalecenia żywieniowe dla Polaków. Zostały one zaprezentowane w formie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Najwięcej zyskały WARZYWA, OWOCE, PRZYPRAWY I ZIOŁA, które są zamiennikiem SOLI. Dodatkowo obok Piramidy znajduje się przypomnienie o WODZIE, którą należy pić co najmniej 1,5 litra dziennie. Wykreślone zostały SŁODYCZE, CUKIER oraz SÓL. woda

5 AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Codzienny ruch korzystnie wpływa na kondycję fizyczną, sprawność umysłową oraz prawidłową sylwetkę. Zaleca się co najmniej 60 minut codziennej aktywności fizycznej. Ruch bezsprzecznie przyczynia się do poprawy samopoczucia. podczas aktywności fizycznej wydzielają się hormony szczęścia. Ćwicząc wyrabiasz sobie poczucie mistrzostwa i zyskujesz nowe, pomocne w życiu umiejętności. Po ćwiczeniach fizycznych znika uczucie znużenia czy zmęczenia, przestajemy być ospali, mamy więcej energii. Kiedy systematycznie ćwiczymy, poprawia się nasz nastrój.

6 WARZYWA I OWOCE Każdy posiłek powinien zawierać różnorodne warzywa lub owoce. Należy je spożywać kilka razy dziennie, w ramach głównych posiłków oraz pojadania, czyli co najmniej 5 porcji dziennie. Wzbogać dietę w owoce, zarówno świeże, jak i mrożone lub suszone oraz w mniejszej ilości soki.

7 PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty zbożowe są głównym źródłem energii dla organizmu, zawierają składniki mineralne oraz witaminy, są bogate w błonnik regulujący pracę jelit. Z tej grupy należy wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału, które są bogatsze w składniki odżywcze. Prawidłowy codzienny jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych.

8 MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. Uczniowie powinni spożywać przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produkty mleczne takie jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

9 PRODUKTY BIAŁKOWE Produkty mięsne, ryby, jaja są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Nasiona roślin strączkowych i orzechy są bogate w wartościowe białka i wiele cennych składników mineralnych i witamin - są włączone do grupy produktów mięsnych. Jedz 2 porcje produktów tej grupy dziennie. Z produktów mięsnych wybieraj gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina).

10 TŁUSZCZE Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw.
Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych. Ogranicz wyroby cukiernicze, margaryny, fast-food.

11 Podsumowanie Często jedz posiłki.
Podstawą są trzy ciepłe dania: śniadanie, obiad, kolacja. Najlepiej jest, jeśli jada się posiłków w ciągu dnia o stałych porach - umożliwia to równomierne rozłożenie energii oraz właściwe zaopatrzenie organizmu w potrzebne składniki odżywcze. Do picia podawaj wodę, potrzebuje jej cały organizm, a szczególnie mózg, który - odwodniony - nie będzie działał prawidłowo. Unikaj słodkich przekąsek i napojów. Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej.

12 Żywność ekologiczna  ''Produkować, nie niszcząc ziemi - żywić, nie szkodząc społeczeństwu'' to podstawowe cele producentów żywności ekologicznej. Żywność ekologiczna jest to żywność pochodząca z rolnictwa ekologicznego, czyli produkowana w gospodarstwach ekologicznych, które posiadają certyfikat. Jest wytwarzana według zasad rolnictwa ekologicznego i podlega kontroli na każdym etapie produkcji, przechowywania, przetwarzania i zbytu.

13 Cechy żywności ekologicznej:
pełnowartościowa - posiada zbilansowaną zawartość składników pokarmowych, dzięki zachowaniu naturalnej wartości odżywczej surowców oraz niestosowaniu substancji i technik, które powodują utratę tych właściwości w trakcie przetwarzania; z reguły odznacza się również wyższą wartością odżywczą w porównaniu z żywnością z produkcji konwencjonalnej; mało przetworzona - tylko w niezbędnym stopniu, głównie przy zastosowaniu metod biologicznych, mechanicznych i fizycznych; nie zawiera konserwantów, szkodliwych dla zdrowia dodatków chemicznych oraz innych substancji pomocniczych wykorzystywanych w przetwórstwie, które pełnią funkcje głównie technologiczne , m.in. wpływają na smak, zapach, konsystencję, kwasowość, lepkość, gęstość i inne cechy; pozbawiona zanieczyszczeń chemicznych, które stanowią pozostałości nawozów sztucznych, pestycydów, hormonów czy antybiotyków; nie jest modyfikowana genetycznie - nie zawiera składników wyprodukowanych z ich udziałem. charakteryzuje się z reguły wyższymi walorami smakowymi w porównaniu z żywnością z produkcji konwencjonalnej.

14 Dlaczego żywność ekologiczna?
Żywność ta może przyczynić się do poprawy zdrowia dzięki wartościom odżywczym i właściwościom antyoksydacyjnym występujących w niej związków biologicznie czynnych.

15 Mapa gospodarstw ekologicznych w powiecie trzebnickim
Gmina Trzebnica Biedaszków Mały, Droszów, Kuźniczysko, Trzebnica Gmina Oborniki Śląskie Jary, Lubnów, Osolin Gmina Prusice Świerzów, Wilkowa Gmina Wisznia Mała Strzeszów, Wisznia Mała Gmina Zawonia Budczyce, Ludgierzowice Niedary Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

16 Zapraszamy na Festyn Zdrowia,
który odbędzie się 10 czerwca 2017 roku W programie : degustacja potraw z produktów ekologicznych i regionalnych; gry i zabawy ruchowe; pokaz filmów edukacyjnych z serii ,,Śmietnik w mojej głowie‘’. Organizatorzy Dyrektor Szkoły Podstawowej nr Zespół Tropicielki Zdrowia


Pobierz ppt "Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen"

Podobne prezentacje


Reklamy Google