Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Desery krajów Erasmus+

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Desery krajów Erasmus+"— Zapis prezentacji:

1 Desery krajów Erasmus+
Zapowiada się słodka prezentacja 

2 Spis treści Desery chorwackie : Owocowe Tiramisu
Fritule, frita, czyli chorwackie mini pączki Desery hiszpańskie : La Mućka Figi w szkarłacie Desery litewskie : Piernik litewski z bakaliami Ciasto marchewkowe

3 Desery polskie : Ciasto z rabarbarem Babka wielkanocna Desery portugalskie : Letni deser z porzeczkami i malinami Ananas – czyli grillowany owoc Desery tureckie : Kruche ciasteczka z owocami Pieczona chałwa z nutką pomarańczy Desery włoskie : Panna cotta Tiramisu

4 Desery chorwackie

5 Owocowe Tiramisu Składniki : 220 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 4 łyżki likieru gruszkowego (lub innego owocowego, w oryginalnym przepisie likier Marsala, a u mnie chorwacki Kruškovac) 500 g malin (u mnie mrożone) 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy pół opakowania podłużnych biszkoptów 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki cukru

6 Sposób przyrządzenia Maliny zasypać cukrem, wrzucić do rondelka i zagotować. Świeże podgrzewać trochę dłużej do momentu aż puszczą soki. Dolać sok pomarańczowy, zamieszać i odstawić do wystygnięcia. Do serka mascarpone dodać 2 łyżki likieru i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Część ubitej śmietany wymieszać z serkiem, następnie dodać resztę i połączyć. Przygotować naczynie na deser. Dno pokryć mieszanką malinową, wyłożyć biszkopty, znów polać malinami i przykryć przygotowaną śmietaną. Układać kilka warstw. Nie należy oszczędzać na miksturze malinowej ze względu na biszkopty, które powinny nią dobrze nasiąknąć. Wstawić do schłodzenia i gotowe!

7 Gotowe 

8 Fritule, frita, czyli chorwackie mini pączki
Składniki : 1 kg mąki 4 żółtka jaj 0,5 litra mleka 125 ml rumu 2 torebki cukru waniliowego + 4 łyżki cukru 6 dag drożdży sól skórka z cytryny 1 szklanka rodzynek cukier puder lub rozpuszczona czekolada

9 Sposób przyrządzenia Należy namoczyć rodzynki w rumie na kilka godzin. Drożdże rozprowadzić w szklance ciepłego mleka z łyżką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli. Poczekać aż zaczną rosnąć. Do miski przesiać mąkę. Dodać wszystkie składniki, a na koniec wlać resztę ciepłego mleka i mleko z drożdżami. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dosyć zbite. Olej rozgrzać na głębokiej patelni i wykładać na niego fritule. Formować je dwiema łyżkami lub rękami. Nie trzeba podsypywać mąką, ponieważ ciasto nie klei się do rąk. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby wchłonął tłuszcz. Posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

10 Gotowe 

11 Desery hiszpańskie

12 La Mućka Składniki : 2 czerwone galaretki 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150g krówek mlecznych 2 łyżki mleka 1 łyżka masła 5 szklanki śmietanki kremówki 30 % cukier na karmel do dekoracji

13 Sposób przyrządzenia Rozpuścić galaretkę w połowie porcji przewidzianej na opakowaniu, zostawić do ostygnięcia. Zrobić budyń zostawić do ostygnięcia. Zimną galaretkę miksować i powoli małym strumykiem wlewać mleko skondensowane. Tak przygotowaną piankę rozlać do 6 pucharków i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Do małego garnka wlać 2 łyżki mleka, 1 łyżkę masła i krówki, wcześniej najlepiej je połamać. Rozpuścić krówki na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Później gdy troszkę przestygną dodać je do budyniu i zmiksować. Ubić 0.5 szklanki zimnej śmietanki na sztywno, dodać do budyniu i wszystko razem zmiksować. Wylać na zastygniętą piankę. Poczekać, aż zastygnie i udekorować według uznania. Jeść najlepiej na zimno.

14 Gotowe 

15 Figi w szkarłacie składniki : 8 dojrzałych fig 100 ml czerwonego słodkiego wina (np. Malagi) 10 dag powideł śliwkowych 4 łyżki cukru

16 Sposób przyrządzenia Figi umyj i osusz, 6 przekrój na ćwiartki, nie przecinając do końca. Dwie figi przetnij na połówki. Owoce zalej winem, dodaj cukier, gotuj 5 minut. Figi pokrojone na ćwiartki wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Wino z pozostałymi figami ostudź, zmiksuj z powidłami i ponownie podgrzej. Na talerzyku ułóż figi wyjęte z wina, polej je ciepłym sosem. Możesz podawać z lodami lub posypać bakaliami. Uwaga: szkarłatne figi znakomicie komponują się także z niebieskim serem pleśniowym lub serem kozim.

17 Gotowe 

18 Desery litewskie

19 Piernik litewski z bakaliami
Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru/maślanki (szklanka) w temp. pokojowej 3 jajka 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody 200 g mieszanych bakalii

20 Sposób przyrządzenia Masło z miodem przełożyć do rondelka i LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dalej cały czas miksując, na wolnych obrotach, po trochu dolewać przestudzony miód z masłem. Następnie na przemian dodawać-do wyczerpania- po trochu przesianej mąki i po trochu maślanki/kefiru. Dodać bakalie i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Ciasta z dodatkiem sody należy od razu po zrobieniu wstawiać do piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą.

21 Gotowe 

22 Ciasto marchewkowe Składniki : 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 1 łyżka cukru wanilinowego 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich pół łyżeczki soli Polewa: 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette) 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru) 2 łyżki masła

23 Sposób przyrządzenia Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą. ( przepis na polewę w slajdzie poprzednim)

24 Gotowe 

25 Desery polskie

26 Ciasto z rabarbarem Składniki: około pół kg rabarbaru kostka masła szklanka cukru 3 jaja cukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania

27 Sposób przyrządzenia Rabarbar umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić w kawałki. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jaju. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto można albo od razu wymieszać z kawałkami rabarbaru albo najpierw wylać Ciasto do formy, a potem układać rabarbar (na przykład dookoła). Ciasto z rabarbarem piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

28 Gotowe 

29 Babka wielkanocna Składniki: Na ciasto : 3,5 szklanki mąki 5 dag drożdży świeżych pół szklanki cukru 6 żółtek plus jedno jajko szklanka ciepłego mleka skórka otarta z 2 cytryn pół kostki rozpuszczonego masła pół szklanki rodzynek pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Na lukier: 1/4 szklanki soku pomarańczowego 40 dag cukru pudru

30 Sposób przyrządzania Drożdże wymieszaj z połową szklanki mleka, odstaw na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem na gładki krem. Do przesianej mąki dodaj masę jajeczną, drożdże, mleko i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Następnie, podnosząc ciasto od spodu miski, wlej masło. Wyrabiaj, aż masa wchłonie tłuszcz. Dodaj opłukane rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrób. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto potroi swoją objętość. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut. Potem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. Piecz 40 minut. Z cukru pudru i soku pomarańczowego utrzyj lukier. Polej nim ostudzoną babkę.

31 Gotowe 

32 Desery portugalskie

33 Letni deser z porzeczkami i malinami
Składniki : 2 galaretki pomarańczowe 2 serki homogenizowane z kawałkami czekolady po 150g /Danio/ po 1 szklance jagód i malin, 2 kiwi 1/2l śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny

34 Sposób przyrządzenia Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i rozlać do pucharków. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i pozostawić na ok.20 minut. Serki przełożyć do miseczki , zmiksować, wlać żelatynę , energicznie zamieszać i nałożyć w równych ilościach na stężała galaretka. Jeśli żelatyna będzie za sztywna, trzeba ją bardzo delikatnie podgrzać, aby nabrała płynnej konsystencji. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować. Nałożyć na zatężały serek. Deser udekorować jagódkami, malinkami i cząstkami kiwi.

35 Gotowe 

36 Ananas – czyli grillowany owoc
Składniki : owoc ananasa 4 łyżeczki wiórków kokosowych

37 Sposób przyrządzenia Ananasa kroję na ćwiartki - staram się aby liście były na każdej ćwiartce. Liście zawijam w folię aluminiową - aby się nie spaliły i efektywniej wyglądały. Z każdej części ścinam środkową (trzonową) część ananasa i końcówkę. Na dobrze rozgrzanym grillu zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na boczki i grilluję je krótko "na kolor" Cukry zawarte w soku dość szybko się karmelizują. Gdy boczki gotowe wracam na stronę łupinki i posypuję każdy z kawałków wiórkami kokosowymi i grilluję jeszcze 3-4 minuty. Gotowego ananasa zręcznie (filetuję) odcinam od skórki i dzielę w kawałki wbijając do każdego wykałaczkę.

38 Gotowe 

39 Desery tureckie

40 Kruche ciasteczka z owocami
Składniki : 3 szklanki mąki kostka masła ( w temperaturze pokojowej) łyżka jogurtu łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru pudru otarta skórka z cytryny (opcjonalnie) dowolne owoce u mnie śliwki cukier puder do posypania

41 Sposób przyrządzenia Masło, jogurt, skórkę z cytryny i cukier puder wkładamy do miski i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Owoce myjemy i dzielimy na części. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na części wielkości mandarynki, każdą część wałkujemy na placek grubości 5mm, na placek kładziemy owoc i zwijamy w szerokość. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasteczka się lekko zarumienią. Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

42 Gotowe 

43 Pieczona chałwa z nutką pomarańczy
Składniki : 150g chałwy sezamowej bez dodatków duża pomarańcza szczypta cynamonu

44 Sposób przyrządzania Pomarańczę dokładnie myjemy, parzymy i ścierany górną warstwę skórki, bez białej części. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy chałwę. Wszystko rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do małych kokilek, u mnie 3 sztuki, posypujemy cynamonem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałwę podajemy lekko ciepłą lub zupełnie zimną.

45 Gotowe 

46 Desery włoskie

47 Panna cotta Składniki : 250 ml śmietanki kremówki (czyli duża szklanka); 250 ml mleka 3,2%; g cukru pudru czyli prawie szklanka; 4 łyżeczki żelatyny; laska wanilii (starajcie się nie zastępować jej cukrem waniliowym – podczas chłodzenia ziarenka wanilii opadają na dno naczynia, dzięki czemu po wyjęciu deseru na jego powierzchni tworzą się prześliczne, waniliowe wzory).

48 Sposób przyrządzania Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody (pół filiżanki). Zagotuj mleko z cukrem, zdejmij z ognia, a następnie wlej rozpuszczoną żelatynę. W rondelku podgrzej (na niedużym ogniu) śmietanę z laską wanilii (wcześniej przekrój ją wzdłuż i nożem wyjmij ziarenka waniliowe – do śmietanki wrzuć i ziarenka, i waniliową laskę) Gdy śmietanka zacznie mrugać, wlej ją do mleka i ubijaj całość trzepaczką lub mikserem (nie trzeba tworzyć piany). Wcześniej wyjmij z rondla laskę wanilii. Tak przygotowany płyn przelej do niedużych, ładnych foremek (mogą być filiżanki. Grunt, żeby naczynie rozszerzało się ku brzegom – ułatwi to wyjęcie deseru).Naczynia mogą być zwilżone wewnątrz zimną wodą – po schłodzeniu woda najszybciej zacznie się rozpuszczać, co ułatwi wyjęcie panna cotty z naczynia.

49 Wstawiamy deser do lodówki
Wstawiamy deser do lodówki. Na wszelki wypadek zakryj go folią spożywczą, aby panna cotta nie naciągnęła obcych zapachów z lodówki. Odczekaj 6-8 godzin. Deser powinien solidnie stężeć. Czasami dzieje się to szybciej, czasem trzeba trochę dłużej czekać. Aby wyjąć panna cottę z formy, na chwilę wstawiamy foremki do gorącej wody. Dosłownie na 30 sekund. Wycieramy boki foremek i wykładamy deser (odwracamy naczynie do góry nogami) najlepiej od razu na talerzyk. Panna cottę podaje się tradycyjnie ze świeżymi truskawkami, a na wierzch kładzie listek melisy cytrynowej lub mięty. Jeśli nie masz truskawek, użyj bądź sosu truskawkowego ze sklepu bądź konfitur truskawkowych lub jeżynowych. Można też ewentualnie zrobić sos waniliowy.

50 Gotowe 

51 Tiramisu Składniki : 4 żółtka 4 łyżki cukru 500 g serka mascarpone skórka starta z 1 cytryny 400 ml zimnego espresso 40 ml brandy 150 g g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao

52 Sposób przyrządzania Żółtka ubić z cukrem aż będą pieniste. Dodać mascarpone i skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie łyżką całość. Przygotować płaskie, szklane naczynie. W miseczce wymieszać espresso z brandy. Zanurzać w tym szybko połowę biszkoptów i układać na dnie naczynia. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone. Powtórzyć procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykryć warstwą mascarpone zużywając resztę masy. Przykryć i odstawić na co najmniej 5 godzin w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

53 Gotowe 

54 Źródła Używałam : Google Grafika ( do kopiowania zdjęć flag)
Przepisy miałam z książek kucharskich , własnego doświadczenia czy pomocy rodziców i dziadka oraz babci.

55 Dziękuję za obejrzenie prezentacji 
Julia Faliszek klasa VIa


Pobierz ppt "Desery krajów Erasmus+"

Podobne prezentacje


Reklamy Google