Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
AUTOR: KAMILA JAROSZ
2
JABŁKO Najcenniejsze w jabłku jest to, że zawiera ponad dwadzieścia różnego rodzaju składników mineralnych i witamin takich, jak: witamina C - która wspiera system odpornościowy, witamina A, magnez skutecznie wzmacniający układ nerwowy, potas obniżający ciśnienie, wapń i krzem, które korzystnie wpływają na włosy i paznokcie. Ale niewątpliwie największym dobrodziejstwem dla organizmu jest błonnik w postaci pektyn. Mówiąc obrazowo, działają one jak miotła i wymiatają toksyny z naszego układu pokarmowego, regulują florę bakteryjną, neutralizują substancje toksyczne, pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu.
3
GRUSZKA W porównaniu z innymi owocami gruszki zawierają małe ilości witamin oraz składników mineralnych. Dwa razy więcej witaminy C lub witamin z grupy B mają jabłka. Warto jednak pamiętać, że w gruszkach znajdziemy jod! Mają też dużo błonnika i prostych węglowodanów.
4
WIŚNIE Ponadto są źródłem witaminy C i karotenu. Mówi się czerwony jak wiśnia, a powinno się rzec zdrowy jak wiśnia. Owoce te są bowiem dobrym źródłem potasu, wapnia i magnezu - pierwiastki te wzmacniają pracę mięśnia sercowego. W wiśniach możemy znaleźć witaminy z grupy B, co wpływa na zachowanie równowagi w procesach metabolicznych i pracy układu nerwowego.
5
TRUSKAWKA Mają szczególnie dużo witaminy C.
Ponadto zawierają witaminy z grupy B i karoten. Bogactwo składników mineralnych - zwłaszcza potasu, wapnia i magnezu - działa odkwaszająco. Truskawki regulują pracę wątroby i wydzielanie żółci, a zawartość żelaza sprawia, że truskawki mają działanie krwiotwórcze i wzmacniające.
6
MALINY Są źródłem witamin C, K, B1 i B2, PP, karotenu, błonnika, związków mineralnych. Im więcej witaminy C, tym aromatyczniejsze owoce. Maliny mają też właściwości lecznicze, zarówno owoce jak i liście, stosowane są jako środek na przeziębienie.
7
WINOGRON Zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń - podstawowy budulec kości i zębów - oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również m.in. w potas, magnez, cynk, miedź, bor.
8
ŚLIWKI Zawierają dużo pektyn, kwasy organiczne, flawonoidy, witaminę A i E, trochę C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Substancje zawarte w śliwkach neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zapobiegają więc np. miażdżycy czy chorobom serca. Polecane są osobom cierpiącym na zaparcia.
9
PORZECZKI Mają dużo flawonoidów, pektyn oraz witaminy C. Czarne zawierają jej trzy razy więcej niż czerwone - wystarczy pół szklanki owoców, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. W skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli będącej przyczyną dolegliwości jelitowych. Te same związki mają również właściwości przeciwzapalne, dlatego herbata z dodatkiem soku z czarnych porzeczek pomaga np. w infekcjach gardła.
10
AGREST Zawiera dużo witaminy C i pektyn, trochę potasu, fosforu, sodu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Zwiększając wytwarzanie żółci, poprawia trawienie. Działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza metabolizm, a dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.