Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMaksymilian Wróblewski Został zmieniony 8 lat temu
1
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
CUKRY Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
2
Czym są węglowodany? Związki wielofunkcyjne
o dwóch grupach funkcyjnych aldehydowej lub ketonowej licznych grupach hydroksylowych
3
Podział węglowodanów wzór ogólny: Cn(H2O)n aldozy ketozy
5
CUKRY PROSTE Zawierają dwie grupy funkcyjne:
karbonylową (aldehydową lub ketonową) grupy hydroksylowe (zazwyczaj jest ich kilka) Wyróżniamy: Triozy Tetrozy Pentozy Heksozy
6
TRIOZY ALDOTRIOZA KETOTRIOZA D-ALDEHYD GLICERYNOWY DIHYDROKSYACETON
7
TETROZY KETOTETROZA ALDOTETROZA D-ERYTRULOZA D-TREOZA
8
PENTOZY D-RYBOZA D-ARABIONZA D-RYBULOZA
9
HEKSOZY D-GLUKOZA D-FRUKTOZA D-ALLOZA
10
GLUKOZA Słodka, krystaliczna i bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie
D-GLUKOZA Słodka, krystaliczna i bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie - Ulega fermentacji alkoholowej: - Jest silnym utleniaczem Tworzy estry (np. z H3PO4)
11
FRUKTOZA substancja bezbarwna bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie
α-D-FRUKTOZA substancja bezbarwna bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie - słodsza od glukozy
12
Glukoza i Fruktoza - ten sam wzór sumaryczny - inne wzory strukturalne
13
Właściwości cukrów prostych
Ciała stałe Barwa biała Dobrze rozpuszczalne w wodzie Posiadają właściwości redukcyjne Ulegają reakcjom, np. uwodornienia, estryfikacji pierścienie piranozowe
14
Wiązania glikozydowe konieczna obecność grupy – OH
(tzw. grupy anomerycznej) oraz dowolnej grupy – OH innej cząsteczki cukru.
15
DWUCUKRY Najważniejsze disacharydy: maltoza celuloza laktoza sacharoza
16
WŁAŚCIWOŚCI DWUCUKRÓW
Stałe, krystaliczne, słodkie, dobrze rozpuszczalne w wodzie W środowisku kwaśnym, lub obecności enzymów ulegają hydrolizie:
17
MALTOZA Biały proszek Rozpuszczalna w wodzie Stanowi środek słodzący
Reaguje z wodą (hydroliza) występowanie: ziarna jęczmienia
18
SACHAROZA -Substancja stała -Krystaliczna
ulega hydrolizie ! -Substancja stała -Krystaliczna -Dobrze rozpuszczalna w wodzie burak cukrowy trzcina cukrowa
19
POLISACHARYDY - WIELOCUKRY
zbudowane z monosacharydów połączone wiązaniami glikozydowymi tworzą łańcuchy proste lub rozgałęzione
20
DO WIELOCUKRÓW NALEŻĄ:
- skrobia roślinna - celuloza - glikogen - dekstryna - inulina - hemiceluloza - pektyna - i inne
21
Skrobia – główny przedstawiciel
-złożony węglowodan -utworzona z monomerów glukozy fragment cząsteczki skrobi
22
Próba jodoskrobiowa Do żywności dodajemy kilka kropel
jodyny lub płynu Lugola
23
CELULOZA inaczej błonnik buduje rośliny otrzymywana z drewna len
bawełna papier
24
GLIKOGEN substancja zapasowa magazynowana w: wątrobie i mięśniach
25
BIBLIOGRAFIA http://sacharydy.republika.pl/
S. Hejwowska, R. Marcinkowski – „Chemia 2” zakres podstawowy, podręcznik. Wyd. Operon, Gdynia 2008 J. Wertheim, C. Oxlade – „Ilustrowana Encyklopedia Szkolna”, wydanie poprawione, ISBN J. M. Berg, J. L. Tymoczko: ,,Biochemia”. Warszawa: Wydawnictwo naukowe PWN, 2005. Google Grafika
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.