Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWładysława Żurawska Został zmieniony 8 lat temu
1
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
BIAŁKA i AMINOKWASY Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
2
AMINOKWASY Organiczne związki chemiczne zawierające zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH
4
STRUKTURY AMINOKWASÓW
Ze względu na to, że aminokwasy zawierają w cząsteczce zarówno grupę kwasową jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas – zasada.
5
WŁAŚCIWOŚCI AMINOKWASÓW
Właściwości kwasowo-zasadowe: aminokwasy są związkami amfoterycznymi, co oznacza, że mogą reagować jak kwasy lub zasady, w zależności od środowiska reakcji.
6
WŁAŚCIWOŚCI AMINOKWASÓW
Rozpuszczalność i temperatura topnienia -większość aminokwasów białkowych jest rozpuszczalna w wodzie, prawie wszystkie, są trudno lub w ogóle nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych. -wykazują wysokie temperatury topnienia, które wynikają z ich budowy.( oC)
7
PODZIAŁ AMINOKWASÓW Aminokwasy alifatyczne
Aminokwasy zawierające grupę hydroksylową Aminokwasy siarkowe Aminokwasy aromatyczne Aminokwasy amidowe Aminokwasy kwasowe Aminokwasy zasadowe dalej
8
AMINOKWASY ALIFATYCZNE
powrót
9
AMINOKWASY ZAWIERAJĄCE GRUPĘ HYDROKSYLOWĄ
powrót
10
AMINOKWASY SIARKOWE powrót
11
AMINOKWASY AROMATYCZNE
powrót
12
AMINOKWASY AMIDOWE powrót
13
AMINOKWASY KWASOWE powrót
14
AMINOKWASY ZASADOWE powrót
15
AMINOKWASY BIAŁKOWE Aminokwasy są podstawowymi elementami budowy białek. Wszystkie aminokwasy białkowe należą do grupy α – aminokwasów
16
WŁAŚCIWOŚCI FIZJOLOGICZNE AMINOKWASÓW BIAŁKOWYCH
Zapach i smak Właściwości toksyczne dalej
17
ZAPACH I SMAK -aminokwasy pierwszorzędowe -większość bezwonna -słodki lub gorzki smak powrót
18
AMINOKWASY TOKSYCZNE LEUCYNA
Nadmiar leucyny w organizmie z równoczesnym niedomiarem tryptofanu wywołuje pelagrę zwaną również rumieniem lombardzkim.
19
AMINOKWASY TOKSYCZNE Fenyloalanina
Jego nadmiar powoduje wystąpienie objawów podobnych do fenyloketonurii.
20
AMINOKWASY TOKSYCZNE Aspartam (C14H18O5N2 )
należy do grupy tzw. substancji intensywnie słodzących, są to związki, które wykazują dużą siłę słodzącą w porównaniu do sacharozy.
21
AMINOKWASY TOKSYCZNE
22
AMINOKWASY TOKSYCZNE Tryptofan Cysteina Metionina
Ogólne badania wykazały że najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu są aminokwasy pochodzące z grupy hydrofobowych, natomiast te które są polarne oraz dobrze rozpuszczalne w wodzie, zwykle są nieszkodliwe. powrót
23
AMINOKWASY EGZOGENNE Walina leucyna izoleucyna treonina
metionina + cysteina fenyloalanina + tyrozyna tryptofan lizyna
24
AMINOKWASY ENDOGENNE alanina arginina glicyna histydyna
kwas asparaginowy kwas glutaminowy prolina seryna
25
BIAŁKA Białka, wielkocząsteczkowe (masa cząsteczkowa od ok do kilku mln) biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym, występujące we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych.
26
Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała.
27
FUNKCJE BIAŁEK są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy
zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników są źródłem energii są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych, biorą udział w odtruwaniu organizmu.
28
PODZIAŁ BIAŁEK BIAŁKA PROSTE BIAŁKA ZŁOŻONE Albuminy Globuliny
Gluteliny Prolaminy Skleroproteiny Histony Protaminy Chromoproteidy Fosfoproteidy Nukleoproteidy Lipoproteidy Glikoproteidy Metaloproteidy
29
PRÓBA KSANTOPROTEINOWA
Reakcja charakterystyczna białek zawierających aminokwasy z pierścieniami aromatycznymi ze stężonym kwasem azotowym (V). W wyniku znitrowania aromatycznych ugrupowań powstaje trwałe, żółte zabarwienie.
30
BIBLIOGRAFIA Chemia Podręcznik zakres podstawowy i rozszerzony Operon
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.