Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałStanisław Cieślik Został zmieniony 8 lat temu
1
Zdrowo żyjmy! Aby zdrowo i długo żyć należy przestrzegać kilku prostych zasad
2
1. Zachowajmy odpowiednie proporcje w jedzeniu zgodnie z piramidą żywieniową
3
Zgodnie z nią należy zażywać jak najwięcej ruchu. Ćwiczyć należy systematycznie, a najlepiej codziennie. Ruch wspomaga właściwe trawienie i spalanie nadmiaru kalorii, które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Warzywa i owoce powinny stanowić około 50% spożywanych pokarmów w ciągu dnia. Powinniśmy jeść produkty z pełnego przemiału, czyli np. chleb razowy, a unikać kajzerek. Bardzo zdrowe są oleje roślinne np. oliwa z oliwek. Owoce i nasiona roślin strączkowych są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Walorem odżywczym nasion roślin strączkowych jest wysoka zawartość białek, wynosząca od 20 do 42%. W naszym jadłospisie powinny znaleźć się 1 lub 2 porcje jajek, ryb morskich i drobiu. Słodycze oraz fast-foody tylko od święta.
4
2. Dbajmy by to, co przygotowujemy było nie tylko smaczne, ale i miłe dla oka. Podobno jemy też oczami Owszem, jemy nie tylko ustami, ale również oczami i nosem. Spróbujmy posiłki przygotować w taki sposób, aby były atrakcyjne wizualnie – np. pomidory ułóżmy na brzegu talerza, posypmy posiekaną bazylią i obłóżmy plasterki mozarelli, w środek możemy włożyć samodzielnie przygotowane bułeczki, które posmarujemy również domowej roboty przez nas przygotowanym masełkiem czosnkowym. Wygląda efektownie, a jak smakuje…
5
3.Jedzmy regularnie Starajmy się jadać posiłki o stałych porach. Dzięki temu unikniemy odkładaniu się tzw. „tłuszczyku”. Jeśli będziemy spożywać posiłki o różnych porach – to organizm będzie rozregulowany i nie będzie pamiętał kiedy jest pora posiłku. Gdy jesteśmy głodni, nasz organizm zaczyna magazynować przyjmowany posiłek w postaci tłuszczyku, w efekcie czego tyjemy. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie, lecz wskazane są 4-5 posiłków, opartych o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Organizm funkcjonuje najlepiej, gdy "otrzymuje" średnio energetycze posiłki. Nie należy najadać się do syta, a tylko zaspakajać głód. Jedzmy zgodnie z zasadą: „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.”
6
4. Dokładnie gryźmy i przeżuwajmy spożywany pokarm. Pierwsze trawienie odbywa się w jamie ustnej. Dokładne gryzienie i przeżuwanie i wymieszanie ze śliną spożywanego pokarmu umożliwia w dalszej kolejności sokom żołądkowym dokładniejsze i szybsze trawienie, przez co pokarm "wpadający" do żołądka szybciej "wypada" z żołądka. Informacja z żołądka o sytości do mózgu dociera po około 15 minutach. Strach pomyśleć co możemy w tym czasie zjeść.
7
5. Pijmy dużo płynów Każdy o tym wie, że powinniśmy pić dużo płynów. Po co pić popularne gazowane napoje, które w litrze mają niewyobrażalną ilość cukru? W jednej szklance coli jest 8 łyżeczek cukru, których nie wypilibyśmy bez dodanego przez producenta kwasu fosforowego. Poza tym pomyślmy: skoro coca-cola ma również zastosowanie, jako odrdzewiacz, to co on robi z naszym żołądkiem? Najlepsza do picia jest woda, gdyż nie zawiera żadnych dodatków. Jeśli nie lubimy pić samej wody, dodajmy do niej cytrynę i świeżą miętę – otrzymamy niezwykle orzeźwiający napój.
8
6. Używajmy ziół i przypraw, a ograniczmy sól Bazylia, tymianek, mięta, rozmaryn, oregano i wiele innych ziół nadaje potrawom inny smak i aromat. Eksperymentujmy. Sprawdźmy, który smak nam odpowiada. Po co solić wszystko, co jemy? Sól w nadmiernej ilości tylko szkodzi, a znajdziemy ją w praktycznie każdym posiłku.
9
7. Nie objadajmy się słodyczami Nasze ulubione słodycze są naszą pokusą, której często ulegamy. Sięgamy po nie, kiedy szybko potrzebujemy dawki cukru, kiedy jesteśmy zestresowani, mamy problemy. Zamiast tego możemy korzystać z dobrodziejstw lata i zamiast kolejnego batonika zjeść truskawki bądź banana. Pomarańcze, gruszki czy brzoskwinie również są słodkie, a w dodatku zawierają wiele witamin. Zastąpmy słodycze zdrowymi słodyczami (zamiennikami) i owocami, a wyjdzie nam to na zdrowie.
10
8. Systematycznie kontrolujmy wagę ciała. Najprostszym i najszybszym sposobem na sprawdzenie czy nasza waga jest odpowiednia jest użycie wskaźnika BMI. BMI (ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc wagę ciała (podaną w kilogramach) przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). Wskaźnik BMI został opracowany na podstawie danych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia
11
Nie istnieje taka ilość ruchu, która będzie w stanie zneutralizować szkodliwy wpływ złego odżywiania na nasze zdrowie. Zwracajmy zatem uwagę co i jak jemy. Pamiętajmy, że czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci Prezentacja wykonana przez Agatę Korotusz
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.