Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJacek Jóźwiak Został zmieniony 8 lat temu
1
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna
2
JAK DO NAS TRAFIĆ? Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska 137 tel. 655 – 10 – 40, fax 655 – 10 – 40 w. 34 www.spozywcza.lodz.pl (e-mail) sekretariat@spozywcza.lodz.plsekretariat@spozywcza.lodz.pl Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
3
JAK DO NAS TRAFIĆ? Bezpośredni dojazd do szkoły: tramwajem linii 3 autobusami linii 57, 65, 81, 87 Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
4
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIKUM 4-letnie, kształcące w zawodzie - technik technologii żywności ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA, 3-letnia, kształcąca w zawodach: - cukiernik - piekarz - wędliniarz - operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
5
DNI OTWARTE SZKOŁY 26 MARCA 2015r., czwartek godz. 11-16 Święto Mazurka 11 KWIETNIA 2015 r., sobota godz. 10-13 ZAPRASZAMY! Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
6
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Przebieg nauki Przedmioty objęte rozszerzonym programem nauczania: j. obcy lub matematyka biologia lub chemia Uczniowie w klasie III przystępują do potwierdzenia jednej z kwalifikacji: Produkcja wyrobów cukierniczych Produkcja wyrobów piekarskich Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń Uczniowie w I semestrze klasy IV przystępują do potwierdzenia drugiej kwalifikacji: „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
7
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Przebieg nauki Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137 Nauka w technikum trwa 4 lata. Kształcenie zawodowe odbywa się systemem modułowym – połączenie teorii z praktyką, zajęcia odbywają się w grupach najwyżej 15- osobowych. W klasie III uczniowie odbywają praktyki zawodowe w wymiarze 280 godzin.
8
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Możliwość zatrudnienia zakłady przemysłu spożywczego, na stanowisku kierownika produkcji, technika, laboranta; zakłady prowadzące handel artykułami spożywczymi, przechowywanie i dystrybucję żywności absolwenci szkoły często zakładają własne firmy. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
9
Przebieg nauki Program nauczania obejmuje treści programowe: produkcja wyrobów ciastkarskich produkcja pieczywa cukierniczego produkcja wyrobów cukierniczych produkcja tortów CUKIERNIK Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację „Produkcja wyrobów cukierniczych” Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
10
CUKIERNIK Możliwość zatrudnienia: cukiernie ciastkarnie zakłady gastronomiczne inne zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
11
PIEKARZ Przebieg nauki PProgram nauczania obejmuje produkcję pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację „Produkcja wyrobów piekarskich” Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
12
PIEKARZ Możliwość zatrudnienia: piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe zakłady gastronomiczne punkty zbytu pieczywa Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
13
Przebieg nauki Program nauczania obejmuje treści programowe: przetwórstwo mięsa produkcja wędlin produkcja tłuszczów topionych produkcja wyrobów garmażeryjnych WĘDLINIARZ Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację „Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych” Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
14
WĘDLINIARZ Możliwość zatrudnienia: zakłady mięsne sklepy firmowe zakładów mięsnych zakłady garmażeryjne Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
15
OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Przebieg nauki Program nauczania obejmuje treści programowe w zakresie obsługi maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację „Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń„. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
16
OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Możliwość zatrudnienia: przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
17
Absolwenci ZSZ mogą kontynuować naukę w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych a po ukończeniu kursów kwalifikacyjnych przystąpić do potwierdzenia kwalifikacji „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych” i uzyskać tytuł technika. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
18
DNI OTWARTE SZKOŁY 26 MARCA 2015r., czwartek godz. 11-16 Święto Mazurka 11 KWIETNIA 2015 r., sobota godz. 10-13 ZAPRASZAMY! Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
19
INNOWACYJNA DZIAŁALNOŚĆ SZKOŁY Projekty w ramach POKL „Kapitał Ludzki”: 2009-2011 „Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza” 2012-2013 "Akademia młodego cukiernika" oraz "Akademia młodego piekarza„ 2013-2015 "Kształcenie zawodowe szansa na pewną pracę- program rozwojowy ZSP5, ZSP7 i ZSPS w Łodzi" 2014-2015 "Kompetencje kluczowe – szansą na lepszą przyszłość uczniów łódzkich techników" Efekty projektów (m.in.) Zajęcia pozalekcyjne zawodowe dla uczniów Zajęcia ze skuteczności osobistej i pomoc psychologa Szkolenia przez mistrzów cukierników Certyfikowanie umiejętności zawodowych Wyposażenie pracowni zawodowych oraz językowych Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
20
INNOWACYJNA DZIAŁALNOŚĆ SZKOŁY Projekt Beat Sugar w ramach programu Comenius wyjazdy do zaprzyjaźnionych szkół z Hiszpanii, Estonii, Belgii i Szwecji Program „Life skills for employability” rozwijanie umiejętności interpersonalnych i przedsiębiorczych u uczniów Wyjazdy absolwentów na staże do Francji Projekty, w ramach których powstały pracownie komputerowe w szkole Wzorcowy Szkolny Ośrodek Kariery Osiągnięcia w konkursach zawodowych laureaci i finaliści konkursów piekarskich i cukierniczych, udział w konkursie cukierniczym EXPO SWEET Liczne certyfikaty Szkoła Promująca Zdrowie, Lider Zarządzania Procesem Kształcenia Zawodowego, i inne Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
21
ZAPLECZE DYDAKTYCZNE Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
22
BOISKO „ORLIK” Na boisku „Orlik” w porze letniej odbywa się większość zajęć z wychowania fizycznego oraz liczne międzyszkolne zawody sportowe. Po południu boisko pozostaje do dyspozycji wszystkich chętnych. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
23
WSPIERANIE UCZNIÓW Pomoc psychologiczno-pedagogiczna Zajęcia wyrównawcze Konsultacje dla rodziców wszystkich nauczycieli szkoły Stypendia i pomoc materialna Działalność kół zainteresowań i organizacja wielu przedsięwzięć Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
24
OFERTA ZAJĘĆ POZALEKCYJNYCH zajęcia fakultatywne przygotowujące do egzaminu maturalnego z języka polskiego, matematyki, języka niemieckiego, języka angielskiego; zajęcia fakultatywne przygotowujące do egzaminu zawodowego dla klas kończących technikum i zasadniczej szkoły zawodowej; zajęcia w ramach projektów unijnych z zakresu umiejętności cukierniczych i piekarskich; zajęcia Szkolnego Koła Piekarzy i Cukierników; zajęcia w ramach działalności Szkolnego Ośrodka Kariery i inne w zależności od potrzeb i zainteresowań uczniów. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
25
ORGANIZACJE UCZNIOWSKIE Samorząd Uczniowski Teatrzyk szkolny „Rogalik” Szkolne Koło Plastyczno-Teatralne Szkolne Koło PCK Szkolny Klub Europejski Szkolne Koło Przyjaciół Książki Szkolne Koło Towarzystwa Przyjaciół Łodzi Szkolny Ośrodek Kariery Szkolne Koło Piekarzy i Cukierników Szkolne Koło BHP Szkolne Koło Sportowe Szkolne Koło Szachowe i Tenisa Stołowego Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
26
KONKURSY Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik Olimpiada Wiedzy o Produkcji Żywności Olimpiada Wiedzy Technicznej Konkurs Wiedzy o Biznesie i Regionie Łódzkim Turniej Jakości Konkurs Konsumencki Konkurs matematyczny Konkurs ortograficzny Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
27
DNI OTWARTE SZKOŁY 26 MARCA 2015r., czwartek godz. 11-16 Święto Mazurka 11 KWIETNIA 2015 r., sobota godz. 10-13 ZAPRASZAMY! Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
28
Współpraca ze środowiskiem lokalnym Organizacja praktyk uczniowskich Zakłady Przemysłu Spożywczego, Cechy Cukierników, Piekarzy i Przedsiębiorców, Supermarkety Działania marketingowe szkoły Gimnazja, Zakłady Przemysłu Spożywczego, Cechy Cukierników, Piekarzy i Przedsiębiorców, Organizacja egzaminów maturalnych i zawodowych Okręgowa Komisja Egzaminacyjna Wspomaganie uczniów w rozwoju zainteresowań i oddziaływania wychowawcze Poradnie psychologiczno – pedagogiczne, Policja i Straż Miejska, Instytut Europejski, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
29
Współpraca z zakładami Współpracujemy z Izbą Rzemieślniczą Cukierniami rzemieślniczymi Piekarniami rzemieślniczymi Zakładami Mięsnymi ZBYSZKO, PAMSO Hipermarketami Carrefour, Eleclerc Vandermootele Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
30
Działalność promocyjna szkoły Organizacja warsztatów dla gimnazjalistów, Udział w Targach Edukacyjnych, Udział w Mini – targach organizowanych przez gimnazja, Spotkania z rodzicami w gimnazjach, „Święto mazurka” połączone z „Dniem otwartym”. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
31
DNI OTWARTE SZKOŁY 26 MARCA 2015r., czwartek godz. 11-16 Święto Mazurka 11 KWIETNIA 2015 r., sobota godz. 10-13 ZAPRASZAMY! Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, ul. Franciszkańska 137
32
WYBÓR SPOŻYWCZAKA TO GWARANCJA PEWNEJ I ATRAKCYJNEJ PRACY!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.