Nasze doświadczenia Jakie ph ma słodkie mleko?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Advertisements

Budowa atomu Adsorpcyjne właściwości węgla
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Wyrób masła..
Koncentraty mleczne.
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Dlaczego śnieg jest biały???
Fotografia i komputer.
Mieszaniny substancji
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
DOŚWIADCZENIA Magda Woźnikowska Ewelina Drąg
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Biologia jako nauka eksperymentalna.
Czyli historia 2 blondynek z paczką zapałek 
Dlaczego śnieg jest biały?
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Jak kipi mleko ?.
Woda i roztwory wodne.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Autorzy:Ania Szczubełek Kasia Sul
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Budowa chemiczna kości
Otrzymywanie wodoru.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Repetytorium z chemii.
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Tabletki musujące ciepła woda elementy kotła parowego z rurkami.
Lekcja w laboratorium biologicznym
JABŁKO CYTRYNA MLEKO OCET.
Na zajęciach z matematyki umiejętnie rozwijamy swoje zdolności logicznego myślenia, argumentacji, jak również ćwiczymy sprawność stosowania poznanych.
Doświadczenie z atramentem
Klub Śniadaniowy klasa III. Największą radość sprawiały doświadczenia, poprzez które uczniowie mogli poznać między innymi: „zasadę bąbelkową” czy też.
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Doświadczenie 2 Doświadczenie 2 Badanie wpływu pH na zabarwienie lub zapach różnych substancji i roztworów (kilka przykładów) Projekt edukacyjny.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Mroczna Przyszłość Ziemi
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Poznajemy warunki życia w jeziorze.
Badanie przczyny ruchu kulki po okręgu
ŚLAD WODNY.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

Nasze doświadczenia Jakie ph ma słodkie mleko? Wynik badania ph około 6

Nasze doświadczenia. Jakie ph ma kwaśne mleko? Ph jest niższe około 5 .

Nasze doświadczenia. Czy mleko przewodzi prąd? Nie przewodzi prądu.

Nasze doświadczenia. Czy widać mleko pod mikroskopem? tak   W mikroskopie świetlnym są widoczne poruszające się kulki tłuszczu. Stanowią one charakterystyczny obraz mikroskopowy mleka.

Nasze doświadczenia. Etanol spowodował denaturacje mleka. Denaturat jest lżejszy od mleka. Etanol spowodował denaturacje mleka.

Nasze doświadczenia. Co zostanie po odparowania wody z mleka ? W trakcie gotowania mleko unosi się w górę probówki…

Nasze doświadczenia. Co się stanie jak będziemy długo gotować mleko? Wyparuje woda ,ścianki probówki pokrywa biała i tłusta substancja , która zbrązowieje.

Nasze doświadczenia. Co powoduje ocet dodany do mleka ? Powstały grudki-mleko uległo denaturacji , jak kwaśne mleko.