Witamina A!!! W owocach i warzywach

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Poznajemy składniki żywności !
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witamina C !!! W owocach i warzywach
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
mgr rekreacji ruchowej
dla chłopczyka i dziewczynki
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Białko.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Jedz żółte owoce i warzywa
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Zdrowe Odżywianie.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witam Państwa bardzo serdecznie.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Skutki niezdrowego odżywiania
Witamina C Co to jest?.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Owoce i warzywa w szkole
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, człowiek z pokarmu czerpie.
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Pielęgnacja włosów.
Witaminy. Opracowano na podstawie:
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
- CZYLI WŁAŚCIWA DIETA UCZNIA
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Witaminowe opowieści.
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Witamina A!!! W owocach i warzywach Przygotował: Adam Lach Witamina A!!! W owocach i warzywach

Temat prezentacji Zajmiemy się witaminą A, jej działaniem i występowaniem. Skoncentrujemy się głównie na występowaniu w warzywach i owocach. Na początek ogólna charakterystyka. Występowanie witaminy A w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Skutki niedoboru witaminy A Skutki nadmiaru witaminy A Zapotrzebowanie na wit. A dla określonych grup Witamina A w kuchni

co to jest Witamina A…? Odkryto ją w 1931 roku, a tuż po II wojnie światowej zaczęto wytwarzać przemysłowo, jednak skutki jej niedoborów znane były setki lat wcześniej. W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie znano kurzą ślepotę i leczono ją zalecając spożywanie surowej i gotowanej wątroby, a także tranu. Witamina A zapobiega kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, odpowiada za prawidłowe rozróżnianie kolorów. Witamina A zapewnia również prawidłowy wygląd skóry, utrzymuje we właściwej kondycji błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, przewodu pokarmowego i organów płciowych. Zwiększa oporność na zakażenia. Osoby, które dużo pracują przy komputerze, potrzebują większych ilości witaminy A.

Występowanie witaminy a… Witamina A (retinol) występuje właściwie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego: [µg/100g produktu] tranie rybim, 18000 wątrobie, 9700 ser żółty, 363 maśle, 887 żółtkach jaj, 770

Występowanie witaminy a… W produktach pochodzenia roślinnego szukać możemy prowitaminy A (karotenu). Najpopularniejszym jest beta-karoten, który barwi owoce i warzywa na soczyste kolory: żółty, pomarańczowy i czerwony. Duże ilości karotenu znajdziemy: [µg/100g produktu] morele 231, mango 300, pomidor 123, sałata 144, dynia 472, groszek zielony 553, koperek 209, marchew 1650, papryka 449, szczypior 556, szpinak 566,

ważne pojęcia Retinol (wit.A) występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego Karoten (wit.A) występuje w produktach pochodzenia roślinnego Awitaminoza skutki niedoboru witaminy Hiperwitaminoza skutki nadmiaru witaminy

Skutki niedoboru witaminy A suche, łamliwe włosy, kruche, wolno rosnące paznokcie, pionowe bruzdy na nich, suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce, kurza ślepota, zahamowanie wzrostu, osłabione, wrażliwe dziąsła, suchość i szorstkość skóry, wysypka skórna, brak apetytu, oziębłość, bezpłodność, zmniejszona odporność na zakażenia, uczucie zmęczenia, złe samopoczucie, zły wygląd.

Skutki nadmiaru witaminy A uczucie zmęczenia i dyskomfortu, podenerwowanie, drażliwość, nudności i wymioty, zmniejszony apetyt, bóle głowy, krwawienie z dziąseł, zażółcenie skóry, powiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd skory, suchość skóry depresję, bóle stawów.

Zalecane normy spożycia witaminy w [µg /Dzień] Dzieci 1-3 lat 300-600 Dzieci 4-8 lat 400-900 Chłopcy 9-13 lat 600-1700 Młodzież męska 14-18 lat 900-2800 Dziewczęta 9-13 lat 600-1700 Młodzież żeńska 14-18 lat 700-2800 Kobiety dorosłe 700-3000 Mężczyźni dorośli 900-3000 Kobiety w ciąży 770-3000 Kobiety karmiące 1300-3000

Witamina A w kuchni Witamina A jest dosyć trwałą witaminą i w czasie właściwej obróbki żywności występują jej niewielkie starty, największe przy smażeniu produktów w bardzo wysokiej temperaturze. Warto pamiętać, że witamina ta rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego do potraw, gdzie bazą są rośliny, należy dodać przynajmniej niewielką ilość tłuszczu.

KONIEC DZIĘKUJE ZA UWAGĘ