Witamina A!!! W owocach i warzywach Przygotował: Adam Lach Witamina A!!! W owocach i warzywach
Temat prezentacji Zajmiemy się witaminą A, jej działaniem i występowaniem. Skoncentrujemy się głównie na występowaniu w warzywach i owocach. Na początek ogólna charakterystyka. Występowanie witaminy A w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Skutki niedoboru witaminy A Skutki nadmiaru witaminy A Zapotrzebowanie na wit. A dla określonych grup Witamina A w kuchni
co to jest Witamina A…? Odkryto ją w 1931 roku, a tuż po II wojnie światowej zaczęto wytwarzać przemysłowo, jednak skutki jej niedoborów znane były setki lat wcześniej. W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie znano kurzą ślepotę i leczono ją zalecając spożywanie surowej i gotowanej wątroby, a także tranu. Witamina A zapobiega kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, odpowiada za prawidłowe rozróżnianie kolorów. Witamina A zapewnia również prawidłowy wygląd skóry, utrzymuje we właściwej kondycji błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, przewodu pokarmowego i organów płciowych. Zwiększa oporność na zakażenia. Osoby, które dużo pracują przy komputerze, potrzebują większych ilości witaminy A.
Występowanie witaminy a… Witamina A (retinol) występuje właściwie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego: [µg/100g produktu] tranie rybim, 18000 wątrobie, 9700 ser żółty, 363 maśle, 887 żółtkach jaj, 770
Występowanie witaminy a… W produktach pochodzenia roślinnego szukać możemy prowitaminy A (karotenu). Najpopularniejszym jest beta-karoten, który barwi owoce i warzywa na soczyste kolory: żółty, pomarańczowy i czerwony. Duże ilości karotenu znajdziemy: [µg/100g produktu] morele 231, mango 300, pomidor 123, sałata 144, dynia 472, groszek zielony 553, koperek 209, marchew 1650, papryka 449, szczypior 556, szpinak 566,
ważne pojęcia Retinol (wit.A) występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego Karoten (wit.A) występuje w produktach pochodzenia roślinnego Awitaminoza skutki niedoboru witaminy Hiperwitaminoza skutki nadmiaru witaminy
Skutki niedoboru witaminy A suche, łamliwe włosy, kruche, wolno rosnące paznokcie, pionowe bruzdy na nich, suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce, kurza ślepota, zahamowanie wzrostu, osłabione, wrażliwe dziąsła, suchość i szorstkość skóry, wysypka skórna, brak apetytu, oziębłość, bezpłodność, zmniejszona odporność na zakażenia, uczucie zmęczenia, złe samopoczucie, zły wygląd.
Skutki nadmiaru witaminy A uczucie zmęczenia i dyskomfortu, podenerwowanie, drażliwość, nudności i wymioty, zmniejszony apetyt, bóle głowy, krwawienie z dziąseł, zażółcenie skóry, powiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd skory, suchość skóry depresję, bóle stawów.
Zalecane normy spożycia witaminy w [µg /Dzień] Dzieci 1-3 lat 300-600 Dzieci 4-8 lat 400-900 Chłopcy 9-13 lat 600-1700 Młodzież męska 14-18 lat 900-2800 Dziewczęta 9-13 lat 600-1700 Młodzież żeńska 14-18 lat 700-2800 Kobiety dorosłe 700-3000 Mężczyźni dorośli 900-3000 Kobiety w ciąży 770-3000 Kobiety karmiące 1300-3000
Witamina A w kuchni Witamina A jest dosyć trwałą witaminą i w czasie właściwej obróbki żywności występują jej niewielkie starty, największe przy smażeniu produktów w bardzo wysokiej temperaturze. Warto pamiętać, że witamina ta rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego do potraw, gdzie bazą są rośliny, należy dodać przynajmniej niewielką ilość tłuszczu.
KONIEC DZIĘKUJE ZA UWAGĘ