Desery Mleczne.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Biuro Mleka 1 Dopłata krajowa - Projekt -. Biuro Mleka 2 Założenia Beneficjenci do szkół podstawowych uczniowie uczęszczający do szkół podstawowych Wysokość
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Chemia na talerzu.
Nabiał i słodycze Milchprodukte und Süßigkeiten Grupa A.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Koncentraty mleczne.
Zimne Desery..
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Mleko i jego przetwory Obsługa klienta/Elementy towaroznawstwa
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Desery z owoców.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Zdrowe Odżywianie.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Zdrowy styl życia.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Jedzenie w Hiszpanii.
AKCJA EDUKACYJNA ,,ŚNIADANIE DAJE MOC” W PSP 2 W GOGOLINIE
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Racjonalne Odżywianie
NABIAŁ.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Śniadanie daje moc !!.
„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE
Krem warzywny z lanymi kluskami
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Składniki ciasta i podział ciast
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Chatka Puchatka.
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
KAWA HERBATA KAKAO.
CZEKOLADA.
Smoothie.
Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku – : ◦ Występ laureatów XI edycji Gminnego Konkursu Pieśni Patriotycznej pod hasłem „Dla Ciebie.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Czynniki wpływające na realizację produktu wysokiej jakości zależą: Od wyboru gleby i winorośli;
Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
TORTY.
ABC – zdrowego odżywiania
Mleko i przetwory mleczne w diecie przedszkolaka
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Desery Mleczne

Obecnie w Polsce produkuje się różnorodne desery mleczne Obecnie w Polsce produkuje się różnorodne desery mleczne. Technologie ich wytwarzania są opracowywane najczęściej w poszczególnych zakładach mleczarskich. Ogólnie desery mleczne można podzielić na: Desery mleczne nie ubijane (pudding, galaretki mleczne, desery twarożkowe) Desery mleczne ubijane (mus, koktajle, lody, kremy owocowe) Ubijane kremy dekoracyjne, mrożone i oziębione desery typu instant

Pudding

Wytwarzany z mleka, śmietanki, cukru z dodatkiem żelatyny i substancji emulgujących. Zastosowane dodatki smakowe: kakao, wanilia czy proszek owocowy decydują o charakterze wyrobu gotowego. Przykładem mogą być desery „Kubuś”, „Smakołyk”.

Desery jogurtowe

Wytwarza się podobnie jak jogurty, z tym, ze w celu nadania im odpowiedniej konsystencji stosuje się substancje zagęszczające, np. skrobie. Przykładem tego deseru jest produkt po nazwie „Deser jogurtowy Tojo”.

Koktajle Mleczne

Wytwarza się zwykle z mleka UHT, z dodatkiem owoców lub kakao.

Desery twarogowe

Produkuje się z serków twarogowych termizowanych z różnymi dodatkami (cukier, żelatyna spożywcza, dodatki smakowe, najczęściej owocowe lub kawa i kakao). Proces technologiczny tych deserów polega na wymieszaniu twarogu z dodatkami, rozlaniu do opakowań jednostkowych i pozostawieniu do stężenia masy.

Lody

Są produktem otrzymywanym przez zamrożenie pasteryzowanej i schłodzonej (ewentualnie homogenizowanej) płynnej mieszanki, w której skład mogą wchodzić: mleko spożywcze zagęszczone, śmietanka, cukier, jaja, owoce, przyprawy smakowo-aromatyczne, np. kawa, kakao. W zależności od rodzaju użytego tłuszczu rozróżnia się: Lody wyprodukowane z tłuszcz i białka mlecznego (kremowe, śmietankowe, mleczne) Lody wyprodukowane z tłuszczu roślinnego, zastępujące częściowo lub w całości tłuszcz mleczny (deserowe, wyborowe) Lody owocowe, nie zawierające dodatku tłuszczu i białka, wyprodukowane z przecierów i soków owocowych.