Desery Mleczne
Obecnie w Polsce produkuje się różnorodne desery mleczne Obecnie w Polsce produkuje się różnorodne desery mleczne. Technologie ich wytwarzania są opracowywane najczęściej w poszczególnych zakładach mleczarskich. Ogólnie desery mleczne można podzielić na: Desery mleczne nie ubijane (pudding, galaretki mleczne, desery twarożkowe) Desery mleczne ubijane (mus, koktajle, lody, kremy owocowe) Ubijane kremy dekoracyjne, mrożone i oziębione desery typu instant
Pudding
Wytwarzany z mleka, śmietanki, cukru z dodatkiem żelatyny i substancji emulgujących. Zastosowane dodatki smakowe: kakao, wanilia czy proszek owocowy decydują o charakterze wyrobu gotowego. Przykładem mogą być desery „Kubuś”, „Smakołyk”.
Desery jogurtowe
Wytwarza się podobnie jak jogurty, z tym, ze w celu nadania im odpowiedniej konsystencji stosuje się substancje zagęszczające, np. skrobie. Przykładem tego deseru jest produkt po nazwie „Deser jogurtowy Tojo”.
Koktajle Mleczne
Wytwarza się zwykle z mleka UHT, z dodatkiem owoców lub kakao.
Desery twarogowe
Produkuje się z serków twarogowych termizowanych z różnymi dodatkami (cukier, żelatyna spożywcza, dodatki smakowe, najczęściej owocowe lub kawa i kakao). Proces technologiczny tych deserów polega na wymieszaniu twarogu z dodatkami, rozlaniu do opakowań jednostkowych i pozostawieniu do stężenia masy.
Lody
Są produktem otrzymywanym przez zamrożenie pasteryzowanej i schłodzonej (ewentualnie homogenizowanej) płynnej mieszanki, w której skład mogą wchodzić: mleko spożywcze zagęszczone, śmietanka, cukier, jaja, owoce, przyprawy smakowo-aromatyczne, np. kawa, kakao. W zależności od rodzaju użytego tłuszczu rozróżnia się: Lody wyprodukowane z tłuszcz i białka mlecznego (kremowe, śmietankowe, mleczne) Lody wyprodukowane z tłuszczu roślinnego, zastępujące częściowo lub w całości tłuszcz mleczny (deserowe, wyborowe) Lody owocowe, nie zawierające dodatku tłuszczu i białka, wyprodukowane z przecierów i soków owocowych.