Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’ Zdrowe odżywianie: Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Piramida żywieniowa
Grupa zbóż Produkty zbożowe, to produkty żywnościowe powstałe w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Są one jednym z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka, od polewek gotowanych ze zgniecionych ziaren, poprzez placki, chleb do różnorodnych produktów współczesnych. Do najważniejszych zbóż dostarczających ziarna należą: pszenica, ryż, kukurydza, żyto, jęczmień, owies, proso, sorgo i gryka. Według prawidłowych zasad żywienia człowieka produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej i powinny znajdować się w codziennej diecie w największej ilości.
Warzywa Warzywa – w słownikowym i popularnym znaczeniu to rośliny. Warzywa można zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach. Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.
Owoce Owoc − w znaczeniu botanicznym występujący u okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka i ewentualnie dna kwiatowego zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie. Kluczowym składnikiem owoców ze względu na ich funkcję są nasiona, będące właściwymi organami rozmnażania i rozprzestrzeniania roślin. Budowa owoców służy usprawnieniu różnych metod rozsiewania. Owoce mięsiste roznoszone są przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm, owoce suche rozprzestrzeniane są przez wiatr, wodę lub zwierzęta.
Grupa mięsa Mięso – mięśnie szkieletowe uznane za zdatne do spożycia wraz z przylegającymi tkankami: łączną, kostną i tłuszczową oraz narządy wewnętrzne jak, wątroba, nerki, żołądek, ozór, mózg, płuca itp. Określenie stosuje się głównie do ciał różnych gatunków zwierząt ssaków, ptaków, ryb i innych jadalnych zwierząt, zabitych lub opadłych przeznaczonych do konsumpcji. Zazwyczaj jest efektem przemysłowej hodowli (chów wielkoprzemysłowy), lecz również może być efektem polowania w swoim naturalnym środowisku.
Grupa produktów mlecznych Głównym produktem tej grupy jest mleko. Należą do niej również sery : biały żółty, twaróg, bryndza. Mleko i produkty mleczne są głównym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego
Pozostałe (oleje, słodycze, tłuszcze) Słodycze – gotowe produkty spożywcze o słodkim smaku i zazwyczaj o stałej konsystencji, które spożywa się zwykle między posiłkami.
Koło żywieniowe
Źródła www.orbitek.pl www.portalwiedzy.onet.pl www.patelak.pl www.wedwoje.pl www.daniemiesne.waw.pl www.twojasylwetka.pl www.food-info.net www.zabkawfull.pl www.wikipedia.pl