Przygotowała: W. Wójcicka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
dla chłopczyka i dziewczynki
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Dzień Zdrowego Śniadania
Zasady zdrowego żywienia
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
RUCH TO ZDROWIE.
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Przygotowała: W. Wójcicka OWOCE I WARZYWA Przygotowała: W. Wójcicka

5 kolorów dla zdrowia Owoce i warzywa są niezbędne dla naszego zdrowia, prawie tak samo jak woda czy sen. Dostarczają wielu witamin, minerałów i błonnika. W kolorach owoców i warzyw drzemie ich zdrowotna siła. Im bardziej intensywny kolor, tym więcej korzystnych substancji. Amerykańscy naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych: czerwoną, czarną, białą, zieloną, żółto-pomarańczową. Każda z nich ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.

GRUPA CZERWONA POMIDOR GRANAT PAPRYKA CZERWONA JABŁKO

Warzywa i owoce czerwone Zawierają naturalne czerwone barwniki, które zwalczają naturalne rodniki, chroniąc organizm przed rozwojem różnych typów nowotworów. Ta grupa warzyw i owoców chroni przede wszystkim serce, zapobiega rozwojowi miażdżycy w tętnicach oraz utrudnia powstawanie wielu chorób degeneracyjnych.

GRUPA CZARNA ( NIEBIESKO-PURPUROWA) CZARNA PORZECZKA JAGODA BAKŁAŻAN

Warzywa i owoce niebiesko-purpurowe Pomagają redukować ryzyko nowotworów, udaru mózgu oraz zawału serca. Zawierają cenne składniki, które poprawiają funkcje mózgowe, pozwalające łatwiej i trwalej zapamiętywać zdobywane informacje, zapobiegają szybkiemu starzenie się organizmu.

GRUPA BIAŁA CEBULA POR KAPUSTA PEKIŃSKA AWOKADO

Warzywa i owoce białe Stanowią naturalną ochronę przeciwbakteryjną i przeciwwirusową. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają wahaniom ciśnienia tętniczego, redukują ryzyko raka żołądka i chorób serca na tle miażdżycy. Są źródłem potasu, który potęguje ich ochronną rolę w nadciśnieniu.

GRUPA ZIELONA AGREST OGÓREK SZPINAK SAŁATA

Warzywa i owoce zielone Warzywa i owoce zielone Zawdzięczają swój kolor naturalnemu barwnikowi jakim jest chlorofil. Dostarczają substancje do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu nowotworów, są źródłem witaminy B oraz kwasu foliowego, chronią serce i naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy i nadciśnienia.

GRUPA ŻÓŁTO-POMARAŃCZOWA MARCHEW ANANAS MANGO BANAN POMARAŃCZA

Warzywa i owoce żółto-pomarańczowe Są bogate w naturalne żółte barwniki. Ich obecność gwarantuje prawidłową pracę błon komórkowych wszystkich tkanek, w tym gałki ocznej. Ta grupa warzyw i owoców pomaga redukować ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dostarcza ona również witaminy B , C, kwasu foliowego oraz potasu ( zmniejszającego szkodliwe działanie soli kuchennej).

Dlaczego właśnie 5 porcji? Spożywanie 5 porcji warzyw, owoców lub soku jest ważne, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witamin, mikroelementów i substancji odżywczych. Wiele z nich zostaje wypłukanych z organizmu, dlatego, aby utrzymać ich odpowiedni poziom, musimy dbać o „regularne’’ dostawy. Dobrze jest pamiętać o podziale warzyw i owoców na pięć grup.

Przykłady kompozycji 5 porcji PRZYKŁAD I Dzień rozpocznijmy od śniadania, w czasie którego możemy zjeść banana lub wypić szklankę soku. Do drugiego śniadania – do kanapki- dołóżmy jabłko lub gruszką oraz sok. Do obiadu dokładajmy wszelkiego rodzaju surówki i sałatki, a na deser serwujmy owocową sałatkę lub pomarańcze. Na kolację możemy wypić szklankę soku warzywno-owocowego.

5 razy dziennie 5 razy dziennie marchew jabłko

Przykład II Na śniadanie przygotujemy jajecznicę ze szczypiorkiem. Do szkoły weźmy jabłko i sok. Do obiadu zaserwujmy surówkę z selera, buraczków lub kapusty. Kanapki na kolację niech będą ozdobione kompozycją warzyw- pomidorem, ogórkiem lub rzodkiewką.

Wiosenne owoce i warzywa

Letnie owoce i warzywa

Jesienne owoce i warzywa

OWOCE O WARZYWA W ZIMIE Przetwory owocowo -warzywne

Warzywa, owoce i soki 5 razy dziennie Pamiętajcie o 5 porcjach owoców, warzyw i soków dziennie. Porcją może być średniej wielkości owoc, warzywo lub sok (szklanka). Starajcie się wybierać warzywa, owoce i soki z różnych grup kolorystycznych. Bez względu na to czy warzywa, owoce są surowe czy gotowane, ważne jest, aby towarzyszyły każdemu posiłkowi. Podjadajcie warzywa i owoce oraz pijcie soki między posiłkami.

Warzywa, owoce i soki 5 razy dziennie Pamiętajcie, że wygodną formą warzyw i owoców są soki, szczególnie jako dodatek do drugiego śniadania do szkoły lub na wycieczkę, czy na spacer. Spożywajcie porcje owoców, warzyw i soków, które dostajecie do szkoły.

WARZYWA I OWOCE TO ŹRÓDŁO WITAMIN A B6 B12 C B2 B1 B12(PP) D B5 E

WITAMINA A Wzmacnia system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami.

WITAMINA B1 Zapewnia prawidłową czynność układu nerwowego, mięśni i serca.

WITAMINA B2 Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia odporność.

WITAMINA B5 Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów.

WITAMINA B6 Wspomaga pracę mózgu.

WITAMINA B9 Wspomaga funkcje układu nerwowego i pokarmowego.

WITAMINA E Wzmacnia mięśni.

WITAMINA C Podnosi odporność, przyspiesza gojenie ran.

O składnikach mineralnych Warzywa i owoce to główne źródła składników mineralnych, szczególnie potasu, magnezu, fosforu i minimalnych ilości sodu.

FOSFOR To ważny składnik tkanki kostnej. Bierze udział w skurczu i rozkurczu mięśni. Odgrywa istotną rolę w regulacji pracy serca oraz prawidłowym funkcjonowaniu nerek. Objawami jego niedoboru mogą być: bóle kości, utrata apetytu, osłabienie, skłonność do złamań.

MAGNEZ Wyrównuje rytm serca. Jest konieczny do prawidłowej pracy mięśni i tkanki nerwowej.. Wpływa korzystnie na procesy krzepnięcia krwi, prawidłowy rozwój układy kostnego, pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów. Niedobór pierwiastka w organizmie powoduje wzmożone napięcie, drżenie, skurcze mięśni.

Źródła magnezu

POTAS Obniża ciśnienie i odpowiada za właściwą pracę serca. Ułatwia jasne myślenie, polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen, pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii. Niedobór powoduje: zaparcia, utratę apetyty, nieregularne bicie serca, bóle głowy, omdlenia, trądzik, wydłużony czas gojenia ran.

ŹRÓDŁA POTASU

SÓD Zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów. Utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi. Niedobór stwierdzany jest niezwykle rzadko i objawia się nudnościami, zmęczeniem, apatią, drżeniem i skurczami mięsni (najczęściej nóg), utratą apetytu.

ŹRÓDŁA SODU

WAPŃ Ze wszystkich składników mineralnych odgrywa największą rolę w budowie organizmu, zwłaszcza w procesie kształtowania tkanki kostnej u dzieci i młodzieży, gdy kości rosną i stają się coraz trwalsze. Warunkiem prawidłowego wchłaniania wapnia jest dostateczna ilość witaminy D i fosforu w organizmie. Warunkuje prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego. Niedobór powoduje: złamania kości, zaburzenia wzrostu u dzieci, zakłócenia snu, skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach.

ŹRÓDŁA WAPNIA

ŻELAZO Uczestniczy w procesie przenoszenia tlenu z płuc do tkanek. Wpływa na wzrost, zwiększa odporność organizmu, zapobiega zmęczeniu. Niedobór powoduje: spadek sprawności fizycznej, obniżenie sprawności umysłowej, zły nastrój, spadek odporności na przeziębienia i infekcje, zaburzenia rytmu serca.

ŹRÓDŁA ŻELAZA

CZY WIESZ SKĄD POCHODZĄ OWOCE? Jabłko – Azja Środkowa Arbuz - Afryka Banany – Azja Granat – Ameryka Północna, Afryka Kokos - Azja Pomarańcza - Azja Mandarynka - Azja Winogrono – Europa, Afryka

ZAPAMIĘTAJMY Spożywanie 5 razy dziennie owoców i warzyw nie oznacza, że mamy żywić się tylko nimi. One mają być ważnym dodatkiem do całodziennej diety, np. do pierwszego i drugiego śniadania – owoc, sałatka warzywna do obiadu, sałatka owocowa zaś na podwieczorek, a do kolacji sok. Pamiętajmy, iż warzywa i owoce można spożywać pod różną postacią, np. zup warzywnych, suszonych owoców czy mrożonek.