Nauczyciel prowadzący: mgr Renata Gruca Wykonali: Wioleta Kalinowska Anna Szudrowicz Małgorzata Gębarowska Adam Kozacki.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
I część 1.
Advertisements

Klasyfikacja roczna w roku szkolnym 2012/2013
Znaki informacyjne.
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
POWIAT MYŚLENICKI Tytuł Projektu: Poprawa płynności ruchu w centrum Myślenic poprzez przebudowę skrzyżowań dróg powiatowych K 1935 i K 1967na rondo.
ZDROWO ROZPOCZNIJ DZIEŃ
Liczby pierwsze.
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Losy życiowe wychowanków Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 3 w Warszawie Maria Jóźwicka-Sadownik.
KONKURS WIEDZY O SZTUCE
NOWE TECHNOLOGIE NA USŁUGACH EDUKACJI Publiczna Szkoła Podstawowa nr 3 w Grodkowie Zajęcia w ramach projektu NTUE.
PREPARATYWNA CHROMATOGRAFIA CIECZOWA.
Pytania konkursowe.
Matura 2005 Wyniki Jarosław Drzeżdżon Matura 2005 V LO w Gdańsku
Efektywność zdawania egzaminu zawodowego w ZSP w Bytowie w roku szkolnym 2008/2009.
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
„Rynek pracy w powiecie trzebnickim: struktura bezrobocia i miejsca pracy.”
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
WYNIKI MATURY W roku szkolnym 2008/2009 do egzaminu maturalnego przystąpiło 28 uczniów Wszyscy zdali !!!!! Wybory przedmiotów i poziomów: 1. Język.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Galeria zdjęć Projekt edukacyjny „Wiem, co jem” realizowany w ramach
Zbigniew Gruszka. prezentacja Tablica 1 Wykształcenie słuchaczy Podstawowe 9 osób (1,1%) Średnie 201 osób (40,7%) Wyższe 300 osób (53,6%) Nieznane 32.
VI przegląd plastyczny z rysunku, malarstwa i rzeźby
EGZAMIN GIMNAZJALNY W SUWAŁKACH 2009 Liczba uczniów przystępująca do egzaminu gimnazjalnego w 2009r. Lp.GimnazjumLiczba uczniów 1Gimnazjum Nr 1 w Zespole.
w ramach projektu Szkoła z Klasą 2.0
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
1.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VII Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat.
-17 Oczekiwania gospodarcze – Europa Wrzesień 2013 Wskaźnik > +20 Wskaźnik 0 a +20 Wskaźnik 0 a -20 Wskaźnik < -20 Unia Europejska ogółem: +6 Wskaźnik.
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
+21 Oczekiwania gospodarcze – Europa Grudzień 2013 Wskaźnik > +20 Wskaźnik 0 do +20 Wskaźnik 0 do -20 Wskaźnik < -20 Unia Europejska ogółem: +14 Wskaźnik.
Standardy wymagań egzaminacyjnych
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Wstępna analiza egzaminu gimnazjalnego.
EGZAMINU GIMNAZJALNEGO 2013
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
Projekt Badawczo- Rozwojowy realizowany na rzecz bezpieczeństwa i obronności Państwa współfinansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „MODEL.
User experience studio Użyteczna biblioteka Teraźniejszość i przyszłość informacji naukowej.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VI Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat a.
Jak Jaś parował skarpetki Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Dr hab. Renata Babińska- Górecka
Pszczoły.
Zdolności matematyczne Polaków Prezentacja wyników badania.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Kalendarz 2020.
Współrzędnościowe maszyny pomiarowe
ANKIETA ZOSTAŁA PRZEPROWADZONA WŚRÓD UCZNIÓW GIMNAZJUM ZPO W BORONOWIE.
MARCHEW – warzywo młodości
Ankieta dotycząca kart bankomatowych i kont bankowych.
Elementy geometryczne i relacje
Strategia pomiaru.
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
Zasady Zdrowego żywienia.
ŚNIADANIE DAJE MOC! 8 listopada przyłączyliśmy się do akcji i zorganizowaliśmy w klasie wspólne śniadanie. Wydarzenie to poprzedziły przygotowania. Dzieci.
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
smiletemplates
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Witaminki! Witaminki! Mieszkają w środku owoca i jarzynki.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Zapis prezentacji:

Nauczyciel prowadzący: mgr Renata Gruca Wykonali: Wioleta Kalinowska Anna Szudrowicz Małgorzata Gębarowska Adam Kozacki

Sprawozdanie Nasza praca przebiegała zgodnie z zaleceniami pani mgr Renaty Grucy. Największą trudność sprawiało nam szukanie materiałów. Najmniejszą zaś zrobienie prezentacji w Power Poincie. Pierwsze materiały znaleźliśmy dopiero dwa tygodnie przed ukończeniem pracy. Przygotowaliśmy także krótką scenkę zachwalającą owoce i warzywa, którą później przedstawimy.

Dlaczego witaminy nie znalazły się na wykresach? Przecież są tak ważne dla zdrowia! Witaminy są bardzo ważne dla każdego z nas. Każdy owoc i warzywo ma kilka witamin. W poleceniu mieliśmy na wykresach zamieścić skład procentowy powyżej jednego procenta różnych roślin. Dlatego tak ważne witaminy nie znalazły się na wykresach.

Sałata i marchew 9 – 5,1 = 3,9 [%] – sucha masa – więcej w marchwi 6,5 – 1,7 = 4,8 [%] – cukry ogółem – więcej w marchwi 1,6 – 1 = 0,6 [%] – białko – więcej w sałacie 9,6 – 5,5= 4,1 [%] – węgiel (C) – więcej w sałacie 9 – 1= 8 [%] – karoten – więcej w marchwi 30 – 25= 5 [%] – wapń (Ca) – więcej w marchwi 56 – 39 = 17 [%] – fosfor (P) – więcej w sałacie Sucha masa % Cukry ogółem % Białko %Węgiel mg% Karoten % Wapń mg% Fosfor % 5,11,71,69, Sucha masa % Cukry ogółem % Białko %Węgiel mg% Karoten % Wapń mg% Fosfor % 96,515, Sałata Marchew

Sałata i fasola szparagowa 10 – 5,1 = 4,9 [%] – sucha masa – więcej w fasoli szparagowej 3,5 – 1,7 = 1,8 [%] – cukry ogółem -więcej w fasoli szparagowej 2,5 – 1,6 = 0,9 [%] – białko - więcej w fasoli szparagowej 14 – 9,6 = 3,4 [%] – węgiel (C) - więcej w fasoli szparagowej 47 – 25 = 22 [%] – wapń (Ca) - więcej w fasoli szparagowej 56 – 23 = 33 [%] – fosfor (P) – więcej w marchwi Sucha masa % Cukry ogółem % Białko %Węgiel mg% Karoten % Wapń mg% Fosfor % 5,11,71,69, Sałata Sucha masa % Cukry ogółem % Białko %Węgiel mg% Karoten % Wapń mg% Fosfor % 103,52, Fasola szparagowa

Sałata i gruszka 25 – 11 = 14 [%] – wapń – więcej w sałacie 56 – 12 = 44 [%] – fosfor – więcej w sałacie 16 – 1 = 15 [%] – karoten – więcej w gruszce Sucha masa % Cukry ogółem % Białko %Węgiel mg% Karoten % Wapń mg% Fosfor % 5,11,71,69, Sałata Wapń %Fosfor %Karoten % Gruszka

Marchew i fasola szparagowa 10 – 9= 1 [%] - sucha masa - więcej w fasoli szparagowej 6,5 – 3,5 = 3 [%] – cukry ogółem – więcej w marchwi 2,5 – 1= 1,5 – białko – więcej w fasoli szparagowej 14 – 5,5 = 8,5 [%] – węgiel (C) – więcej w fasoli szparagowej 47 – 30 = 3 [%] – wapń (Ca) – więcej w fasoli szparagowej 39 – 23 = 16 [%] – fosfor (P) – więcej w marchwi Fasola szparagowa Sucha masa % Cukry ogółem % Białko %Węgiel mg% Karoten % Wapń mg% Fosfor % 103,52, Sucha masa % Cukry ogółem % Białko %Węgiel mg% Karoten % Wapń mg% Fosfor % 96,515, Marchew

Marchew i gruszka 30 – 11 = 19 [%] – wapń (Ca) – więcej w marchwi 39 – 13 = 26 [%] – fosfor (P) – więcej w marchwi 16 – 9 = 7 [%] – karoten – więcej w gruszce Sucha masa % Cukry ogółem % Białko %Węgiel mg% Karoten % Wapń mg% Fosfor % 96,515, Marchew Wapń %Fosfor %Karoten % Gruszka

Fasola szparagowa i gruszka 47 – 11 = 36 [%] – wapń – więcej w fasoli szparagowej 23 – 13 = 10 [%] – fosfor - więcej w fasoli szparagowej Wapń %Fosfor %Karoten % Gruszka Sucha masa % Cukry ogółem % Białko %Węgiel mg% Karoten % Wapń mg% Fosfor % 103,52, Fasola szparagowa