Jak odżywianie wpływa na nastrój ? Daria Kostrzewa Szkoła Podstawowa nr 88 im. St.Żeromskiego. 31-972 Kraków - Nowa Huta os.Szklane Domy 2
O co chodzi ? Od tego jak się czujemy zależy wiele czynników np. to jak się odżywiamy. Gdy bywamy głodni stajemy się podenerwowani i drażliwi. Natomiast gdy jesteśmy najedzeni bywamy śpiący lub zmęczeni. Więc jak się odżywiać by być w pełni energii ?
Jak cukry wpływają na nastrój ? Jednym z podstawowych czynników wpływających na apetyt jest poziom cukru we krwi. Kiedy poziom ten się obniża, komórki mózgowe wysyłają sygnał: „Jestem głodny”. Jeśli poziom cukru nadal opada, odczuwamy coraz silniejsze zapotrzebowanie na pożywienie, a nasze samopoczucie nie jest najlepsze.
Węglowodany proste Najszybciej przyswajalnymi składnikami pożywienia są węglowodany. Dlatego też są najlepszym źródłem energii. Najszybciej się rozkładają i zostają wchłonięte do krwiobiegu tzw. węglowodany proste, występujące w ciastach, cukrze i w słodyczach. Zbyt wysoki poziom cukru we krwi jest przyczyną nadpobudliwości, jednak warto wiedzieć, że poziom cukru równie szybko opada, a wtedy odczuwamy zmęczenie, depresję i oczywiście głód.
Węglowodany złożone Węglowodany złożone, występujące w produktach pochodzenia zbożowego, w ryżu, ziemniakach i wszelkich warzywach, rozkładają się stopniowo i powodują równie stopniowy, lecz stały wzrost poziomu cukru we krwi. Wypływa stąd wniosek, że pokarm bogaty w węglowodany złożone wpływa na nas uspokajająco, chociaż efekt ten odczuwamy dopiero po 1-3 godzin po posiłku.
Wpływ białka na nastrój ? Pożywienie białkowe, a więc mleko, sery, mięso, wywiera zupełnie odwrotny skutek. Wiadomo na przykład, że zjedzenie posiłku bogatego w białko przed udaniem się na spoczynek może wywoływać bezsenność. Spożywanie protein zwiększa stopień pobudzenia i dostarcza umysłowi energii.
Śniadanie Wydaje się, że w pewnych porach dnia bardziej odczuwamy wpływ posiłków na samopoczucie. U większości osób aktywność umysłowa wydaje się największa późnym rankiem, co może być efektem spożycia śniadania. Aby uniknąć popołudniowego zmęczenia, spożywaj drugie śniadanie bogate w białko, a ubogie w tłuszcze, o niskiej zawartości węglowodanów.
Obiad Dobrym przykładem jest tu sałatka z niskokalorycznym sosem. Po takim posiłku można spokojnie przystąpić do popołudniowych obowiązków, nawet tych wymagających dużej porcji energii.
Kolacja Posiłki wieczorne natomiast nie powinny być obfite, bogate w węglowodany złożone, o niskiej zawartości tłuszczu. Na przykład miseczka płatków owsianych na mleku, z owocami, powszechnie uważana za lekkostrawną i doskonałą na noc, na kolację zupełnie się nie nadaje.
Czekolada Czekolada, jeden z najbardziej lubianych łakoci, zawiera substancję chemiczną podobną do amfetaminy, o której mówi się, że wytwarzana jest w mózgu, gdy jesteśmy zakochani. Może stąd płynąć wniosek, że na czekoladę mamy ochotę, gdy odczuwamy pewne potrzeby emocjonalne.